Laatste update: 15 mei 2024

iPhone XR vs SE 2020: Vergelijk & Kies bij leapp!

iphone xr vs se 2020

Altijd al willen weten wat de verschillen zijn tussen de iPhone SE (2020 model) en de iPhone XR? We leggen je het haarfijn uit in dit artikel. Wat ons betreft zijn dit namelijk dé instapmodellen voor nieuwe Apple gebruikers.

iphones

1. Verschil scherm van iPhone Xr en iPhone SE 2020

We trappen af met de vergelijking van de schermen tussen beide iPhones. De iPhone SE heeft een schermgrootte van 4,7 inch, terwijl het scherm van de Phone XR een stukje groter is met 6,1 inch. Beide telefoons beschikken over een LCD scherm en zijn identiek qua pixeldichtheid. Met beide iPhones is het niet verstandig om te gaan zwemmen, maar gelukkig kunnen ze wel tegen een spatje water of stof. Verder hebben beide iPhones True Tone en bevat de iPhone SE het bekende retina scherm, terwijl de iPhone XR beschikt over liquid retina. Het liquid retina scherm is wel van betere kwaliteit en biedt een soepelere gebruikservaring dan het oudere retina scherm. Het is eigenlijk als het ware een tussenstapje tussen OLED en LCD, maar wel een stukje goedkoper dan OLED.

 

2. Processor

Zodra we iets dieper in een telefoon duiken komen we aan bij de processor. De iPhone SE beschikt over een A13 bionic-chip en de iPhone XR over een A12 bionic-chip. Hierbij is de A13 iets nieuwer dan de A12. Het verschil tussen deze twee chips zal je niet snel merken. Beide zijn uitermate geschikt voor AR-games en helpen je ook enorm met het maken van mooie foto’s. Je apps zullen ook lekker soepel opstarten en even onderweg een kraker van een Netflix film kijken moet ook geen probleem zijn. Een groot voordeel om te kiezen voor de iPhone SE met de A13 bionic-chip is dat deze langer updates krijgt en uiteraard een fractie sneller is dan de A12 bionic-chip.

 

3. Camera

De camera’s van deze twee modellen zijn zo goed als hetzelfde. Zo hebben beide aan de achterkant één camera met 12-MP groothoeklens en aan de voorkant een 7-MP camera met 1080p HD-video. Met allebei de iPhones kan je ook die prachtige portretfoto’s. Helaas herkent ‘ie je huisdier of een antieke vaas niet. Ook zijn deze camera’s uitgerust met beeldstabilisatie, hiermee voorkom je bewogen afbeeldingen. HDR is ook bij beide aanwezig voor betere kwaliteit kleuren. Deze iPhones hebben een 5x digitale zoom. Dit is voor de meeste personen prima, maar heel ver inzoomen kan dus niet.

De leukste familiemomenten filmen, of dat ene schoolproject vastleggen moet ook helemaal goedkomen, want je beschikt bij beide over 4k video opname met 24 bps, 30 bps of 60 bps. Nu hoor ik je denken “Waar zit het verschil dan in?”. Bij de iPhone XR is het mogelijk om met de voorste camera Animoji’s en Memoji’s te maken. Dit is niet mogelijk bij de iPhone SE. De iPhone SE biedt wel weer meer belichtingsopties voor de portretmodus.

 

4. Afmetingen

We hebben het er al even kort over gehad bij het scherm, maar qua grootte is er een duidelijk verschil. Houd je van compact, dan ligt de voorkeur waarschijnlijk bij de iPhone SE met een schermoppervlakte van 60,9cm² en een totale telefoon afmeting van 138,4 mm bij 67,3 mm. Heb je liever een wat grotere telefoon dan is de iPhone XR met een schermoppervlakte van 90,4cm² en een totale telefoon afmeting van 150,9 mm bij 75,7 mm misschien een betere keus. De iPhone XR heeft ook veel dunnere randen dan de iPhone SE, dus bij deze vergelijking komt het puur aan op eigen voorkeur. De iPhone SE is lekker makkelijk te bedienen met één hand, maar de iPhone XR is weer fijner met het kijken van je favoriete serie.

 

5. Overige functionaliteiten

Nog niet overtuigd van de bovengenoemde aspecten? Geen probleem, we vertellen je nog een paar verschillen die wellicht het verschil kunnen maken voor je. Bijvoorbeeld, de iPhone SE moet je nog met je vinger ontgrendelen terwijl het bij de iPhone XR kan met je gezicht. Houd je ook niet van de  standaard zwart, wit of (product) red kleur dan ben je bij de iPhone XR aan het betere adres, want deze komt in maar liefst 6 kleuren. Is batterijduur toevallig heel belangrijk, omdat je veel reist dan is toch ook de iPhone XR het handigst met de langste baterijduur van alle iPhones. Het laatste punt is, hoeveel wil je maximaal uitgeven? Bij leapp verkopen wij de iPhone XR al vanaf 499 euro. Kortom, beide iPhones zijn goede modellen en je kunt eigenlijk nooit fout zitten bij aanschaf van één van deze modellen.

Terug naar blog