Laatste update: 17 juni 2024

iPad 2021 vs 2020: Ontdek de verschillen bij leapp!

iPad 2021 of 2020

Een nieuwe iPad: wat is er precies anders?

In 2021 is Apple met een nieuwe iPad gekomen. Maar wat is het verschil tussen deze iPad 2021 en de iPad 2020? In dit artikel zullen we je precies uitleggen wat de grootste verschillen zijn en wat deze voor jou betekenen.

Verbeterde selfie-camera

De grootste vernieuwing in deze iPad zit in de camera aan de voorkant, ofwel de selfie-camera. Deze is van een 1,2-MP camera in 2020 naar een 12-MP camera gegaan in de nieuwste iPad. Deze camera is ook veranderd van een FaceTime HD-camera naar een ultragroothoekcamera. Dit betekent dat de 9e generatie iPad nu ook een aantal nieuwe functies kan ondersteunen, dankzij deze verbeterde camera. Zo kan de 9e generatie iPad nu gebruik maken van de functie Middelpunt. Middelpunt doet eigenlijk precies wat het zegt, het zorgt ervoor dat jij tijdens videogesprekken altijd het middelpunt bent. Zo kan de camera van de iPad jou volgen terwijl je beweegt zodat je altijd goed zichtbaar blijft voor degene waarmee je belt. 

Krachtigere, snellere processor

Waar in de iPad 2020 een A12 Bionic-chip werd gebruikt, bevat de nieuwste iPad een A13 Bionic-chip. Dat is een nieuwere generatie chip die een stuk sneller is dan haar voorganger. Zo heeft de A13 een snellere kloksnelheid dan de A12, namelijk van 2.5 GHz naar 2.7 GHz. Hierdoor worden alle acties die jij uitvoert op je iPad nog sneller verwerkt. Hierdoor kan jij nóg sneller e-mailen, internetten of games spelen.

iPadOS 15

Bij een nieuwe iPad hoort natuurlijk ook een nieuw besturingssysteem. De nieuwste versie van iPadOS is speciaal ontwikkeld voor het grote 10,2-inch Multi-Touch scherm van de iPad 2021. Dankzij de nieuwste OS wordt multitasken bijvoorbeeld extra makkelijk gemaakt. Je kan nu namelijk 2 apps tegelijkertijd gebruiken op je iPad. Zet ze naast elkaar open op je scherm en werk extra efficiënt. Zo kan je bijvoorbeeld tegelijkertijd een videovergadering bijwonen en notulen maken.

Ook brengt de nieuwe versie van iPadOS mensen nu nog dichter bij elkaar dankzij SharePlay. “Shareplay, wat is dat?” Via SharePlay kan je samen met vrienden of familie bijvoorbeeld een Netflix serie kijken en FaceTimen tegelijk. Zo voelt het alsof je toch lekker aan het bankhangen bent met die vriend die honderden kilometers verderop woont.


Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen tussen de 8e en de 9e generatie iPad nog even voor je op een rijtje gezet. Zo kan je in één oogopslag zien wat er nu echt anders is tussen de twee meest recente iPads.

  iPad Gen 9 (2021) iPad Gen 8 (2020)
Processor A13 Bionic-chip A12 Bionic-chip
Opslagcapaciteit 64 GB, 256 GB 32 GB, 128 GB
Camera aan de voorkant 12-MP Ultragroothoekcamera 1,2-MP FaceTime HD-camera
Scherm 10,2-inch Retina-display met TrueTone-weergave 10,2-inch Retina-display

Gewicht (WiFi)

Gewicht (WiFi + Cellular)

487 gram

498 gram

490 gram

495 gram

Terug naar blog