Laatste update: 17 juni 2024

MacBook Poorten: Optimaal Gebruik en Tips - leapp

macbook poorten

Bij het aanschaffen van een nieuwe MacBook kan het altijd even wennen zijn. Een van de onderdelen van het apparaat die misschien niet direct duidelijk is, zijn de vele poorten. Hieronder lees je meer over de verschillende poorten van je MacBook en hoe je ze kunt gebruiken.

USB

De USB-poort kan breed gezegd voor twee dingen gebruikt worden. Ten eerste kun je via een USB-kabel twee apparaten aan elkaar koppelen, zoals een camera en een laptop. Door deze kabel te gebruiken, kun je dus bijvoorbeeld je foto’s gemakkelijk via je camera op je MacBook overzetten.

Een andere manier om de poort te gebruiken is via een USB-stick. Dit is een losse stick waar je bestanden op kunt zetten. Door de stick in de USB-poort te steken, kun je bestanden van je MacBook dus gemakkelijk verplaatsen of kopiëren naar je USB-stick.

Thunderbolt 

De Thunderbolt is een poort ontwikkeld door Apple, in samenwerking met Intel. De eerste en tweede versie van deze kabel maken gebruik van de DisplayPort technologie en Mini DisplayPort kabels, terwijl de derde versie gebruik maakt van USB-C, de recentste USB-aansluiting. Thunderbolt 3 wordt daarom vaak verward met een USB-C poort, maar een USB-C ondersteunt niet altijd de Thunderbolt 3. Hierbuiten is het voornaamste verschil dat de Thunderbolt 3 een snellere werking heeft dan een USB-C poort. Ze hebben echter wel dezelfde ronde poortvorm. 

De Thunderport kan gebruikt worden om een ander apparaat aan je MacBook te koppelen en hiermee bijvoorbeeld bestanden over te dragen.

HDMI

HDMI is de afkorting voor High Definition Multimedia Interface. Via een HDMI-kabel kun je video- en audiosignalen overdragen naar een ander apparaat. Hiermee zou je dus bijvoorbeeld je MacBook aan je tv kunnen koppelen om zo een film te kijken met een goede beeld- en audiokwaliteit, of een andere laptop als tweede scherm kunnen gebruiken tijdens het werken.

SD 

Een SD-kaartsleuf is vrij kleine poort op je MacBook. Met deze poort kun je een SD-, SDHC-, SDXC-, MMC- of UHS-II-kaart gebruiken, al is de SD-kaart zelf verreweg de bekendste. Deze ‘Secure Digital’-kaart is een geheugenkaart die ook vaak met andere apparaten als camera’s en (oude) mobiele telefoons gebruikt wordt.

Adapter 

Een adapter is een stekker die gebruikt wordt als overgang tussen verschillende elektrische schakelingen. Er zijn allerlei soorten adapters voor verschillende soorten kabels en poorten. Zo bestaan er adapters die een koppeling bieden tussen een USB- en een USB-C verbinding, een USB- en een HDMI-verbinding en nog veel meer. Mocht je dus nog een bepaalde poort missen op je MacBook of mist er juist iets waardoor je een ander apparaat niet aan je laptop kan koppelen, dan kan een adapter de oplossing hiervoor bieden.

Terug naar blog