Laatste update: 2 november 2024

iPhone opslag kiezen: Vind jouw capaciteit bij leapp!

Tegenwoordig komen de iPhones in talloze uitvoeringen. Je hebt veel om tussen te kiezen: Afmetingen, kleuren, maar ook tussen verschillende opslagcapaciteiten. Zeg je vaarwel tegen je oude model en ga je een nieuw exemplaar aanschaffen? Dan is het natuurlijk handig om te weten hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Lees snel verder, want wij vertellen het je!

Voordat we je uitleggen welke opslagcapaciteit het beste bij jou past, zijn er een paar dingen die je moet weten. Ten eerste: een opslagruimte van bijvoorbeeld 128GB geeft je nooit écht 128GB aan opslagruimte. Het besturingssysteem (iOS) en een paar standaard apps nemen ook ruimte in beslag. Ga je berekenen hoeveel opslagruimte je nodig gaat hebben? Tel daar dan 20% bij op om hier rekening mee te houden. Het is namelijk belangrijk dat je de goede opslagcapaciteit kiest, want je kunt deze later helaas niet verhogen. Wel kun je natuurlijk gebruik maken van iCloud om bestanden extern op te slaan.

RAM-geheugen


Nadat we de verschillende opslagcapaciteiten van de iPhone met je hebben besproken gaan we het in deze blog ook nog hebben over RAM-geheugen.

32GB iPhone

Met deze opslagcapaciteit kun je gebruik maken van een paar vaste apps, zoals WhatsApp, Facebook of Instagram. Ook kun je de standaard functionaliteiten gebruiken, zoals internetten, e-mailen en Facetimen. Je hebt lokaal weinig ruimte om foto’s, films of muziek op te slaan en zult hiervoor gebruik moeten maken van clouddiensten. Verder vind je het geen probleem om regelmatig je device op te schonen. Download je graag nieuwe apps om te proberen en ben je niet zo’n opruimer? Dan heb je meer opslagcapaciteit nodig.  

64GB iPhone

Deze opslagcapaciteit biedt voldoende ruimte voor basisgebruik. Je kunt bellen, whatsappen en Facetimen en kunt daarnaast een paar apps en spelletjes downloaden. Ook kun je op je device wat leuke foto’s en je favoriete aflevering of afspeellijsten bewaren. Om weer ruimte vrij te maken, is het wel belangrijk dat je onnodige apps en bestanden verwijdert en foto’s uploadt in de Cloud. Kijk hier voor onze 64GB iPhones.

 

128G iPhone

Deze opslagcapaciteit is meer dan genoeg voor gemiddeld gebruik van je device. Om je een indicatie te geven: daar kun je ongeveer 30.000 foto’s op kwijt! Je kunt lekker verschillende apps uitproberen en je favoriete serie of film downloaden. Als je je device dan zo nu en dan een keertje opschoont, kom je met deze opslagcapaciteit niet snel ruimte te kort. Kijk hier voor onze 128GB iPhones.

 

256GB iPhone

Met deze opslagcapaciteit zit je altijd goed. Je downloadt gemakkelijk veel apps en games zonder je zorgen te maken of je nog wel genoeg ruimte vrij hebt. Je kunt lekker veel foto’s en video’s bewaren. Maak jij graag 4K video’s of foto’s met portretmodus? Geen probleem! Verder download je meerdere afleveringen van je favoriete serie en echt fanatiek opruimen is niet meer nodig. Kijk hier voor onze 256GB iPhones.

 

512GB iPhone

Doe jij echt alles op je device, zowel zakelijk als privé en wil je je geen zorgen maken over opslag? Dan kom je uit bij 512GB. Je hebt hiermee voldoende ruimte voor grote programma’s zoals Photoshop of Illustrator én jouw prachtige creaties. Bewaar lekker veel lokaal, zoals foto’s en video’s, zonder gebruik te hoeven maken van clouddiensten. Met deze opslagcapaciteit heb je ook meer dan genoeg ruimte om gemakkelijk offline bij je media te kunnen, dus download gerust meerdere toffe films voor onderweg. Bekijk hier onze 512GB iphones.

