Laatste update: 15 april 2024

MacBook Pro 13 2020: Vergelijk & Kies de Beste bij leapp!

macbook pro 13 2020

Daar is ‘ie dan: de allernieuwste MacBook Pro 14 inch! Op 18 oktober introduceerde Apple dit nieuwe model mét vernieuwde afmetingen, dat valt meteen op. Ben je benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten met zijn voorganger, de MacBook Pro 13 inch? Lees dan snel verder, want wij hebben ze op een rijtje gezet voor je!

Hoe ziet-ie eruit?

De MacBook Pro 13” heeft een strak design in een dun aluminium frame. Deze MacBook heeft een handige TouchBar, waarmee je snel veelgebruikte functies kunt gebruiken. Dit model heeft alleen Thunderbolt-poorten waaraan je al je accessoires, eventueel met converter, aan kunt sluiten.

De nieuwe MacBook Pro 14” heeft een redesign gekregen. Dit model is qua afmetingen vergelijkbaar met de Pro 13’’, maar heeft een groter scherm door de supersmalle schermranden. Door deze smalle randen heeft dit nieuwe model ook een notch gekregen – een uitsparing voor de camera – zoals ook bij de nieuwere iPhones. Deze nieuwe MacBook heeft wel een wat dikkere behuizing en is zwaarder dan zijn voorganger, om ruimte te maken voor de nieuwe grotere chip. De TouchBar heeft plaats gemaakt voor een rij functionele toetsen en de Thunderbolt-poorten zijn vervangen door een MagSafe-poort, HDMI-aansluiting en geheugenkaartlezer. Zeg maar dag tegen die tas vol converters. Beide modellen komen in de kleuren zilver en spacegrijs.

Hoe kijkt-ie?

Het beeldscherm van de nieuwe MacBook Pro 14” is een Liquid Retina-scherm met XDR-technologie. Dit zorgt voor betere zwartwaarden en een hoger contrast en piekhelderheid. De kleuren spatten dus van je scherm, al helemaal als je HDR-video’s bekijkt. Daarnaast beschikt dit nieuwe scherm ook over ProMotion-technologie. Dat houdt in dat de verversingssnelheid zich automatisch aanpast tot maximaal 120 hertz(!). Dat kijkt dus super smooth.

De MacBook Pro 13” heeft daarentegen nog een Retina-scherm en beschikt niet over deze XDR- en ProMotion-technologieën. Hierdoor is hij iets minder geschikt voor grafisch gebruik en het bekijken van HDR-content. Met een resolutie van 2560 x 1600 pixels is het scherm bovendien iets minder scherp dan dat van zijn nieuwe broertje. Bij dagelijks gebruik merk je daar waarschijnlijk niet zo veel van. Verder heeft het beeldscherm van de MacBook Pro 13" bredere schermranden en een minder hoge piekhelderheid.

Wat kan-ie?

In 2020 introduceerde Apple de M1-chip. Doordat deze chip nog beter samenwerkt met macOS, zijn devices met deze chip sneller en efficiënter. Lees hier alles wat je moet weten over de M1-chip. De MacBook Pro 13” beschikt over deze M1-chip en biedt daardoor al superprestaties, ook voor zware programma’s.

Dat de MacBook Pro 14” een power house is en meer kan dan zijn voorganger, is niet zomaar. Dit nieuwe model beschikt namelijk over de allernieuwste én de op een na sterkste Apple-chip tot nu toe: de M1 Pro. Deze chip is vooral op grafisch gebied een stuk sneller en heeft ruimte voor meer opslag en werkgeheugen. Deze nieuwe chip is voor MacBook Pro 14” te configureren met maximaal een 10 core CPU, een 32 core GPU en maar liefst 8 TB(!) aan opslagcapaciteit. De MacBook Pro 14" is hierdoor geschikt voor de zwaarste grafische taken, wat hem vooral voor creatieve professionals interessant maakt. Zoek je een echt groot bakbeest met nog betere grafische prestaties? De nieuwe MacBook Pro is er ook in een 16”-uitvoering die beschikt over de sterkste Apple-chip tot nu toe: de M1 Max.

Conclusie

Op het eerste gezicht valt meteen het nieuwe ontwerp op, mat smalle schermranden en verschillende aansluitingen. Het beeldscherm van de nieuwe MacBook is sterk verbeterd, wat je vooral merkt bij HDR-content. De Apple M1 Pro-chip is sneller en heeft nog meer grafische kracht dan de M1. Logisch dat je daar dan natuurlijk wel wat meer voor betaalt. Deze veranderingen maken de nieuwste MacBook Pro 14" een waardige upgrade voor vooral de creatieve professionals onder ons. Ga je die enorme grafische krachten niet gebruiken, dan zal je aan de MacBook Pro 13” ook een supersnelle power house hebben.

Lang verhaal kort

Specificaties MacBook Pro 14" (2021) MacBook Pro 13" (2020)
Ontwerp Dunne schermranden Brede schermranden mét TouchBar
Chip Apple M1 Pro-chip Apple M1-chip
Beeldscherm 14,2" Liquid Retina XDR-beeldscherm met ProMotion 13,3" Retina beeldscherm met TrueTone
Aansluitingen Met MagSafe 3, HDMI en geheugenkaartlezer Alleen Thunderbolt-poorten
Processor en videokaart Maximaal 10 core CPU en 32 core GPU Maximaal 8 core CPU en 8 core GPU
Werkgeheugen 8, 16, 32 of 64 GB 8 of 16 GB
Opslagcapaciteit 512 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB of 8 TB 256 GB, 512 GB, 1 TB of 2 TB
Prijs Nieuw vanaf €2.249 tot €5.279

Nieuw vanaf €1.449 tot €1.909;

Refurbished bij leapp voor €999

Terug naar blog