Laatste update: 15 juni 2024

iPad 4G of WiFi-model: Welke past bij jou? - leapp

ipad 4g

De iPad is een populaire tabletcomputer die al meer dan tien jaar bestaat en er zijn twee versies: WiFi en 4G. Hoewel beide versies vergelijkbare functies en mogelijkheden bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen die van invloed kunnen zijn op je beslissing welke te kopen. Hier nemen we de verschillen tussen de iPad 4G- en WiFi-modellen onder de loep, met de nadruk op prijs en efficiëntie.

Prijs

Een van de duidelijkste verschillen tussen de twee typen iPads is de prijs. Over het algemeen zijn 4G-modellen duurder dan WiFi-modellen. Dit komt doordat de 4G-modellen worden geleverd met een cellulaire dataverbinding, waardoor je overal toegang hebt tot het internet. WiFi-modellen daarentegen zijn afhankelijk van een WiFi-verbinding om toegang te krijgen tot het internet, wat betekent dat je binnen het bereik van een WiFi-netwerk moet zijn om het internet te kunnen gebruiken. Het prijsverschil tussen 4G- en WiFi-modellen kan variëren, afhankelijk van het specifieke model en de provider. Over het algemeen kun je verwachten ongeveer 100 tot 200 euro meer te betalen voor een 4G-model in vergelijking met een WiFi-model.

 

Efficiëntie

Qua efficiëntie zijn 4G-modellen vaak efficiënter dan WiFi-modellen. Omdat ze niet afhankelijk zijn van een WiFi-verbinding om toegang te krijgen tot het internet, kan je je iPad overal gebruiken waar je een mobiel signaal hebt. Dit kan vooral handig zijn als je vaak reist of als je je iPad moet gebruiken in gebieden waar WiFi niet beschikbaar is. 

 

Batterij

Het is echter belangrijk op te merken dat een 4G-verbinding de batterij ook sneller kan doen leeglopen dan een WiFi-verbinding. Dit komt doordat de iPad meer stroom moet gebruiken om een mobiele verbinding te onderhouden, waardoor de batterij minder lang meegaat. Als je van plan bent je iPad lange tijd zonder stopcontact te gebruiken, kun je een WiFi-model overwegen om de batterij te sparen. 

 

GPS

De iPad 4G maakt gebruik van de cellulaire dataverbinding van het mobiele netwerk om toegang te krijgen tot het internet en om GPS-gegevens te verkrijgen. Hierdoor heeft de iPad 4G toegang tot de meest actuele locatie-informatie die beschikbaar is, waardoor gebruikers een nauwkeurig en betrouwbaar GPS-signaal krijgen. De iPad Wi-Fi daarentegen vertrouwt op de bestaande Wi-Fi-netwerken in de omgeving voor toegang tot het internet en GPS-gegevens. Daardoor kan de iPad WiFi vatbaarder zijn voor fouten in de locatiegegevens, omdat het signaal niet zo sterk of betrouwbaar is als de mobiele dataverbinding.

 

Dataverbruik

Een andere factor om rekening mee te houden is het dataverbruik. Als je voor een 4G-model kiest, moet je een data-abonnement afsluiten bij je provider. Deze plannen kunnen variëren kosten en je zal een plan moeten kiezen dat past bij je behoeften. Als je denkt de iPad te gaan gebruiken voor intensief dataverbruik (zoals het streamen van video of muziek), moet je een plan kiezen met een hoger dataverbruik. WiFi-modellen vereisen geen data-abonnement, wat je op de lange termijn geld kan besparen. Je moet echter wel binnen het bereik van een WiFi-netwerk zijn om het internet te kunnen gebruiken, wat beperkend kan zijn als je niet altijd in de buurt van een WiFi-hotspot bent.

 

Conclusie

Kortom, er zijn een paar belangrijke verschillen om te overwegen bij de keuze tussen iPad 4G- en WiFi-modellen. 4G-modellen zijn over het algemeen duurder en bieden een efficiëntere internettoegang, maar hebben ook een hoger dataverbruik en een kortere batterijduur. WiFi-modellen zijn goedkoper en hebben een langere batterijduur, maar vereisen een WiFi-verbinding om toegang te krijgen tot internet. Uiteindelijk zal de beste keuze voor jou afhangen van jouw specifieke behoeften en budget.

Terug naar blog