Laatste update: 10 november 2024

MacBook Harde Schijf Vervangen: Snelheid & Keuze bij leapp

macbook harde schijf

Je harde schijf is het hart van je MacBook of laptop. Al behoorlijk wat jaartjes worden MacBooks standaard uitgerust met SSD harde schijven. Maar als je nog een HDD harde schijf hebt, kun je overwegen om 'm te vervangen. Dit voorkomt mogelijk zelfs dat je een nieuwe (of refurbished) MacBook moet kopen. Waarom eigenlijk? Wat is het verschil tussen HDD en SSD?

Harde schijf: de basics

Laten we beginnen bij het begin. Een harde schijf is een medium voor langdurige opslag waarop bijvoorbeeld je besturingssysteem, programmaâ€'s en eigen data staan. Naast de harde schijf heeft je MacBook of laptop nog een extra opslagmedium: het werkgeheugen. Dat is een tijdelijk geheugen om taken beter en sneller te kunnen doen.

Zo werken HDD en SSD

HDD en SSD harde schijven hebben dezelfde functie, maar werken totaal anders. HDD, dat staat voor hard-disk drives, is als het ware een hele stapel platte cilinders. Die schijven draaien rond, terwijl de lees- en schrijfknop informatie leest of vastlegt. Een beetje zoals een platenspeler dus. 

Bij SSD, oftewel solid state drive, wordt de data via elektrische impulsen op een computerchip gelezen of weggeschreven. Omdat er bij SSD geen schijven ronddraaien, is het lekker stil in het gebruik. En door het gebrek aan bewegende onderdelen is een SSD harde schijf slijtvaster en dus geschikter voor laptops.

Het grootste voordeel van SSD: de snelheid

Een SSD harde schijf is váák sneller dan een HDD. Als je MacBook of laptop met een HDD een volle minuut doet over opstarten, dan is dat met een SSD waarschijnlijk maar zo'n 15 seconden. Ook bij het laden van grotere programma's en games merk je een wereld van verschil. Sterker nog: je oude MacBook voelt door het vervangen van een HDD door een SSD waarschijnlijk weer als nieuw. Waardoor 'ie mogelijk weer járen meekan.

De kosten: SSD is iets duurder

SSD is wel een iets duurdere technologie. Dat merk je niet als je een nieuwe MacBook koopt, want daar zit sowieso een SSD in. Maar als je meer opslagruimte nodig hebt voor je oudere MacBook óf als je een veel snellere pc wilt, dan zie je dat SSD per gigabyte een stukje duurder is dan HDD. Maar niet alleen krijg je daar een snellere pc voor terug, maar ook een energiezuinigere, stillere én niet trillende!

Het oplossen van je MacBook harde schijf problemen

De eerste stap bij het oplossen van je MacBook harde schijf problemen is het begrijpen van wat een harde schijf precies is. In de eenvoudigste termen is een harde schijf het onderdeel van je MacBook waar alle gegevens worden opgeslagen. Dit omvat alles, van je besturingssysteem en applicaties tot je persoonlijke bestanden zoals foto's, documenten en muziek.

Wanneer je MacBook traag begint te worden of je merkt dat je niet genoeg ruimte hebt om nieuwe bestanden op te slaan, is het waarschijnlijk tijd om je harde schijf te upgraden. Maar hoe doe je dat? Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je op weg te helpen:

  • Zorg ervoor dat je MacBook is uitgeschakeld en losgekoppeld van de stroombron.
  • Gebruik een schroevendraaier om de onderkant van je MacBook te openen.
  • Zoek de harde schijf (deze zou in de hoek van je MacBook moeten zitten).
  • Verwijder de schroeven die de harde schijf op zijn plaats houden en trek deze voorzichtig uit de MacBook.
  • Plaats de nieuwe harde schijf op dezelfde plaats en zet deze vast met de schroeven.
  • Zet de onderkant van je MacBook weer op zijn plaats en schroef deze vast.
  • Zet je MacBook aan en volg de instructies op het scherm om je nieuwe harde schijf te formatteren en je besturingssysteem te installeren.

Maar let op…

Hoewel dit proces vrij eenvoudig kan lijken, raden we je aan om voorzichtig te zijn en je tijd te nemen. Ook raden we altijd aan om vooraf een back-up te maken. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat niet alle harde schijven compatibel zijn met alle MacBook modellen. Daarom is het belangrijk om te controleren welke harde schijf compatibel is met jouw specifieke model voordat je een aankoop doet.

Wat is voor mij het meest geschikt: SSD of HDD?

Wat voor harde schijf voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Hoe snel moet de harde schijf zijn? Wat is je budget? En hoeveel gigabyte of terabyte heb je nodig? Als je heel veel opslagruimte nodig hebt, dan ontkom je niet aan HDD. SSD's kunnen maximaal een paar terabyte bevatten, terwijl er genoeg HDD's zijn van 10 of 20 terabyte. Maar eigenlijk heb je alleen zoveel opslagruimte nodig als je bijvoorbeeld fotograaf, filmmaker of grafisch vormgever bent. 

Je zou in dat geval bijvoorbeeld een interne SSD kunnen nemen zodat je computer snel opstart en de belangrijkste programma's in no time laden. Met een externe HDD erbij voor bijvoorbeeld je foto's, video's of andere grote bestanden.

Terug naar blog