Laatste update: 15 april 2023

Wat is iCloud precies? Plus vier andere prangende cloud-vragen

icloud

De cloud. Wij durven te wedden dat jij er helemaal in de wolken mee bent. Met Apples cloud, genaamd iCloud, kun je je gegevens synchroniseren en al je bestanden opslaan of backuppen. In dit artikel gaan we in op de vijf belangrijkste vragen over iCloud. Wat is iCloud? Hoe kan ik inloggen op iCloud? Hoeveel opslag heb ik? Wat is iCloud Drive? En hoe werkt iCloud Foto's?

Wat is iCloud?

First things first: de naam iCloud is afgeleid van cloud-opslag, het concept waarbij je gegevens niet op je lokale harde schijf opslaat maar ze (ook) op afstand parkeert. Daardoor zijn ze altijd beschikbaar, waar je ook bent en ongeacht het apparaat dat je gebruikt. 

iCloud heeft verschillende functies. Zo kun je er al je gegevens mee synchroniseren tussen verschillende apparaten, denk aan contacten, foto's, video's en je agenda. Pas je bijvoorbeeld iets aan op je iPhone? Dan wordt het direct gewijzigd op je MacBook en iPad. 

Daarnaast kun je iCloud Drive gebruiken als een soort harde schijf op afstand voor al je apparaten, waar je bijvoorbeeld documenten in kunt opslaan.

 

Hoe kan ik inloggen op iCloud?

Simpel gezegd gaat inloggen op icloud zo: Je hoeft alleen maar te zorgen dat je op ieder Apple-apparaat bent aangemeld met je Apple ID. Bij iPhone en iPad ga je naar 'Instellingen', dan 'Naam (Apple ID)', 'iCloud' en log in met je mailadres en wachtwoord van Apple ID. Op je MacBook ga je naar 'Systeemvoorkeuren', vervolgens 'iCloud' en daar kun je inloggen met je Apple ID.

 

Hoeveel opslag heb ik met iCloud?

Standaard beschik je over 5 GB opslagruimte. Niet superveel, maar gelukkig kun je voor niet al te veel geld opslagruimte bijkopen:

  • 50 GB voor 0,99 euro per maand
  • 200 GB voor 2,99 euro per maand
  • 2 TB voor 9,99 euro per maand 

Handig: de abonnementen van 200 GB en 2 TB kun je delen met het hele gezin. Lees hier hoe het kopen van extra icloud opslag werkt. Het is belangrijk om voldoende opslagruimte te hebben. Zit je aan de limiet? Dan worden er geen nieuwe foto's en video's meer opgeslagen in iCloud Foto's, blijven iCloud Drive en andere iCloud-apps niet up-to-date én kun je geen e-mails meer versturen of ontvangen met je iCloud mailadres.

Nulletjes eentjes

 

Wat is iCloud Drive?

iCloud Drive is het deel van je iCloud dat je kunt gebruiken om zelf bestanden op te slaan. Zo kun je, op al je apparaten (zelfs op Windows-pc's), bestanden en mappen actueel houden en in meerdere apps aan hetzelfde bestand werken. Bovendien kun je gemakkelijk bestanden delen met wie je maar wilt. Wat voor bestanden je kunt opslaan in iCloud Drive? Alle bestanden, zolang ze niet groter zijn dan 50 GB. Let met het bewaren van grote bestanden wel op dat je niet over je opslaglimiet gaat!

 

Hoe werkt iCloud Foto's?

iCloud Foto's zorgt ervoor dat al je foto's en video's automatisch in je iCloud terechtkomen (vanuit je Foto's-app). Verwijder je bijvoorbeeld foto's uit iCloud Foto's op je MacBook, dan worden ze ook vanzelf verwijderd op je iPhone. Apple heeft een handig systeem waarmee het je foto's en video's automatisch indeelt. Zo kun je bijvoorbeeld snel alle foto's van een bepaald jaar of een specifieke persoon zien. Vergeet vooral niet te klikken op 'Terugblikken' in 'Voor jou'. Daar presenteert iCloud Foto's namelijk prachtige verzamelingen van jouw foto's, waardoor jij je weer helemaal terug waant in die toffe stad, op dat leuke feestje of tijdens die romantische date!

 

Hoe verwijder ik iCloud?

Op enig moment wil je misschien van device wisselen. Je wilt je oude Macbook verkopen, inruilen of weggooien. Voordat je het device overhandigt aan je koper of de prullenbak, is het raadzaam je iCloud te verwijderen.

Terug naar blog

De toppers van leapp

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: