Laatste update: 15 april 2024

Verschil iPhone X en XR: Ontdek en Vergelijk bij leapp

verschil iphone x en xr

Ben je op zoek naar de verschillen tussen de iPhone X en de iPhone Xr? Kijk dan niet verder. Wij hebben namelijk voor jou beide modellen eens goed onder de loep genomen. Onze bevindingen hebben we hieronder beschreven, zodat jij hopelijk na afloop geen vragen meer hebt over het verschil tussen beide modellen.

<a href=iPhone X vs <a href=" https:>iPhone Xr">

 

LCD vs OLED

Het eerste grote verschil waar we naar gaan kijken is het scherm. De iPhone Xr heeft namelijk een LCD-scherm en de iPhone X heeft een OLED-scherm. Het OLED-scherm is een stukje beter met zijn hogere resolutie en HDR-weergave. Dankzij HDR kun je meer kleuren zien en is het contrast tussen de kleuren een stuk hoger, waardoor je mooiere en realistische beelden te zien krijgt. Echter, hoef je niet speciaal voor het scherm de iPhone X te nemen. Het scherm van de iPhone Xr is namelijk gewoon van goede kwaliteit en de meesten zullen hier al zeer blij mee zijn. Als je echt het beste van het beste wilt, dan is het scherm van de iPhone X beter geschikt voor jou.

 

Looks

Als we naar de looks gaan kijken zien we direct een verschil in afmetingen tussen beide modellen. Zo heeft de iPhone X een schermgrootte van 5,8 inch en is die van de Xr 6,1 inch. De grootte van een telefoon is een keuze die je zelf moet afwegen, de ene wil graag een compacte smartphone en de andere juist een grote. Verder is de iPhone Xr beschikbaar in veel frisse kleuren en de X is alleen verkrijgbaar in space gray en zilver. Er zit ook een klein verschilletje in het gewicht. Zo weegt de iPhone Xr 194 gram en de X slechts 174 grams. Ook zien we dat de aluminium rand van de Xr iets breder is dan de glimmende roestvrij stalen rand van de iPhone Xs. Bij een keuze op looks komt het dus aan op de grootte, en of je liever de wat chiquere iPhone X wilt of toch liever de frissere iPhone Xr.

 

Hoeveel lenzen heb ik nodig?

Beide iPhones zijn top om te fotograferen. De vraag is alleen, hoeveel kwaliteit heb je eigenlijk nodig? De iPhone X is namelijk uitgerust met twee camera’s en de Xr heeft maar één camera aan de achterkant. Het verschil tussen deze twee modellen merk je bijvoorbeeld bij het inzoomen. Zo kan de X optisch inzoomen (zoomen zonder kwaliteitsverlies) en de Xr kan alleen digitaal inzoomen (wel kwaliteitsverlies). Verder merk je verschil zodra je een portretfoto wilt maken. Bij de Xr wordt dit gedaan aan de hand van software, terwijl de X dit veel minder nodig heeft omdat de dubbele lens de voor- en achtergrond beter kunnen onderscheiden. Voor het ongeoefende oog zullen de verschillen moeilijk zichtbaar zijn. De Xr compenseert namelijk deze verschillen dankzij de betere processor en software upgrades. Voor de echte fotografen is de X wel het meest interessant.

 

Onder de motorkap

Zodra we iets dieper in de telefoons duiken zien wat de iPhone Xr een verbeterde A12 processor heeft. Deze verbetering is een stukje sneller dan de vorige A11 Bionic-chip uit de X. Het verschil is niet heel groot en zal voor de meesten niet eens opvallen. Fijn is wel dat de nieuwe chip energie zuiniger is, hierdoor kan de Xr 3 uur langer video’s kijken dan de X. Verder is het RAM geheugen bij beide modellen hetzelfde gebleven, dus het schakelen tussen apps gaat bij beide iPhones even snel. Het komt er uiteindelijk op neer dat de iPhone Xr in het algemeen net iets sneller is en beter in het uitvoeren van zwaardere taken dan de iPhone X. Deze upgrades zijn misschien niet voor iedereen even nodig, maar wellicht ben jij wel iemand die veel geeft om dat extra beetje power.

 

Overige bijzonderheden

De grootste verschillen heb we zojuist besproken, maar er zijn ook nog een paar kleine verschillen te zien. Zo komt de iPhone Xr met 64GB en 128GB opslag terwijl bij de Xs 128GB is vervangen door 256GB. Verder ondersteunt de iPhone Xr Dolby Atmos en heeft de Xr een extra simkaart slot voor als je bezit over twee nummers. Het laatste verschil om rekening mee te houden is dat de X een drukgevoelig scherm heeft. Met 3D Touch kan je door harder op het scherm te drukken andere acties uit voeren. De Xr heeft daar in tegen Haptic Touch, hierbij moet je juist langer indrukken waardoor je een lichte trilling voelt om een speciale actie uit te voeren.

 

Zo, dat waren alle noemenswaardige verschillen tussen de iPhone X en Xr. Het is moeilijk om een echte winnaar te kiezen. Wij vinden in het algemeen gezien de iPhone X net een fractie beter, maar het belangrijkste is om te kijken naar welke iPhone het beste bij jou past.

Terug naar blog