Je iCloud verwijderen: hoe werkt dit?
Je iCloud verwijderen: hoe werkt dit?

Heb je plannen om je iCloud te verwijderen? Dan moet je jezelf eerst afvragen: wil ik alles grondig verwijderen, mijn Apple-account tijdelijk ontoegankelijk maken óf alleen maar wat bestanden deleten? In de eerste twee gevallen moet je je Apple ID verwijderen respectievelijk je account deactiveren. We leggen uit hoe dat werkt. 

Waarom zou je je Apple ID verwijderen?

Vooropgesteld: als je je (refurbished) MacBook of iPhone wegdoet, dan hoef je niet je Apple ID te verwijderen of deactiveren. Je kunt het apparaat dan gewoon ontkoppelen van je Apple ID. Je Apple ID verwijder of deactiveer je alléén als je af wilt van je account, bijvoorbeeld omdat je je werk-MacBook moet inleveren of – om voor ons volstrekt onbegrijpelijke redenen – overstapt van Apple naar andere pc-, smartphone en tabletmerken.

Drie opties

Als je alleen bestanden van je iCloud Drive wilt verwijderen, dan is er geen noodzaak om je hele iCloud te verwijderen. Sterker nog: dat is onhandig, want grote kans dat je je iCloud later weer nodig hebt. Het is dan ook het best om slechts de bestanden te verwijderen waar je vanaf wilt. 

De tweede optie is je account tijdelijk deactiveren. Apple verzamelt dan geen nieuwe data meer van je, terwijl reeds verzamelde gegevens niet worden geraadpleegd. De link tussen je account en jouw persoon wordt gewist en eerdere data wordt versleuteld. Dit is vooral handig als je iCloud nú niet meer wilt gebruiken, maar mogelijk in de toekomst nog wel. 

De derde – meest drastische – optie is om je Apple ID te verwijderen. Daarmee worden niet alleen alle gegevens in je iCloud verwijderd, maar ook bijvoorbeeld voor iMessage, iCloud Mail en FaceTime. 

Voordat je gaat verwijderen of deactiveren

Apple raadt aan om eerst een back-up van je iCloud te maken voordat je je Apple ID verwijdert of deactiveert. Bovendien is het handig om aankopen zonder digital rights management (DRM) waar je geen kopieën van hebt, zoals iTune Match-nummers, te downloaden. Kijk even goed naar je lopende abonnementen, want aan het einde van de betaalperiode wordt alles stopgezet (ook bij deactivatie!). Log ten slotte uit bij alle apparaten om problemen met apps die je Apple ID-account gebruiken te voorkomen.

Apple ID (tijdelijk) deactiveren

Deactiveer je je account, dan krijg je een code die je goed moet bewaren. Let op: deze code kun je niet meer opnieuw aanvragen! Zonder deze code kun je je account niet meer heractiveren. 

Zo kun je je Apple ID-acount deactiveren:

  • Op de Apple-privacypagina log je in met je Apple ID
  • Klik op Tijdelijk je account deactiveren en dan op Vraag deactivering van je account aan. 

Lees rustig wat Apple vertelt over het deactiveren van je account. Vertel wat de reden is voor deactivatie. Volg vervolgens alle stappen om het deactiveren af te ronden, schrijf de code op en bewaar ‘m goed. 

Wil je je account opnieuw activeren? Neem dan contact op met Apple Support.

zwevende MacBook

Je Apple ID verwijderen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: verwijder je je Apple ID-account en alle aanverwante data, dan is dit permanent en onomkeerbaar. Apple kan je gegevens niet terughalen, noch je account heractiveren. Denk dus twee (of drie) keer na voordat je deze beslissing neemt! 

Wanneer je je Apple ID verwijdert, gebeurt er onder meer het volgende:

  • Foto’s, video’s, documenten en andere bestanden in je iCloud Drive worden gewist
  • Je kunt niet langer berichten of gesprekken ontvangen via iMessage, FaceTime of iCloud Mail
  • Bij diensten zoals iCloud, App Store, iBook Store, Apple Pay, iTunes Store, Find My iPhone, FaceTime en iMessage kun je niet meer inloggen
  • Je abonnement op iCloud-opslag wordt geannuleerd.

Zo kun je je Apple ID-account verwijderen

Je iCloud verwijderen door je Apple ID te deleten werkt als volgt:

  • Zorg dat je alle stappen hierboven onder het kopje Voordat je gaat verwijderen of deactiveren hebt gevolgd
  • Ga naar de Apple-privacypagina en log in met je Apple ID
  • Klik op Je account verwijderen en dan op Vraag verwijdering van je account aan. 
Lees rustig de uitleg van Apple over verwijdering van je account, aangezien het grote gevolgen heeft. Volg hierna de genoemde stappen om het wissen te voltooien. Hierna heb je nog 7 dagen bedenktijd. Zo wordt voorkomen dat hackers en andere ongure lieden ongewild accounts kunnen deleten.

Categorieën