Laatste update: 15 juni 2024

iPhone 12 vs iPhone SE: Beste Keus onthuld bij leapp

iphone 12 vs iphone se

Meestal is de vraag "Welk nieuw iPhone-model zal ik kopen?" niet zo moeilijk op te lossen. Wacht gewoon tot de nieuwe iPhones elk najaar uitkomen en kies het model met de schermgrootte en prijs die je het aantrekkelijkst vindt. Of koop een generatie eerder in een refurbished variant en bespaar geld en grondstoffen.

Maar vorig jaar (2020) werd het ingewikkeld. Ten eerste introduceerde Apple in het voorjaar een nieuwe telefoon die best aantrekkelijk bleek te zijn. De iPhone SE 2020 had 1) de snelste processor die je in een telefoon kon vinden op het moment van de release en 2) de laagste prijs van alle iPhones die Apple momenteel aanbiedt.

Vervolgens werden Apple's gebruikelijke iPhone-releases in september uitgesteld vanwege het coronavirus. Maar in het geval van de nieuwe iPhone 12-modellen bleek het het wachten waard. Wij waren onder de indruk van de prestaties, camera-verbeteringen en nieuwe functies die ze aan de mix toevoegen.

Zijn al die veranderingen het extra geld waard dat je zou moeten betalen voor de iPhone SE? Hier is een vergelijking van de iPhone 12 versus iPhone SE, gebaseerd op wat we hebben waargenomen nadat we tijd hebben doorgebracht met de nieuwste iPhones.

 

iPhone 12 versus iPhone SE: de specificaties

 

 

iPhone SE 2020

iPhone 12 mini

iPhone 12

Prijs nieuw (bij Apple)

492,10

812,10

912,10

Prijs refurbished

359

nog niet bekend

nog niet bekend

Schermgrootte

4,7 inch LCD

5,4 inch OLED

6,1 inch OLED

Processor

A13 Bionic

A14

A14

werkgeheugen

3GB

4GB

4GB

Opslag

64, 128 & 256GB

64, 128 & 256GB

64, 128 & 256GB

Camera (achterkant)

12 megapixel

2 camera'€™s

2 camera'€™s

Camera (voorkant

7 megapixel

Truedepth

Truedepth

5G

Nee

Ja

Ja

 

iPhone 12 vs. iPhone SE: prijs en beschikbaarheid

Er is een gebied waar de iPhone SE de onbetwiste kampioen is; hij kost minder dan welke nieuwe iPhone dan ook in het huidige aanbod van Apple. En binnen het refurbished segment is het ook een 'value for money' model. Met €492,- kost de iPhone SE aanzienlijk minder dan het goedkoopste iPhone 12-model - de iPhone 12 mini van €812,-, laat staan ten opzichte van de iPhone 12 van €912,-.

Het is niet alleen een kwestie van een lage prijs aanbieden. Zoals we tijdens deze vergelijking tussen iPhone 12 en iPhone SE zullen zien, heeft Apple een van de beste goedkope telefoons gemaakt die je momenteel kunt kopen.

Beide modellen zijn nieuw verkrijgbaar, waar refurbished (op moment van schrijven) alleen nog de iPhone SE 2020 beschikbaar is. Doorgaans kan leapp ongeveer een jaar na introductie modellen refurbished aanbieden. In geval van de iPhone 12 richten wij ons op het najaar van 2021.

iPhone 12 vs. iPhone SE: ontwerp en weergave

De iPhone SE 2020 heeft het uiterlijk van de iPhone 8 gebruikt. Dat betekent een scherm zonder inkepingen voor de camera en voldoende rand om de telefoon vast te kunnen houden zonder dat je vingers het scherm aanraken.

Het iPhone 12-design is op een belangrijke manier gebaseerd op iPhones uit het verleden: Apple keert terug naar de vierkante randen die het laatst op de iPhone 5 waren gezien, en liet de afgeronde randen van recentere modellen achterwege. 

Het grote verschil tussen de iPhone SE en de iPhone 12 komt neer op de schermafmetingen, maar als je een fan bent van kleine telefoons, lijkt dat in het voordeel van de SE te werken. De iPhone SE heeft een 4,7-inch scherm in een zeer compact ontwerp. De iPhone 12 zal daarentegen in verschillende formaten verkrijgbaar zijn, van een 5,4-inch iPhone 12 mini tot een 6,7-inch iPhone 12 Pro Max.

De 5,4-inch iPhone 12 mini is vooral aantrekkelijk voor kleine telefoonliefhebbers, omdat hij eigenlijk kleiner is dan de iPhone SE, ook al heeft die laatste telefoon het kleinere scherm. De iPhone 12 mini meet 5,18 x 2,53 x 0,29 inch. Wat korter en niet zo breed is als de iPhone SE met de afmetingen 5,18 x 2,53 x 0,29 inch.

Geen van de iPhone 12-modellen heeft de grote verversingssnelheid waarover geruchten gingen voorafgaand aan hun lancering, maar ze hebben wel minstens één voordeel ten opzichte van de iPhone SE - ze gebruiken allemaal OLED-panelen, zelfs de goedkopere mini- en iPhone 12-modellen.

Dat vertaalt zich in iets meer kleuren op de iPhone 12-schermen. De iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro leggen 117,8% en 115,6% van het sRGB-kleurenspectrum vast, iets meer dan de SE's 111,2%. 

Vermijd daarbij wel de iPhone 12 mini als je het helderste scherm nodig hebt, want de 505-nit-waarde was de laagste die we hebben gemeten. Het LCD-scherm van de iPhone SE zet 653 nits op de teller, wat ook beter is dan de iPhone 12 (569 nits)

iPhone 12 versus iPhone SE: camera's

De cameraverschillen tussen de iPhone SE- en iPhone 12-modellen starten met de hoeveelheid. De iPhone SE heeft er maar één, de iPhone 12 en 12 mini hebben twee camera's.

In het bijzonder hebben de iPhone 12 mini en de iPhone 12 dezelfde configuratie: Een 12 megapixel hoofdcamera en een 12 megapixel ultragroothoeklens. De hoofdsensor heeft een groter diafragma van f/1.6 om meer licht binnen te laten en er is een ontwerp met zeven elementen dat ook gericht is op het verbeteren van de prestaties bij weinig licht.

De iPhone SE houdt het simpel met een enkele 12 megapixel camera op de achterkant. Hoewel het zeker zijn flexibiliteit beperkt als het gaat om inzoomen en terugtrekken om verschillende details vast te leggen, is het resultaat nog steeds zeer goed. Omdat de iPhone SE dezelfde A13 Bionic-processor heeft als de iPhone 11-serie, profiteert hij van een neurale processor op die chipset. Dat stelt de iPhone SE in staat om portretfoto's te maken en highlights in gezichten naar voren te brengen met Smart HDR.

Er is een gebied waar de iPhone SE achterblijft bij de huidige iPhones van Apple. Er is namelijk geen ondersteuning voor de nachtmodus op de iPhone SE, dus overweeg de iPhone 12 als je verwacht veel nachtfotografie te doen.

 

iPhone 12 versus iPhone SE: prestaties

We zeiden dat de iPhone SE gebruikmaakt van de A13 Bionic-chipset, een processor die beter presteert dan de beste Android-apparaten. Dat betekent dat je een vlaggenschip hebt in een apparaat van minder dan €400,- (refurbished weliswaar) - een van de belangrijkste verkoopargumenten van de iPhone SE.

De iPhone 12 overtreft dat echter met de A14 Bionic, een 5-nanometer processor die krachtiger en energiezuiniger is dan de 7nm A13.

Een gebruikelijke testmethode is het programma Geekbench., Daarin scoort de iPhone 12 3.859 punten en de iPhone SE 3.226. Dat is een zeer nette score van de iPhone SE (aanmerkelijk krachtiger dan bijvoorbeeld vele Android topmodellen)... maar wel trager dan de iPhone 12 met de A14 processor. 

Hoe vertaalt zich dat naar de praktijk? In dagelijks gebruik zul je hier eigenlijk niets van merken, maar als we bijvoorbeeld een video van 4K willen her-coderen naar 1080 (een intensive job); dan heeft de SE hier tientallen seconden meer tijd voor nodig.

Qua netwerk/internet prestaties; de iPhone 12 heeft ondersteuning voor 5G, de iPhone SE heeft dat nog niet. Nu is dit nog niet compleet uitgerold, maar verwacht je 5G absoluut nodig te hebben? Dan is de iPhone 12 de enige keus.

iPhone 12 vs. iPhone SE: batterij

De SE batterij houdt het iets langer vol dan de iPhone 12 of de iPhone 12 mini, maar alle modellen blijven rond de 9 uur effectief gebruik steken. Wel heeft de iPhone 12 een voordeel ten opzichte van de SE en dat is opladen via 'MagSafe'; een oplaadmethode waarbij via magneten de draadloze oplader 'vastgezet' kan worden aan de iPhone. Zowel de SE als de 12 ondersteunen overigens draadloos opladen, naast de lightning kabel.

iPhone 12 versus iPhone SE: eindoordeel

Met de iPhone 12 introduceerde Apple een indrukwekkende set toestellen. En hoe goed de iPhone SE ook is, we zien dat de iPhone 12-modellen in bijna alle opzichten superieur zijn, van ontwerp tot prestaties tot camera's. Alleen op het gebied van batterijduur houdt de iPhone SE zijn mannetje.

De grootte van het toestel en het scherm is natuurlijk een persoonlijke afweging. Veelgehoord is dat de nieuwere modellen onaangenaam groot worden gevonden. Zowel de iPhone SE 2020 als de iPhone 12 mini zouden dat kunnen oplossen.

Maar prijs is natuurlijk van groot belang. Een nieuwe iPhone SE 2020 voor onder 500 euro of datzelfde refurbished voor 359 euro. En met de inhoud van de iPhone SE 2020 sla je bepaald geen flater. Sterke processor, langste batterijduur en capabele camera.

De iPhone 12-modellen zijn de telefoons die je kunt krijgen als je absoluut de beste functies wilt, maar de iPhone SE blijft een uitstekend alternatief, vooral voor prijsbewuste shoppers die willen besparen op hun smartphone-aankoop of een kleiner scherm prettiger vinden.

Allebei de modellen zijn nu ook verkrijgbaar bij leapp. Bekijk Refurbished iPhones en vergelijk ze vooral zelf nog een keer!

Terug naar blog