Laatste update: 15 april 2023

How to: Je Mac(Book) opschonen / Zo kan je je MacBook sneller maken

macbook opschonen

Als je jouw geliefde Mac(Book) al wat langer gebruikt, is de kans groot dat de opslag langzaam volgelopen is met van alles en nog wat. Als je schijf bijna vol staat, zal je merken dat je Mac(Book) trager gaat worden en dat je misschien zelfs meldingen hierover weg moet klikken. In dat geval is het hoog tijd om eens te gaan opruimen en wij leggen je uit hoe!

Aan de slag

Je Mac(Book) opschonen doe je het beste in vijf stappen.

Zorg dat je altijd een back-up van je MacBook maakt om bestanden terug te kunnen zetten als je per ongeluk te enthousiast aan de slag gaat.

Pak er een koffietje bij en zet je favoriete playlist op, want hier gaan we:

  • Stap 1: Onnodige apps verwijderen
    • Een nieuwe game die veel te moeilijk was of een handige edit-tool die toch niet zo handig bleek te zijn, we proberen graag van alles. Deze ongebruikte apps nemen alleen wel erg veel ruimte in beslag, waardoor je Mac(Book) trager wordt. Tijd om ze te verwijderen dus.
    • → Ga naar de Finder en kies hier voor Apps/Programma’s. Zoek hier de apps die je niet meer gebruikt en sleep ze naar de prullenmand of doe dit via de rechtermuisknop
  • Stap 2: Downloads verwijderen
    • Op je Mac(Book) download je vast regelmatig bestanden, misschien wel vaker dan je denkt. Deze bestanden worden tijdelijk in de downloadlijst opgeslagen. Je kunt zelf instellen hoe vaak deze tijdelijke map wordt geleegd.
    • → Open Safari en ga via de menubalk naar Voorkeuren. Kies hier het tabblad Algemeen en kies bij de optie Wis downloadlijst hoe vaak de map automatisch geleegd moet worden. Wil je de gedownloade bestanden helemaal verwijderen? Doe dat dan handmatig in Finder.
  • Stap 3: Cachegeheugen legen
    • Ook je internetbrowser Safari slaat tijdelijke bestanden op in het cachegeheugen. Het is verstandig om deze zo nu en dan ook leeg te maken om opslag te besparen.
    • → Ga naar Safari en open in de menubalk bovenin Voorkeuren. Kies hier voor het tabblad Privacy en klik op Beheer websitegegevens. Klik op Verwijder alles en Verwijder nu.
  • Stap 4: Prullenmand legen
    • Nu je alle onnodige apps en bestanden in de Prullenmand hebt gedaan, is het tijd om deze te legen!
    • → Klik op het Dock op de Prullenmand. Klik op Leeg in dit venster en kies dan Leeg Prullenmand.
  • Stap 5: Bureaublad opschonen
    • Elk desktop-icoontje gebruikt een beetje RAM-geheugen. Je RAM-geheugen is het kortetermijngeheugen van je MacBook. Dus vraag jezelf af of je elk desktop-icoontje nou echt nodig hebt. Marie-Kondo die handel. Zou houd je je MacBook schoon en snel. Clean desk policy voortaan!

Tip: Heb je alle onnodige bestanden verwijderd, maar mis je nog vrije opslagruimte of blijft je Mac(Book) traag? Dan is het misschien een goed idee om bestanden, foto’s en video’s die je niet weg wilt gooien op te slaan in iCloud, of op bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Doordat de foto’s in volledige resolutie in iCloud staan, is het niet per se nodig om volledige kopieën lokaal op je Mac(Book) op te slaan. Zo bespaar je opslagruimte. Ga hiervoor naar Instellingen > Foto’s en kies voor Optimaliseer Mac-opslag. Ook kun je je bestanden opslaan op een externe harde schijf. Op die manier houd je je bestanden ook nog eens veilig.

Blijft jouw Mac(Book) toch te traag nadat je hem opgeschoond hebt? Kijk dan eens bij ons ruime assortiment refurbished iMacs en MacBooks voor een goedkoper en duurzamer alternatief.

Succes met opruimen!

 

Maar wat maakt een MacBook initieel snel?

Een belangrijke vraag bij het kopen van een nieuwe MacBook is: hoe snel is-ie? Logisch, want je wilt natuurlijk supersnel navigeren en al je programma’s laten draaien als een zonnetje. Maar de ene MacBook is de andere niet. Waar de MacBook Air misschien traag aanvoelt bij het gebruiken van zware programma’s, is deze net zo snel als een MacBook Pro wanneer je de standaard programma’s gebruikt. Hoe dat kan? We leggen het je uit!

 

De processor

De processor is het ‘brein’ van je MacBook en bepaalt dus hoe snel je MacBook is. Deze processor bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal bijdragen aan deze snelheid. Bij het vergelijken van processoren vliegen de nummers en termen je om de oren. Best ingewikkeld dus. Hieronder lees je daarom wat de belangrijkste specificaties betekenen voor de snelheid van de processor.

  1. Processortype: Welk type processor je hebt. In je MacBook zit een Intel Core i5, i7 of i9 processor. Een hoger getal betekent een snellere processor.
  2. Cores (ook wel kernen): Het aantal kernen bepaalt hoe goed je processor verschillende taken naast elkaar kan uitvoeren. Hoe meer kernen, hoe sneller zware programma's kunnen draaien. De verschillende MacBooks hebben 2 tot 8 kernen.
  3. Kloksnelheid: Een hogere kloksnelheid, gemeten in GHz, zorgt voor een snellere processor. De kloksnelheden van de verschillende modellen variëren van 1.4 GHz tot 2.8 GHz.
  4. Turbo snelheid: Bij zware programma's geeft je processor als het ware wat extra gas. Hoe hoger de turbo snelheid, hoe harder je processor gas bij kan geven. De turbo snelheid varieert van 2.9 GHz tot 5.0 GHz.
  5. Werkgeheugen (ook wel RAM): Het geheugen waar tijdelijk gegevens worden opgeslagen, zodat je processor de gegevens die je vaak gebruikt snel terug kan vinden. Als je meer werkgeheugen hebt, kun je de processor zwaarder belasten. De minst snelle processor in MacBook heeft 4GB, terwijl de snelste maar liefst 64GB aan werkgeheugen heeft.
  6. SSD: Het geheugen dat wordt gebruikt om gegevens voor vast op te slaan. MacBooks zijn standaard voorzien van en SSD, die doorgaans een stuk sneller is dan een traditionele harde schijf. Bij een groter geheugen ligt de snelheid voor gegevensoverdracht veel hoger en werkt je MacBook sneller. SSD-opslag varieert van tot 128GB tot 8TB(!). Lees hier meer over SSD.

 

Eind 2020 introduceerde Apple de M1-chip. Modellen met deze processor werken nog sneller dan voorheen, doordat deze chip beter aansluit op het besturingssysteem van een MacBook. Lees hier meer over de nieuwe M1-chip.

Is jouw geliefde MacBook echt té traag geworden en is hij niet meer te redden? Kijk dan eens bij ons ruime aanbod refurbished MacBooks voor een duurzaam en goedkoop nieuwer exemplaar.

Terug naar blog

De toppers van leapp

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: