Apps om het scherm van je smartphone of tablet te dimmen zijn razend populair. Het blauwe licht dat uit deze devices komt zou namelijk slecht zijn voor je nachtrust. Niet verassend dat Apple al een tijdje deze functie standaard inbouwt in iPhones en iPads. Bij Apple heet deze functie Nightshift. Hoe werkt dat en kun je daar nou echt beter van slapen? We leggen het je uit!
Hoe werkt Nightshift?
Misschien gebruik jij deze functie zelf ook, maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Met Nightshift komt er een oranje gekleurde filter over je scherm. Op die manier wordt het blauwe licht dat er normaal uitstraalt gecontrasteerd en dus verminderd. Met Nightshift wordt het vooral in het donker prettiger om naar je scherm te kijken. Ook kun je door de oranje gloed de helderheid van je scherm veel lager zetten dan zonder Nightshift.
Wat doet blauw licht?
Blauw licht kan je slaaphormoon nogal in de war brengen. Als je lang naar het blauwe licht van je scherm kijkt, zal je lichaam namelijk gaan denken dat het overdag is. Dit komt omdat je lichaam dit associeert met kijken naar een felblauwe lucht, die je alleen midden op de dag kunt zien. Je slaaphormoon denkt dan dat je nog lang niet zal gaan slapen en doet dus niet wat hij in de avond zou moeten doen: melatonine aanmaken.
Melatonine is een stofje dat er juist voor zorgt dat je slaperig wordt als het donker is. Minder melatonine betekent dus dat je minder snel in slaap valt en een minder goede nachtrust hebt. Heb je soms een korte of slechte nacht? Geen paniek, dat is niet zo erg. Het kan pas problemen opleveren als je langdurig slecht of te weinig slaapt.
Biedt Nightshift de oplossing?
De tweede kanttekening is dat het niet alleen komt door het licht van je scherm dat je slechter slaapt. Volgens slaapdeskundigen is de oorzaak hiervan vooral de mentale activiteit. Als je bezig bent op je iPhone of iPad, gebruik je continu je hersenen en ben je mentaal druk bezig. Dit zou ook je nachtrust kunnen belemmeren. Het is daarom ook goed voor je nachtrust om voor het slapen gaan even niet naar een scherm te kijken.
Kortom, Nightshift is misschien niet de oplossing voor al je slaapproblemen, maar maakt het wel aangenamer om in de late én vroege uurtjes naar je scherm te kijken. Alleen daarom is het al de moeite waard om Nightshift te proberen. En wie weet, misschien ervaar jij wel een betere nachtrust.
Wil je nu ook gebruik maken van Nightshift? Ga dan op je iPhone of iPad naar het control centre en houdt de instelling voor helderheid ingedrukt. Onderaan kun je dan Nightshift instellen op de tijden dat jij dat fijn vindt. En hoe lastig het ook kan zijn: geef je ogen ook eens rust, zeker voor het slapen gaan.

Apps om het scherm van je smartphone of tablet te dimmen zijn razend populair. Het blauwe licht dat uit deze devices komt zou namelijk slecht zijn voor je nachtrust. Niet verassend dat Apple al een tijdje deze functie standaard inbouwt in iPhones, iPads en MacBooks. Bij Apple heet deze functie Nightshift. Hoe werkt dat en kun je daar nou echt beter van slapen? We leggen het je uit!
Hoe werkt Nightshift?
Misschien gebruik jij deze functie zelf ook, maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Met Nightshift komt er een oranje gekleurde filter over je scherm. Op die manier wordt het blauwe licht dat er normaal uitstraalt gecontrasteerd en dus verminderd. Met Nightshift wordt het vooral in het donker prettiger om naar je scherm te kijken. Ook kun je door de oranje gloed de helderheid van je scherm veel lager zetten dan zonder Nightshift. Nightshift maakt gebruik van de klok op uw device en geografisch locatie om te bepalen wanneer de zon ondergaat op uw locatie. De kleuren op het beeldscherm worden dan automatisch warmer gemaakt. De volgende ochtend zullen de normale instellingen weer gebruikt worden.
Wat doet blauw licht?
Blauw licht kan je slaaphormoon nogal in de war brengen. Als je lang naar het blauwe licht van je scherm kijkt, zal je lichaam namelijk gaan denken dat het overdag is. Dit komt omdat je lichaam dit associeert met kijken naar een felblauwe lucht, die je alleen midden op de dag kunt zien. Je slaaphormoon denkt dan dat je nog lang niet zal gaan slapen en doet dus niet wat hij in de avond zou moeten doen: melatonine aanmaken.
Melatonine is een stofje dat er juist voor zorgt dat je slaperig wordt als het donker is. Minder melatonine betekent dus dat je minder snel in slaap valt en een minder goede nachtrust hebt. Heb je soms een korte of slechte nacht? Geen paniek, dat is niet zo erg. Het kan pas problemen opleveren als je langdurig slecht of te weinig slaapt. Wil je nu ook gebruik maken van Nightshift? Hieronder lees je hoe je Nightshift moet instellen op de tijden dat jij dat fijn vindt. En hoe lastig het ook kan zijn: geef je ogen ook eens rust, zeker voor het slapen gaan.
Hoe activeer ik nightshift op mijn Apple device.
iPhone of iPad
- Open de instellingen app op je device
- Ga naar 'Scherm en helderheid'
- Klik op 'Night Shift'
- Je kunt nu Night Shift handmatig in schakelen, dit doe je met de schakelaar bij, zet handmatig aan tot morgen. Onderaan kun je de helherheid van het licht instellen via de schuifbalk 'kleurtemperatuur'.
Mac
- Kies het Apple menu (Apple logo) > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').
- Klik op 'Beeldschermen'.
- Klik op 'Night Shift'.
- Net zoals bij een iPhone of iPad kun je de optie handmatig inschakelen tot morgen en de kleurtemperatuur aanpassen met een schuifschakelaar.


Night shift automatisch plannen
Het beste kun je automatisch gebruikmaken van Night shift met een schema. Wanneer je op 'Gepland' klikt kun je de modus automatisch van zonsondergang tot zonsopkomst activeren. Klik hier dan op de optie 'Zon onder tot zon op'. Daarnaast is het vanzelfsprekend mogelijk om gebruik te maken van Night Shift op zelfgekozen tijden worden in- en uitgeschakeld.
Biedt Nightshift de oplossing?
De tweede kanttekening is dat het niet alleen komt door het licht van je scherm dat je slechter slaapt. Volgens slaapdeskundigen is de oorzaak hiervan vooral de mentale activiteit. Als je bezig bent op je Apple device, gebruik je continu je hersenen en ben je mentaal druk bezig. Dit zou ook je nachtrust kunnen belemmeren. Het is daarom ook goed voor je nachtrust om voor het slapen gaan even niet naar een scherm te kijken.
Kortom, Nightshift is misschien niet de oplossing voor al je slaapproblemen, maar maakt het wel aangenamer om in de late én vroege uurtjes naar je scherm te kijken. Alleen daarom is het al de moeite waard om Nightshift te proberen. En wie weet, misschien ervaar jij wel een betere nachtrust!

