iPad als tweede scherm

iPad als tweede scherm

Een groot deel van de mensen heeft een laptop als werkstation. Dit is natuurlijk super handig, want je kunt hem overal mee naar toe nemen en werken waar je wilt. Een nadeel is dat je niet zo'n groot fijn scherm hebt als op een vaste iMac of Desktop. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een iPad en waarom zou je deze niet als tweede scherm gebruiken en op die manier je productiviteit een stuk vergroten?

Apple Sidecar

Het makkelijkste is de functie van Apple genaamd Sidecar zelf. Heb je een MacBook of MacBook Pro van bouwjaar 2016 of een MacBook Air van 2018 of nieuwer? Dan heeft Apple een functie ingebouwd genaamd Sidecar waarmee je met gemak je iPad als tweede scherm kan gebruiken. Het enige dat je moet doen is via de AirPlay knop in de menubalk, of via systeemvoorkeuren > Sidecar de iPad, te selecteren. Je kan je iPad dan direct gebruiken om er vensters heen te slepen en als tweede monitor te gebruiken. Het handige, je iPad blijft touch en pen gevoelig. Mocht je een Apple pencil hebben kan je deze dus gewoon blijven gebruiken om te schrijven, illustreren of aantekeningen te maken.

Als je MacBook of iMac niet geschikt is voor Sidecar, zijn er nog een paar andere opties. Hiervoor moet je een app op je iPad en je MacBook of iMac installeren, zodat deze met deze elkaar kunnen praten. De meeste van deze apps zijn betaald, maar je kan natuurlijk ook denken dat wanneer je een nieuw scherm moet kopen je natuurlijk vaak veel duurder uit bent! Hieronder beschrijf ik een aantal van de meest gebruikte apps.

Duet Display

Deze betaalde app (€10,99) maakt van je iPad een tweede scherm. Het grootste verschil is dat deze app niet standaard draadloos werkt waar Apple Sidecar dit wel doet. Een groot voordeel daarentegen is dat deze app op elke MacBook werkt.
Je installeert de app op je iPad en de vergelijkbare app op je MacBook. Wanneer je je iPad verbindt met je MacBook of iMac via USB en de Duet app start, zal je bijna direct een desktop op je iPad zien verschijnen. Hij is dus direct klaar voor gebruik. Er is zelfs een mogelijkheid om een Touchbar op de iPad te zetten. Deze touchbar heeft voor bijna elk programma wel een paar handige sneltoetsen waardoor je sneller kan werken en altijd een paar handige opties snel voor je hebt.

Wanneer je voor het pro abonnement betaalt, kan je je iPad wel draadloos laten verbinden met je MacBook of iMac. Ook is er een versie die uitgebreidere pen opties heeft. Hierdoor kan je van je iPad een serieus professioneel tekentablet maken.

Astropad

Deze app is gericht op de creatievelingen onder ons, en heeft als uitgangspunt om van je iPad direct een volwaardig tekentablet met scherm te maken. Alle Apple pencil mogelijkheden van je iPad, denk aan druk en pen-richting worden direct in deze app ondersteund en zo kan je direct op je MacBook of iMac de beste schetsen en andere illustraties maken. Deze app is wel wat duurder dan Duet Display en werkt met een abonnement ($11,99 per maand). Vergelijk je dit echter weer met een Wacom teken-tablet met scherm, dan zit je gauw op een bedrag van rond de €2.000,-. In dit geval is ook deze app een koopje!

Luna Display

De laatste app die we hier bespreken is nog iets uitgebreider. Luna display heeft een USB C of Thunderbolt adapter. Wanneer je deze in je MacBook of iMac steekt kan je niet alleen een iPad als tweede scherm gaan gebruiken maar zelfs een andere iMac of MacBook. Maar je kan ook met gemak je iPad gebruiken als scherm voor je Mac Mini of Mac Pro. De adapter die je in USB C en Thunderbolt kan krijgen kost je $49,99 maar daarvoor krijg je wel een volwaardig beeldscherm die in geval van een iPad ook nog eens touch en Apple pencil mogelijkheden heeft.

Er zijn dus naast Sidecar van Apple zelf nog meer mogelijkheden om van je iPad een tweede scherm te maken. Hoewel ze bijna allemaal betaald zijn, is het vaak wel de moeite om wat te betalen voor een dergelijke app. Je kan natuurlijk denken dat wanneer je een beeldscherm moet kopen je direct iets van €150,- kwijt bent en wanneer je al een iPad hebt, dit nog maar eens rond de €12,- is.

 

Nog een iPad nodig?

Als je op zoek bent naar een betaalbare iPad om als tweede scherm te kunnen gebruiken, ben je bij leapp aan het juiste adres! Bekijk eens ons complete assortiment refurbished iPads, er zit altijd wel een model bij dat perfect bij jou past. Terug naar blog