Laatste update: 15 juni 2024

Updaten MacBook: Veilig & Snel met leapp - Start Nu!

updaten macbook

Je Refurbished MacBook is een essentieel onderdeel van je dagelijkse bezigheden, of je nu werkt, studeert, of simpelweg geniet van je vrije tijd. Als trotse eigenaar wil je uiteraard dat je apparaat altijd optimaal functioneert. Een cruciaal aspect hiervan is het consequent up-to-date houden van je MacBook. Je vraagt je wellicht af waarom dit zo essentieel is. Ook kan het zijn dat, ongeacht of je technisch onderlegd bent of juist minder ervaren in de technologische wereld, je het updateproces soms als een uitdaging ziet. Niemand wil immers geconfronteerd worden met verlies van gegevens, problemen met compatibiliteit, of het vastlopen van de MacBook tijdens een update.

In deze blog duiken we in het belang van updates en bieden we je praktische richtlijnen en adviezen om je MacBook succesvol bij te werken. We nemen je stap voor stap mee door het updateproces, zodat je eventuele uitdagingen kunt overwinnen en zeker kunt zijn van een veilig en soepel verloop. Maak je geen zorgen; wij staan aan je zijde om je door deze reis te begeleiden!

 

leapp helpt je bij het updaten van je MacBook

Leapp streeft ernaar om het updaten van je MacBook zo eenvoudig en stressvrij mogelijk te maken. We begrijpen dat niet iedereen altijd de tijd of de kennis heeft om uitgebreid onderzoek te doen naar updates, of bezorgd kan zijn over het verliezen van gegevens tijdens dit proces. Daarom hebben we in deze blog een duidelijke uitleg en stappenplan voor je opgesteld voor het updaten van je MacBook. Hierin vind je ook informatie over hoe je een back-up maakt vóór het updaten en een overzicht van de nieuwste updates en hun compatibiliteit met diverse MacBook-modellen.

Bij Leapp geloven we sterk in het toegankelijk maken van technologie voor iedereen, ongeacht technische vaardigheden. Daarom bieden we niet alleen gedetailleerde handleidingen, maar ook ondersteuning voor veelvoorkomende problemen. Mocht je hulp nodig hebben of vragen hebben tijdens het updaten, dan staat onze klantenservice klaar om je te assisteren met online hulpmiddelen en advies. Zo ben je verzekerd van een zorgeloze ervaring en kun je optimaal gebruikmaken van je MacBook, altijd up-to-date en veilig.

 

Controleer de compatibiliteit van de updates met je MacBook-model

Niet alle updates zijn compatibel met alle MacBook-modellen. Voordat je een update installeert, is het daarom belangrijk om te controleren of deze compatibel is met jouw specifieke model. Dit kun je doen door op de website van Apple te zoeken naar de systeemvereisten van de betreffende update.

 

Hoe houd je je MacBook up-to-date: praktische tips en tricks

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je MacBook of iMac altijd de meest recente MacOS versie heeft. Het kan voorkomen dat, ondanks dat een nieuwe versie beschikbaar is, je apparaat deze nog niet geïnstalleerd heeft. Om je MacBook of iMac up-to-date te houden, raden we aan regelmatig te controleren op beschikbare updates en deze zonder uitstel te installeren. Dit garandeert niet alleen een soepelere werking van je apparaat maar zorgt ook voor een verhoogde veiligheid.

Hier volgen enkele praktische tips om je MacBook of iMac bij te werken:

Het updaten van je MacBook is een procedure die uit verschillende stappen bestaat. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we deze stappen voor je samengevat en hieronder weergegeven:

0. Aan de lader

 Zorg ervoor dat je MacBook is aangesloten op een stroombron. Dit voorkomt dat je MacBook tijdens de update plotseling uitvalt.

1. Maak een back-up vóór het updaten

Voordat je je MacBook gaat updaten, is het verstandig om eerst een back-up te maken van je gegevens. Dit kan eenvoudig met Time Machine, de ingebouwde back-upfunctie van macOS. Sluit hiervoor een externe harde schijf aan op je MacBook en volg de instructies om een back-up te maken. Mocht er tijdens het updaten iets misgaan, dan kun je altijd terugvallen op deze back-up.

2. Controleer op updates

Om te controleren of er updates beschikbaar zijn voor je MacBook, ga je naar het Apple-menu in de linkerbovenhoek van je scherm en kies je 'Systeemvoorkeuren'. Klik vervolgens op 'Software-update' om te zien of er updates beschikbaar zijn.

3. Updates installeren

Als er updates beschikbaar zijn, kun je deze direct installeren. Klik je op de knop ‘Werk nu bij’ om ze te installeren. Als je details wilt lezen over alle updates en bepaalde updates wilt selecteren die moeten worden geinstalleerd, klik je op 'Meer info’. 

