Laatste update: 17 juni 2024

iPhone 8 vs iPhone XS: Ontdek de verschillen bij leapp

iphone 8 vs iphone xs

Op zoek naar het verschil tussen de iPhone 8 en de iPhone XS, kijk dan niet verder. Wij hebben namelijk voor jou beide modellen eens goed bestudeerd. Onze bevindingen hebben we hieronder beschreven, zodat jij hopelijk de keuze maakt die bij jou past.

 

1. Scherm

Om te beginnen kijken we naar het scherm. Tussen de iPhone 8 en XS zit een enorm verschil. Zo heeft de iPhone 8 nog een LCD-display, terwijl de iPhone XS een OLED-display heeft. Met de iPhone XS kun je daarom haarscherp elk detail zien van je wildlife-documentaire. De iPhone 8 heeft ook nog eens scherm dat een stuk kleiner is; net aan 4,7 inch. De iPhone XS beschikt over maar liefst 5,7 inch. Bovendien kun je met de iPhone XS de zweetdruppels tellen van je favoriete sportheld, want de XS kent een pixeldichtheid van 458 ppi ten opzichte van de iPhone 8 die een pixeldichtheid van 326 ppi heeft. Deze hoge pixeldichtheid is ook ideaal wanneer je veel e-books leest, want de letters zullen mooi scherp zijn.

 

2. Processor

Zodra we ons vergrootglas er eens bij pakken zien we dat de iPhone 8 een A11 bionic-chip heeft en de iPhone XS een A12 bionic-chip. Beide chips zijn razendsnel bij het gebruik van bijvoorbeeld Safari, WhatsApp en Snapchat. Echter is er wel duidelijk verschil merkbaar tussen beide toestellen. De iPhone 8 beschikt namelijk over 2 GB werkgeheugen en de iPhone XS over 4 GB werkgeheugen. De iPhone 8 heeft ook niet zoveel werkgeheugen nodig, want de iPhone 8 bevat geen dubbele camera aan de achterkant. Verschil in dit geheugen zal je wel zien bij het schakelen tussen verschillende apps. Verder is de A12 bionic-chip zuiniger, hierdoor kan je extra lang reizen zonder powerbank of oplaadpunt te zoeken.

 

3. Camera

De iPhone 8 heeft aan de achterkant alleen een 12-MP (Megapixel) groothoekcamera, waar de iPhone XS dezelfde camera plus een telelenscamera heeft. Hierdoor kan de iPhone 8 5x digitaal inzoomen en kan de iPhone XS tot 12x digitaal inzoomen + 2x optisch inzoomen. Zoem zoem zoem! De camera's aan de voorzijde zijn wel meer aan elkaar gewaagd. Beide hebben 7 MP en 1080p videokwaliteit. Verschilletje: de iPhone XS kan tot 60 bps filmen en de iPhone 8 tot 30 bps. Ook beschikt de iPhone XS over videobeeldstabilisatie. Wel zo lekker als je moeite hebt om je arm recht te houden tijdens het filmen. Ben je net zoals wij fan van mooie bokeh-effect foto’s? Dan zal je toch echt voor de iPhone XS moeten gaan, aangezien deze beschikt over de portretmodus-functie aan beide zijdes.

 

4. Afmetingen

Je zou wellicht denken dat omdat de iPhone XS een aantal jaar later dan de iPhone 8 is uitgekomen het model een stuk groter is, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Zo is de iPhone XS slechts 5 mm langer en maar 3 mm breder. Echter weegt de iPhone XS een stuk meer met 177 gram ten opzichte van de iPhone 8 die 148 gram weegt (wat een mager ding).

Eén ding heeft de iPhone XS meer dan de iPhone 8: scherm. De home knop is namelijk vervangen door scherm en aan de bovenkant is nog maar een klein stukje gereserveerd voor de camera. Met meer schermoppervlakte kijkt een spannende triller zeker een stuk lekkerder weg!

 

5. Overige functionaliteiten

Een paar verschillen zijn onbenoemd gebleven. Zo kan de iPhone XS niet meer met je vinger ontgrendeld worden. Dit gaat nu via face ID. Sommigen zullen dit misschien niet leuk vinden en zijn daarom beter af bij de iPhone 8 met de old school home knop. Wellicht ook een interessant punt om te weten is dat de iPhone 8 alleen tot 128 GB te verkrijgen is, terwijl de iPhone XS tot 512 GB te koop is. Handig als je veel bestanden lokaal moet opslaan of veel met foto en video bezig bent. Verder heeft de iPhone XS beter geluid, mogelijkheid voor twee simkaarten en krijgt hij langer updates. Aan al deze voordelen hangt uiteraard wel een hoger prijskaartje. De iPhone 8 is wat vriendelijker voor je portemonnee.

Terug naar blog