Laatste update: 12 juni 2024

iPadOS: Zo haal je het meeste uit je iPad

ipad os

Overweeg je de aanschaf van een iPad, maar twijfel je of de functies het geld waard zijn? Of wil je gewoon meer weten over jouw iPad en het besturingssysteem? Dan ben je hier aan het juiste adres! Na het lezen van deze blog weet je alles wat je moet weten over het besturingssysteem van iPads, oftewel iPadOS. We leggen je uit wat iPadOS precies is en wat de functies zijn. Ook geven we oplossingen voor mogelijke problemen en een 10 goede tips over hoe je het meeste uit iPadOS kunt halen. Dus laten we snel beginnen!

Wat is iPadOS?

iPadOS is het besturingssysteem dat Apple speciaal voor hun iPad-lijn ontwikkeld heeft. Het werd geïntroduceerd in 2019, waarbij het de iOS-versie voor iPads verving om beter gebruik te maken van de unieke hardware en functionaliteiten van de iPad. iPadOS biedt onder andere geavanceerde multitasking-mogelijkheden, een aangepast startscherm en verbeterde ondersteuning voor Apple Pencil. Het is ontworpen om een meer flexibele en productieve gebruikerservaring te bieden, die zowel de mogelijkheden van een tablet als die van een computer combineert.

De nieuwste functies en updates van iPadOS

Elke nieuwe versie van iPad OS brengt nieuwe functies en verbeteringen met zich mee. Hier zijn enkele van de meest opvallende updates:

  • Multitasking: Met de nieuwe multitasking-functies kun je nu nog gemakkelijker meerdere apps tegelijkertijd gebruiken. Denk aan Split View, Slide Over en de verbeterde App Exposé.
  • Widgets: iPad OS introduceert interactieve widgets die je op je startscherm kunt plaatsen. Deze widgets geven je snel toegang tot belangrijke informatie zonder dat je de bijbehorende app hoeft te openen.
  • Verbeterde Apple Pencil-ondersteuning: De Apple Pencil is nu nog nauwkeuriger en biedt nieuwe functies zoals Scribble, waarmee je handgeschreven tekst automatisch kunt omzetten naar getypte tekst.
  • Privacyverbeteringen: iPad OS biedt verbeterde privacyfuncties, zoals de mogelijkheid om je locatie alleen te delen wanneer een app actief is en meldingen wanneer een app je camera of microfoon gebruikt.

Oplossingen voor problemen

Het kan frustrerend zijn als je problemen ondervindt na het updaten naar de nieuwste versie van iPadOS. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en tips voor hoe je ze kunt oplossen en het beste uit iPadOS kunt halen:

Compatibiliteitsproblemen met apps

Sommige apps werken mogelijk niet goed na een update. Controleer eerst of er een update beschikbaar is voor de app in de App Store. Als dat niet helpt, probeer de app te verwijderen en opnieuw te installeren. Dit kan vaak compatibiliteitsproblemen oplossen.

Prestatieproblemen na een update

Merk je dat je iPad trager is geworden na een update? Probeer dan de volgende stappen:

  • Start je iPad opnieuw op. Dit kan vaak kleine softwareproblemen oplossen.
  • Controleer of er voldoende opslagruimte beschikbaar is. Een volle opslagruimte kan de prestaties van je iPad beïnvloeden.
  • Schakel onnodige achtergrondprocessen uit. Ga naar Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond en schakel apps uit die je niet vaak gebruikt.

10 tips: haal het meeste uit iPadOS

1. Multitasking: Gebruik Split View en Slide Over om meerdere apps tegelijkertijd te gebruiken.

2. Apple Pencil: Maak gebruik van Scribble en apps zoals Notities voor een betere schrijfervaring.

3. Widgets: Personaliseer je startscherm met widgets voor snelle toegang tot informatie en apps.

4. Bestanden-app: Organiseer je bestanden efficiënt en integreer met cloudopslagdiensten.

5. Toetsenbord Sneltoetsen: Gebruik sneltoetsen op een fysiek toetsenbord om sneller te werken.

6. Safari Desktopmodus: Bekijk websites in desktopmodus voor een betere webervaring.

7. Drag and Drop: Verplaats eenvoudig tekst, afbeeldingen en bestanden tussen apps.

8. Externe Accessoires: Verbind met externe schermen, toetsenborden en muizen voor meer productiviteit.

9. Shortcuts-app: Automatiseer taken met aangepaste workflows.

10. Dark Mode: Gebruik Dark Mode om de belasting van je ogen te verminderen in omgevingen met weinig licht.

Hoe leapp je verder helpt

Bij leapp willen we dat je het meeste uit je iPad haalt. Daarom staan we klaar om je te helpen bij al je vragen, zoals in deze blog. Bij leapp leveren we ook duurzame refurbished Apple-producten die jouw dagelijks leven makkelijker maken, voor een lagere prijs. Wil je meer weten over onze producten of heb je hulp nodig met je iPad? Bezoek dan onze website leapp.nl en ontdek ons uitgebreide assortiment aan refurbished Apple-producten. Onze experts staan klaar om je te helpen!

Terug naar blog