Je MacBook zal nu beginnen met het downloaden en installeren van de update. Tijdens het updateproces kan het zijn dat je MacBook een aantal keer opnieuw opstart. Dit is normaal, dus maak je geen zorgen! Als je problemen ondervindt tijdens het updateproces, zoals een vastgelopen update of verlies van gegevens, staan we voor je klaar om je te helpen.

Als je van de Software-update de melding krijgt dat jouw Mac up-to-date is, zijn de geïnstalleerde macOS-versie en alle apps ook gelijk up-to-date. Dat zijn Safari, Muziek, Boeken, Foto's, Berichten, Mail, Agenda en FaceTime.

4. Automatisch updates installeren

Je kan er ook voor kiezen om toekomstige updates automatisch te installeren. Selecteer hiervoor 'Werk mijn Mac automatisch bij'. Wanneer er een update geïnstalleerd is, krijg je een melding op je Mac dat deze moet worden herstart. Je kunt er altijd voor kiezen om deze updates op een later moment te installeren, als je dat beter uitkomt. 

pro tip 5: Optimaliseer je MacBook na het updaten

Na het updaten van je MacBook is het verstandig om deze te optimaliseren voor de beste prestaties. Dit kun je doen door onnodige bestanden en apps te verwijderen, je opstartschijf te controleren en te repareren met Schijfhulpprogramma en je MacBook regelmatig te herstarten om het geheugen op te schonen.

 

Wat moet ik doen als mijn MacBook niet meer kan updaten?

Onvoldoende vrije ruimte

Een van de problemen kan zijn dat je niet voldoende vrije ruimte hebt. Sommige updates kunnen namelijk redelijk wat ruimte in beslag nemen. Om traagheid te voorkomen is het sowieso goed om wat ruimte over te hebben. Via ‘Over deze Mac’ en dan ‘Opslag’ kan je checken hoeveel ruimte je hebt en of dit voldoende is voor de update die je wilt uitvoeren. 

Mocht je niet genoeg ruimte hebben voor de update, dan is het probleem gevonden, maar de oplossing natuurlijk nog niet. Daarvoor kan je een van de volgende dingen proberen.

1.     Check je mappen. Heb je nog allerlei bestanden in je prullenbak staan, veel onnodige zaken in je map met downloads of oude documenten die je niet meer gebruikt? Dan zou je deze kunnen verwijderen.

2.     Mocht je geen bestanden hebben die je niet gebruikt, of deze niet willen verwijderen, dan zou je deze kunnen verplaatsen naar een externe schijf. Het is hierbij aan te raden om eerst te kijken naar grotere bestanden, zoals video’s of lange documenten, omdat dit voor meer data op je MacBook zal zorgen. Ook kun je bijvoorbeeld iCloud gebruiken 

3.     Sla een update over. In sommige gevallen is een volgende update kleiner en kan deze wel gedownload worden. Het is ook zeker geen ramp om een update over te slaan, je kan altijd de volgende update wel meepakken!

4.     Probeer een app als Clean Your Mac om caches en andere overbodige zaken van je Mac te verwijderen. 

5.     Mocht je echt niks meer kunnen verwijderen, dan is een laatste optie om een MacBook te kopen met meer opslagruimte. 

Veilige modus

Wat ook kan werken is het gebruiken van de veilige modus om de update door te voeren. Als je de Shift-toets ingedrukt houdt bij het opstarten van je Mac, kom je in de veilig modus.

Te oude apparatuur

Een andere mogelijke reden is simpelweg dat je MacBook verouderd is en daardoor de update niet aankan. In de eerste aantal jaren zal de MacBook in principe alles kunnen updaten; na een jaar of 5 à 6 zal dit wat lastiger worden en komt er een mogelijk veiligheidsrisico bij kijken. Na een tijd zal de Mac echt geen updates meer kunnen draaien, zo vanaf een jaar of 8 à 10, dus vanaf dan is het wel echt tijd voor een nieuwe Mac. Als je twijfelt of je Mac nog wel compatibel is met de nieuwe update, is het altijd aan te raden om dit op te zoeken. 

 

Hoe leapp je verder helpt

Bij leapp streven we ernaar om je dagelijks leven te verrijken met duurzame (refurbished) Apple-producten die niet alleen betrouwbaar zijn, maar ook je technische behoeften vereenvoudigen. Of je nu een MacBook wilt updaten, zoals beschreven in deze blog, of gewoon op zoek bent naar een refurbished iPhone of iPad, we zijn er om je te ondersteunen. We begrijpen dat technologie soms complex kan zijn, en daarom zetten we ons in om alles zo begrijpelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Onze uitstekende service en diepgaande kennis stellen ons in staat om je te voorzien van de nodige hulpmiddelen en informatie voor toekomstige updates. Maar, mocht je onverhoopt toch vastlopen, weet dan dat we altijd voor je klaarstaan. Het gaat bij leapp niet alleen om de verkoop, maar ook om het waarborgen dat je het meeste uit je Apple-producten haalt. Dus, of je nu wilt winkelen of gewoon een vraag hebt, bezoek onze website leapp.nl en aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om te helpen!

Terug naar blog