Laatste update: 5 mei 2023

Updates MacBook: Houd je laptop veilig en snel

Je MacBook is een belangrijk onderdeel van je dagelijks leven. Of je nu werkt, studeert of gewoon geniet van je vrije tijd, je wil dat je MacBook altijd probleemloos werkt. Een belangrijk aspect hiervan is het up-to-date houden van je MacBook met de nieuwste updates. Maar waarom is dit zo belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat je MacBook altijd up-to-date is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het verliezen van gegevens of de compatibiliteit met je MacBook-model? In deze blog gaan we hier dieper op in en geven we je praktische tips en tricks om het updateproces soepel te laten verlopen.

 

leapp helpt je bij het updaten van je MacBook

leapp is er om je te helpen bij het updaten van je MacBook. We begrijpen dat je misschien niet altijd de tijd hebt om zelf uitgebreid onderzoek te doen naar updates, of dat je misschien bang bent om gegevens te verliezen tijdens het updaten. Daarom bieden we je in deze blog een duidelijke uitleg en stappenplan voor het updaten van je MacBook, informatie over het maken van een back-up vóór het updaten en een overzicht van de nieuwste updates en hun compatibiliteit met verschillende MacBook-modellen. Zo kun jij zorgeloos gebruikmaken van je MacBook, wetende dat deze altijd up-to-date is.

 

Controleer de compatibiliteit van de updates met je MacBook-model

Niet alle updates zijn compatibel met alle MacBook-modellen. Voordat je een update installeert, is het daarom belangrijk om te controleren of deze compatibel is met jouw specifieke model. Dit kun je doen door op de website van Apple te zoeken naar de systeemvereisten van de betreffende update.

 

Hoe houd je je MacBook up-to-date: praktische tips en tricks

Het kan zijn dat je MacBook of iMac niet de laatste MacOS versie geïnstalleerd heeft, terwijl deze wel beschikbaar is. Je kan de software heel eenvoudig updaten naar de laatste versie door onderstaande stappen te volgen.

Om je MacBook up-to-date te houden, is het belangrijk om regelmatig te controleren op updates en deze tijdig te installeren. Hieronder geven we je enkele praktische tips en tricks om dit proces soepel te laten verlopen:

1. Maak een back-up vóór het updaten

Voordat je je MacBook gaat updaten, is het verstandig om eerst een back-up te maken van je gegevens. Dit kan eenvoudig met Time Machine, de ingebouwde back-upfunctie van macOS. Sluit hiervoor een externe harde schijf aan op je MacBook en volg de instructies om een back-up te maken. Mocht er tijdens het updaten iets misgaan, dan kun je altijd terugvallen op deze back-up.

2. Controleer op updates

Om te controleren of er updates beschikbaar zijn voor je MacBook, ga je naar het Apple-menu in de linkerbovenhoek van je scherm en kies je 'Systeemvoorkeuren'. Klik vervolgens op 'Software-update' om te zien of er updates beschikbaar zijn.

3. Updates installeren

Als er updates beschikbaar zijn, kun je deze direct installeren. Klik je op de knop ‘Werk nu bij’ om ze te installeren. Als je details wilt lezen over alle updates en bepaalde updates wilt selecteren die moeten worden geinstalleerd, klik je op 'Meer info’. 

Als je van de Software-update de melding krijgt dat jouw Mac up-to-date is, zijn de geïnstalleerde macOS-versie en alle apps ook gelijk up-to-date. Dat zijn Safari, Muziek, Boeken, Foto's, Berichten, Mail, Agenda en FaceTime.

4. Automatisch updates installeren

Je kan er ook voor kiezen om toekomstige updates automatisch te installeren. Selecteer hiervoor 'Werk mijn Mac automatisch bij'. Wanneer er een update geïnstalleerd is, krijg je een melding op je Mac dat deze moet worden herstart. Je kunt er altijd voor kiezen om deze updates op een later moment te installeren, als je dat beter uitkomt. 

pro tip 5: Optimaliseer je MacBook na het updaten

Na het updaten van je MacBook is het verstandig om deze te optimaliseren voor de beste prestaties. Dit kun je doen door onnodige bestanden en apps te verwijderen, je opstartschijf te controleren en te repareren met Schijfhulpprogramma en je MacBook regelmatig te herstarten om het geheugen op te schonen.

 

Wat moet ik doen als mijn MacBook niet meer kan updaten?

Onvoldoende vrije ruimte

Een van de problemen kan zijn dat je niet voldoende vrije ruimte hebt. Sommige updates kunnen namelijk redelijk wat ruimte in beslag nemen. Om traagheid te voorkomen is het sowieso goed om wat ruimte over te hebben. Via ‘Over deze Mac’ en dan ‘Opslag’ kan je checken hoeveel ruimte je hebt en of dit voldoende is voor de update die je wilt uitvoeren. 

Mocht je niet genoeg ruimte hebben voor de update, dan is het probleem gevonden, maar de oplossing natuurlijk nog niet. Daarvoor kan je een van de volgende dingen proberen.

1.     Check je mappen. Heb je nog allerlei bestanden in je prullenbak staan, veel onnodige zaken in je map met downloads of oude documenten die je niet meer gebruikt? Dan zou je deze kunnen verwijderen.

2.     Mocht je geen bestanden hebben die je niet gebruikt, of deze niet willen verwijderen, dan zou je deze kunnen verplaatsen naar een externe schijf. Het is hierbij aan te raden om eerst te kijken naar grotere bestanden, zoals video’s of lange documenten, omdat dit voor meer data op je MacBook zal zorgen. 

3.     Sla een update over. In sommige gevallen is een volgende update kleiner en kan deze wel gedownload worden. Het is ook zeker geen ramp om een update over te slaan, je kan altijd de volgende update wel meepakken!

4.     Probeer een app als Clean Your Mac om caches en andere overbodige zaken van je Mac te verwijderen. 

5.     Mocht je echt niks meer kunnen verwijderen, dan is een laatste optie om een MacBook te kopen met meer opslagruimte. 

Veilige modus

Wat ook kan werken is het gebruiken van de veilige modus om de update door te voeren. Als je de Shift-toets ingedrukt houdt bij het opstarten van je Mac, kom je in de veilig modus.

Te oude apparatuur

Een andere mogelijke reden is simpelweg dat je MacBook verouderd is en daardoor de update niet aankan. In de eerste aantal jaren zal de MacBook in principe alles kunnen updaten; na een jaar of 5 à 6 zal dit wat lastiger worden en komt er een mogelijk veiligheidsrisico bij kijken. Na een tijd zal de Mac echt geen updates meer kunnen draaien, zo vanaf een jaar of 8 à 10, dus vanaf dan is het wel echt tijd voor een nieuwe Mac. Als je twijfelt of je Mac nog wel compatibel is met de nieuwe update, is het altijd aan te raden om dit op te zoeken. 

 

Hoe leapp je verder helpt

leapp is er niet alleen om je te helpen bij het updaten van je MacBook, maar ook om je te voorzien van duurzame (refurbished) Apple-producten die je dagelijks leven makkelijker maken. Daarnaast ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals in deze blog. Onze uitstekende service zorgt ervoor dat je altijd op ons kunt rekenen voor betrouwbare informatie en hulp bij het updaten van je MacBook.

Ben je op zoek naar een (refurbished) MacBook of andere Apple-producten? Neem dan zeker een kijkje op onze website leapp.nl en ontdek ons uitgebreide assortiment. We helpen je graag bij het vinden van het perfecte Apple-product voor jou!

Terug naar blog

De toppers van leapp

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: