Laatste update: 17 maart 2024

macOS versies: Onthul de evolutie en kies de beste voor jou

macos versies

Als je een Apple-gebruiker bent, weet je waarschijnlijk dat macOS het besturingssysteem is dat je Mac aandrijft. Maar wist je ook dat er verschillende versies van macOS zijn, elk met zijn eigen unieke functies en voordelen? Het kan overweldigend zijn om te proberen te begrijpen wat elke versie te bieden heeft, vooral als je overweegt om over te stappen naar een nieuwe versie of als je gewoon nieuwsgierig bent naar de evolutie van macOS door de jaren heen.

Daarom hebben we deze uitgebreide gids samengesteld om je te helpen een duidelijk overzicht te krijgen van de verschillende macOS versies en hun functies. We hebben een duidelijk overzicht van welke devices in 2023/2024 nog ondersteund worden, zodat je een geïnformeerde beslissing kunt nemen over welk device het beste bij je behoeften past. En natuurlijk zullen we je ook up-to-date houden met de nieuwste updates en upgrades van macOS.

De verschillende macOS versies en hun functies

Hier is een overzicht van de verschillende macOS versies en hun belangrijkste functies:

  1. Mac OS X 10.0 "Cheetah" (2001):

    • De allereerste versie van het op Unix gebaseerde besturingssysteem voor Mac-computers. Het introduceerde de Aqua-gebruikersinterface en bracht stabiliteit en prestatieverbeteringen.
  2. Mac OS X 10.1 "Puma" (2001):

    • Een update die verbeteringen en bugfixes introduceerde ten opzichte van Cheetah. Het voegde ook nieuwe functies toe, zoals betere prestaties en de mogelijkheid om cd's en dvd's te branden.
  3. Mac OS X 10.2 "Jaguar" (2002):

    • Jaguar bracht verbeteringen in snelheid, prestaties en functionaliteit. Nieuwe functies omvatten Quartz Extreme (grafische versnelling) en de introductie van de Mail-app.
  4. Mac OS X 10.3 "Panther" (2003):

    • Panther introduceerde de Finder met een zijbalk, Exposé (vensterbeheer), en FileVault voor versleuteling van gegevens. Ook werden verbeteringen doorgevoerd in het zoeksysteem (Spotlight).
  5. Mac OS X 10.4 "Tiger" (2005):

    • Tiger bracht widgets, Spotlight-zoekfunctionaliteit, de Safari-webbrowser en het geïntegreerde beeldbewerkingsprogramma iChat AV. Het introduceerde ook Automator voor geautomatiseerde taken.
  6. Mac OS X 10.5 "Leopard" (2007):

    • Leopard introduceerde Time Machine voor gegevensback-up, Spaces voor virtuele bureaubladen, Boot Camp voor het draaien van Windows en een vernieuwde Finder. De grafische interface kreeg ook een update.
  7. Mac OS X 10.6 "Snow Leopard" (2009):

    • Snow Leopard was vooral gericht op prestatieverbeteringen en stabiliteit. Het introduceerde ook ondersteuning voor 64-bits applicaties en Exchange-integratie in de Mail-app.
  8. OS X 10.7 "Lion" (2011):

    • Lion markeerde de overgang naar de naam "OS X". Nieuwe functies omvatten Mission Control (venster- en app-beheer), Launchpad (app-lanceerprogramma) en de Mac App Store.
  9. OS X 10.8 "Mountain Lion" (2012):

    • Mountain Lion bouwde voort op Lion en bracht integratie met iCloud, Berichtencentrum en Gatekeeper (beveiligingsfunctie). Het bracht ook enkele iOS-achtige functies naar de Mac.
  10. OS X 10.9 "Mavericks" (2013):

    • Mavericks introduceerde Finder Tabs, Tags voor bestandsorganisatie en verbeterde ondersteuning voor meerdere schermen. Het markeerde ook een verschuiving naar het aanbieden van OS X-updates als gratis downloads.
  11. OS X 10.10 "Yosemite" (2014):

    • Yosemite bracht een herontworpen gebruikersinterface met helderdere kleuren en platte elementen. Het introduceerde ook Continuity, waardoor Macs beter konden samenwerken met iOS-apparaten.
  12. OS X 10.11 "El Capitan" (2015):

    • El Capitan richtte zich op prestatieverbeteringen en stabiliteit. Nieuwe functies omvatten Split View (vensterbeheer) en verbeteringen aan apps zoals Safari en Mail.
  13. macOS 10.12 "Sierra" (2016):

    • Sierra introduceerde Siri op de Mac, universeel klembord, en Auto Unlock, waarmee een Apple Watch kon worden gebruikt om automatisch in te loggen op een Mac.
  14. macOS 10.13 "High Sierra" (2017):

    • High Sierra bracht het nieuwe Apple File System (APFS), Metal 2 (grafische technologie) en verbeteringen aan apps zoals Safari, Foto's en Mail.
  15. macOS 10.14 "Mojave" (2018):

    • Mojave introduceerde de Dark Mode, Dynamic Desktop, Stacks voor bureaubladorganisatie en de mogelijkheid om iOS-apps naar de Mac te brengen.
  16. macOS 10.15 "Catalina" (2019):

    • Catalina markeerde het einde van ondersteuning voor 32-bits apps en introduceerde Sidecar, waarmee een iPad als tweede scherm kon worden gebruikt. iTunes werd vervangen door afzonderlijke apps voor muziek, podcasts en tv.
  17. macOS 11.0 "Big Sur" (2020):

    • Big Sur bracht een volledig herontworpen gebruikersinterface met verbeterde meldingen, widgets en een nieuw Control Center. Het was ook de eerste macOS-versie voor de M1-chip.
  18. macOS 12 "Monterey" (2021):

    • Monterey bracht nieuwe functies zoals Universal Control voor naadloze bediening van meerdere apparaten, AirPlay naar Mac, en Live Text voor interactie met tekst in afbeeldingen.
  19. macOS 13 "Ventura" (2022):

    • Ventura bracht twee nieuwe apps: Weer en klok. Met diverse verbeteringen voor o.a. Focus-mode, toegankelijkheid en ingebouwde apps. Vernoemd naar een badplaats in Californië. 
  20. macOS 14 "Sonoma" (2023):

    • Sonoma bracht een middelgrote update voor Mac. Zo kwamen er nieuwe screensavers, widgets en meerdere vernieuwingen voor gaming en videobellen. De definitieve release vond afgelopen september plaats. 

Hoe leapp je verder helpt?

Bij leapp begrijpen we dat het kiezen van de juiste macOS versie een belangrijke beslissing is. Daarom hebben we deze gids samengesteld om je te helpen een geïnformeerde keuze te maken. Maar we doen meer dan alleen informatie verstrekken.

Als je eenmaal hebt besloten welke macOS versie het beste bij je behoeften past, kunnen we je helpen om je apparaat te upgraden. We bieden een breed scala aan refurbished Macs aan die zijn geüpgraded naar de nieuwste macOS versies, zodat je kunt profiteren van de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

En als je ooit problemen ondervindt met je apparaat, staan we klaar om je te helpen. We hebben een team van Apple-gecertificeerde technici die je kunnen helpen met alles, van eenvoudige softwareproblemen tot complexe hardwareproblemen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je Apple-apparaten haalt.

Dus waar wacht je nog op? Bezoek onze website vandaag nog en ontdek hoe leapp je kan helpen om het meeste uit je macOS ervaring te halen.

Terug naar blog