Hoe maak ik een screenshot van mijn MacBook ?

Hoe maak ik een screenshot van mijn MacBook ?

Weten hoe je een screenshot van je MacBook-scherm maakt, kan nog eens handig van pas komen als je de inhoud van het scherm wilt vastleggen. Hierdoor deel je gemakkelijk zaken die zich op je MacBook bevinden. Zo kan je met een screenshot bijvoorbeeld een afbeelding maken van je tickets voor een concert of een belangrijke e-mail.

 

Er zijn in totaal vier verschillende mogelijkheden voor het maken van een screenshot op je MacBook Pro, Macbook Air of iMac. Hieronder leggen we ze per stuk uit.


1.     Screenshot van het gehele scherm

Om het gehele scherm van je MacBook vast te leggen, gebruik je de toetsen:

 

Shift + Command ⌘ + 3

 

De screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad.

2.     Screenshot van één venster

Om een screenshot te maken van één venster gebruik je de toetsen:

 

Shift + Command ⌘ + 4

 

Druk vervolgens op de spatiebalk en klik op het venster dat je wilt vastleggen. De screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad. 

3.     Screenshot van selectie van je beeldscherm

Als je van een specifiek gedeelte van je scherm een screenshot wilt maken, kan je een selectie maken voor de schermafbeelding. Dit doe je door de volgende toetsencombinatie:

 

Shift + Command ⌘ + 4

 

Houd vervolgens de linkermuisknop ingedrukt op de plek waar je wilt dat de schermafbeelding start en sleep de selectie zo verder. Zodra je het schermdeel geselecteerd hebt waarvan je een afbeelding wilt, laat je de linkermuisknop los. De schermafbeelding wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad.

4.     Screenshot via de Schermafbeeldingen-app

MacBooks hebben ook een optie voor het maken van screenshots waarbij je alle bovenstaande opties hebt voor het maken van een screenshot. Om de app op te starten gebruik je de toetsen:

 

Shift + Command ⌘ + 5

 

Onder in het scherm verschijnen de opties (van links naar rechts) om: het hele scherm vast te leggen, één venster vast te leggen of een geselecteerd gedeelte vast te leggen. Ook heb je hier nog de opties om een schermopname te maken.


Screenshot snel bewerken

Zodra je op een van de bovenstaande manieren een screenshot hebt gemaakt, komt er rechtsonder van je Macbook-scherm een miniatuur van de schermafbeelding tevoorschijn. Door hierop te klikken, krijg je de schermafbeelding te zien en kan je deze gelijk bewerken. Zo heb je de opties om tekst of tekeningen toe te voegen. Vanuit dit scherm kan je de screenshot ook gemakkelijk delen.

 

Als je de miniatuur niet opent nadat hij rechtsonder in het scherm tevoorschijn komt, wordt de screenshot automatisch op het bureaublad van je MacBook opgeslagen.

Terug naar blog