 

1TB iPhone 

En daar stopt het nog niet helemaal: de iPhone 13 en 14 Pro's zijn namelijk ook verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van maar liefst 1TB(!). Ben jij professionele fotograaf of wil je de zwaarste programma’s gaan gebruiken? Dan zit je met deze opslagcapaciteit goed. Op 1TB kun je namelijk 200.000 foto's of 120 uur HD-video’s kwijt.

 RAM-Geheugen, hoe zit dat?

We horen klanten bij leapp wel eens zeggen; "Waarom heeft een iPhone zoveel minder RAM-geheugen dan een Android toestel? Is hij dan wel net zo goed?" 

Het korte antwoord hierop is; Een iPhone heeft minder RAM-geheugen (ook wel werkgeheugen genoemd) nodig omdat hij efficiënter met het geheugen omgaat. Hij is daarmee niet minder snel en je kunt er net zoveel apps naast elkaar laten draaien als op een Android apparaat met heel veel RAM-geheugen. Er is dus geen vergelijking te maken tussen de prestaties op basis van de hoeveelheid RAM-geheugen tussen een Android- en een iPhone toestel.

Om wat dieper op de materie in te gaan; Het RAM-geheugen, wat staat voor Random Access Memory, is het geheugen dat snel te bereiken is door apps en je besturingssysteem.  Simpel gezegd,  zodra je een app opent op je telefoon wordt deze ingeladen op het RAM-geheugen. Het RAM-geheugen kan je zien als een groot schoolbord waar alle informatie tijdelijk wordt opgeschreven.

Net zoals een schoolbord kan het geheugen uiteindelijk vol raken. Dit zal echter niet zo snel gebeuren. Dit heeft te maken met hoe het besturingssysteem omgaat met de verwerking en afhandeling ervan.

En daar zit het grote verschil tussen een iPhone en Android apparaten. Dat Android apparaten over het algemeen over meer RAM-geheugen beschikken, betekent niet dat ze sneller zijn. Dit komt doordat er een groot verschil is in de manier waarop iPhones RAM gebruiken en de manier waarop Androids RAM gebruiken.

Android gebruikt 'afvalinzameling' om RAM-geheugen te beheren. Bij het gebruik van 'afvalinzameling' om RAM-geheugen op te ruimen, wordt RAM niet onmiddellijk vrijgemaakt. Er zijn verschillende factoren die de 'afvalinzameling' in gang zetten, maar RAM-geheugen die niet wordt gebruikt, komt pas vrij als er een 'vuilnisophaal' is geweest. Android-telefoons hebben dus meer RAM-geheugen nodig in een poging om een deel ervan beschikbaar te houden.

Android apps draaien daarnaast op Java. Daar is niets mis mee, Java is er al een tijdje en is een solide platform voor ontwikkelaars. Echter, Android gebruikt een virtuele machine om die Java apps op Android te laten draaien en dat kost veel RAM-geheugen.

Apple ontwerpt zijn hardware en software specifiek om met elkaar te werken. Waar Android in staat moet zijn om met een overvloed aan chips te werken, schrijft Apple alleen code voor de eigen A-serie chips. iOS is ook geschreven om RAM specifiek aan een bewerking toe te wijzen als dat nodig is en daarna ook weer vrij te geven, dus er is zelden een app die ruimte inneemt in RAM nadat het is gesloten.

Hierdoor hebben iPhones en iPads veel minder RAM nodig dan een Android-apparaat om soepel te kunnen werken. Zelfs Android apparaten met twee keer de RAM van een iPhone presteren vaak slechter dan een iOS apparaat in benchmarks (in het echte leven) omdat hun RAM verstopt raakt terwijl dit bij een IOS apparaat niet gebeurd.

Terug naar blog