Laatste update: 10 juni 2024

Dark mode. Wat is het? En waarom is het zo populair?

dark mode
Alle iPhones met IOS 13 of later hebben de Dark Mode functie. Dit is een instelling voor het beeldscherm van je Apple-apparaten, waarmee je de kleuren van het scherm verandert. Als je deze inschakelt, wordt tekst niet tegen een witte achtergrond weergegeven, maar juist tegen een donkere achtergrond. Maar waarom zou je deze functie gebruiken? Wij vertellen het je!

Wat doet de Dark Mode?

Misschien herken je het nog wel van jaren geleden: De tekst op computers werd op een zwarte achtergrond getoond. Nu, een aantal decennia later, groeit het gebruik van deze zwarte achtergrond weer in populariteit. Ook Apple heeft deze optie daarom toegevoegd aan zijn besturingssysteem iOS. Het idee achter de Dark Mode is dat het de hoeveelheid uitgestraald licht verminderd wordt, terwijl er wel nog een contrast wordt behouden tussen tekst en achtergrond. Hierdoor blijft tekst op het scherm leesbaar, maar is het scherm net iets minder fel.

Wat zijn de voordelen van de Dark Mode?

  1. Energiebesparing. Eén van de redenen waarom de Dark Mode de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen heeft, is de energie die ermee bespaard wordt. De nieuwste OLED-schermen die Apple gebruikt, in onder andere de iPhone 12 en 13, verbruiken veel energie als ze lichte kleuren uitstralen. Als de Dark Mode wordt ingeschakeld, gaat de batterij dus langer mee. Dit energievoordeel geldt echter niet voor de LCD-schermen van oudere Apple-apparaten. Deze schermen werken namelijk net iets anders.
  2. Beter voor ogen. Ook zou deze donkere modus beter zijn voor je ogen. Het blauwe licht dat uitgestraald wordt en mogelijk een negatieve invloed kan hebben op onze slaap, wordt namelijk verminderd door deze modus. Tip! De Night Shift kan hier ook tegen helpen.
Toch is niet iedereen te spreken over de Dark Mode. Dit is te verklaren door hoe wij geëvolueerd zijn. Als mens zien we dingen namelijk beter overdag dan s’ nachts. We zijn daarmee ontwikkeld om dingen op een lichte achtergrond waar te nemen. De meest primaire manier van ons om dingen waar te nemen is dus donker op licht. Deze instelling hoeft dus niet per se voor jou te werken, maar het kan geen kwaad om het eens uit te proberen. Wellicht bevalt de functie je wel.

Hoe zet je de Dark Mode aan op je iPhone?

 
Volg deze stappen om de donkere modus in te schakelen:
  • Open de Instellingen-app op je iPhone.
  • Scroll naar beneden en tik op 'Beeldscherm en helderheid'.
  • Onder 'Weergave', tik op 'Donker'.

Om de donkere modus uit te schakelen, volg je dezelfde stappen, maar tik je in de laatste stap op 'Licht'.
Je kunt ook instellen dat de donkere modus automatisch wordt ingeschakeld bij zonsondergang of op een specifieke tijd. Hiervoor ga je naar 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' > 'Automatisch' en stel je het gewenste schema in.
De donkere modus is beschikbaar op iPhones met iOS 13 of later. Dit betekent dat je de donkere modus kunt gebruiken als je een iPhone 6s of nieuwer model hebt


De meeste apps zullen na het inschakelen van de Dark Mode veranderen naar een donkerdere achtergrond. Helaas is nog niet elke app voor Dark Mode geoptimaliseerd en zullen deze zich ook niet allemaal aanpassen aan de donkerdere kleuren. Bij deze apps is het afwachten tot ze door de ontwikkelaar aangepast worden.

Hoe leapp je verder helpt

Bij leapp willen we je leven makkelijker maken. We willen dat je het meeste uit je (refurbished) Apple-producten haalt. Daarom bieden we je niet alleen duurzame en betaalbare refurbished Apple-producten, maar helpen we je ook wanneer je vastloopt, zoals in deze blog.

We besparen je tijd door je te voorzien van stapsgewijze instructies voor het in- en uitschakelen van de donkere modus. We besparen je het gedoe van het uitzoeken hoe de donkere modus je gebruik van de iPhone kan verbeteren. We besparen je het werk van het zoeken naar tips en trucs om het meeste uit je iPhone te halen.

En vergeet niet, als je op zoek bent naar een betrouwbare bron voor refurbished Apple-producten, dan is leapp de plek voor jou. We bieden een breed scala aan refurbished iPhones, iPads en MacBooks. Onze producten zijn grondig gecontroleerd en getest, zodat je er zeker van kunt zijn dat je een product van hoge kwaliteit krijgt. Bovendien zijn onze prijzen lager dan die van nieuwe Apple-producten.

Dus waar wacht je nog op? Ga naar onze website en ontdek onze geweldige aanbiedingen!


Terug naar blog
Lees jij graag over Apple producten? Bij leapp hebben we dan meer leuke blogs voor je. Check hier bijvoorbeeld MacBook batterij vervangen en iPhone schoonmaken.