Laatste update: 14 april 2023

Waterschade?!

Wat te doen bij waterschade?

Het is de nachtmerrie van iedereen: Je iPhone zat nog in je broekzak tijdens die onverwachte regenbui, of hij glipt uit je handen tijdens een romantische waterfietstocht. We geven je een aantal tips over wat je het beste wel en niet kan doen als je iPhone waterschade heeft.

Wanneer je je iPhone net van de bodem van het zwembad vist, is het vrij duidelijk dat hij waterschade zal hebben. Het is belangrijk om op zo’n moment snel en correct te handelen om de kans op overleving zo groot mogelijk te houden.

Het allereerste wat je moet doen, is je iPhone uitschakelen. Sinds 2006 heeft Apple in elke iPhone vochtindicatoren gestopt, zodat je altijd kan zien of er niet toevallig vocht in het toestel is terecht gekomen. Vanaf de iPhone 5 zit er indicator achter het simtray: Haal deze eruit. Als je een witte stip ziet, weet je dat er daar geen vocht is geweest. Zie je echter een rode stip? Lees dan gauw verder!

Als je iPhone uit staat en je hebt een rode vochtindicator gevonden, kan je er wel vanuit gaan dat je je iPhone een aantal dagen niet zal kunnen gebruiken. Als je je iPhone aan zet terwijl er nog vocht in zit, riskeer je dat je interne schade kan aanbrengen. Nu je toestel uit staat, is het aan te raden om alle accessoires ook te verwijderen. Haal je dus iPhone uit zijn hoesje en haal je simkaart er ook uit. Nu is het zaak om je iPhone zo droog mogelijk te krijgen. Begin hierbij aan de buitenkant: Droog je iPhone af met een handdoek en eventueel een stofzuiger om het vocht uit alle gaatjes te krijgen. Wanneer je perslucht gebruikt, is de kans groot dat je het water juist verder je iPhone in blaast, dus doe dit absoluut niet!

Heel veel mensen zeggen op dit punt: Leg je iPhone in een bak met rijst, en dan droogt 'ie wel op! Toch werkt het ‘in een bak met rijst leggen’ eigenlijk ook helemaal niet zo goed. Natuurlijk neemt rijst water op, maar dit is alleen het water wat aan de buitenkant van je iPhone zou zitten (en dus niet aan de binnenkant). Waar je wel goed aan doet, is je telefoon laten drogen. Dat is ook de reden dat de rijst-methode vaak wel (deels) werkt: Je blijft namelijk van je iPhone af! Het beste kan je je iPhone op een plek leggen met een goede luchtcirculatie, zodat deze 'natuurlijk' kan drogen.

Heb je geen geduld en wil je je iPhone weer zo snel mogelijk kunnen gebruiken? Je iPhone droog blazen met een föhn of op de verwarming leggen, is ook niet echt aan te raden. Je zou best een föhn kunnen gebruiken op de koudste stand, maar nog steeds is de kans best groot dat je het vocht verder naar binnen blaast en de schade erger maakt. Een hete föhn is helemaal af te raden, doordat condensatie kan ontstaan door de hitte, waardoor plastic onderdelen kunnen smelten. Ook op de verwarming kan dit hetzelfde effect hebben. Het beste is dus om je iPhone op een droge plek neer te leggen, zodat 'ie rustig kan opdrogen op kamertemperatuur. En laat 'm liggen!

'En hoe lang moet ik dan wachten tot ik m’n geliefde iPhone weer aan kan zetten?', hoor ik je al vragen: Het kan een paar dagen duren, voordat je iPhone weer helemaal droog is, omdat het water natuurlijk en elk hoekje terechtgekomen kan zijn gekomen. Zelfs als je je iPhone weer aan de praat hebt gekregen, kan water permanente schade hebben aangericht, met name aan de batterij. De kans op oververhitting hiervan wordt dan sterk vergroot, zelfs een paar maanden na het ongeluk.

Terug naar blog

De toppers van leapp

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: