Laatste update: 27 februari 2024

iPhone in water gevallen - Voorkom schade met leapp's tips!

iphone in water gevallen

Het is iedereens nachtmerrie: Je iPhone 13 zit nog in je broekzak terwijl je de zee in rent, of hij glipt uit je handen tijdens die ene romantische waterfietstocht. Of je bent gezellig met vrienden aan het borrelen op een terrasje, en plotseling belandt je iPhone in een plas water. Of je bent aan het koken en je iPhone valt per ongeluk in de gootsteen. Wat nu? We geven je een aantal tips wat je het beste wel en niet kan doen wanneer je iPhone waterschade heeft.

Vochtindicatoren: Eerste hulp bij waterschade aan je iPhone

Het allereerste wat je moet doen is je iPhone uitschakelen. Sinds 2006 heeft Apple in elke iPhone vochtindicatoren gestopt zodat je gemakkelijk kan zien of er vocht in het toestel is terecht gekomen. Vanaf de iPhone 5 zit de indicator achter het simtray, haal deze eruit en wanneer je een witte stip ziet weet je dat er daar geen vocht is geweest. Zie je echter een rode stip? Lees dan gauw verder!

Stappenplan: Wat te doen als je iPhone in het water is gevallen?

Volg dit stappenplan om de kans op blijvende schade aan je iPhone zo klein mogelijk te houden:

  • Haal je iPhone zo snel mogelijk uit het water. Hoe langer je iPhone in het water ligt, hoe groter de kans op blijvende schade.
  • Zet je iPhone direct uit. Dit verkleint de kans op kortsluiting en verdere schade aan de elektronische onderdelen.
  • Verwijder de simkaart en eventuele andere accessoires, zoals hoesjes of screenprotectors.
  • Dep je iPhone voorzichtig droog met een zachte, schone doek. Vermijd het gebruik van een föhn of andere hittebronnen, omdat deze de interne onderdelen kunnen beschadigen.
  • Leg je iPhone in een bak met ongekookte rijst of silicagelkorrels. Deze materialen helpen om het resterende vocht uit je iPhone te absorberen. Laat je iPhone minimaal 48 uur in de rijst of silicagel liggen.
  • Probeer na 48 uur je iPhone weer aan te zetten. Werkt je iPhone naar behoren? Gefeliciteerd, je hebt je iPhone gered! Mocht je iPhone nog steeds niet goed functioneren, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Professionele hulp inschakelen

Als je iPhone na het volgen van het stappenplan nog steeds niet goed functioneert, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Je kunt bij een Apple Store of erkende Apple-reparateur terecht voor hulp bij waterschade. Let op: de garantie van je iPhone dekt in de meeste gevallen geen waterschade. Dit betekent dat je mogelijk kosten zult moeten maken voor de reparatie of vervanging van je iPhone.

Tips om in de toekomst waterschade te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om in de toekomst waterschade aan je iPhone te voorkomen:

  • Investeer in een waterdicht hoesje voor je iPhone. Er zijn diverse waterdichte hoesjes op de markt die je iPhone beschermen tegen waterschade.
  • Wees extra voorzichtig in de buurt van water. Laat je iPhone bijvoorbeeld niet op de rand van een zwembad of gootsteen liggen.
  • Maak regelmatig een back-up van je iPhone. Mocht je iPhone onverhoopt toch waterschade oplopen, dan ben je in ieder geval niet al je waardevolle gegevens en foto's kwijt.

Hoe leapp je verder helpt?

Bij leapp leveren we niet alleen duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijks leven makkelijker maken, maar we ondersteunen je ook als je onverhoopt toch vastloopt, zoals in deze blog. Onze uitstekende service en kwalitatief hoogwaardige producten zorgen ervoor dat je altijd met een gerust hart kunt vertrouwen op je iPhone en andere Apple-producten.

Terug naar blog