Laatste update: 15 juni 2024

MacBook Opschonen: Maak je Mac Sneller met leapp's Tips!

macbook opschonen

Hoe maak je jouw Mac(Book) sneller?

Als je jouw geliefde Mac(Book) al wat langer gebruikt, is de kans groot dat de opslag langzaam volgelopen is met van alles en nog wat. Als je schijf bijna vol staat, zal je merken dat je Mac(Book) trager gaat worden en dat je misschien zelfs meldingen hierover weg moet klikken. In dat geval is het hoog tijd om eens te gaan opruimen en wij leggen je uit hoe!

Aan de slag

Je Mac(Book) opschonen doe je het beste in vijf stappen. Zorg dat je altijd een back-up van je MacBook maakt om bestanden terug te kunnen zetten als je per ongeluk te enthousiast aan de slag gaat. Pak er een koffietje bij en zet je favoriete playlist op, want hier gaan we:

 • Stap 1: Onnodige apps verwijderen
  • Een nieuwe game die veel te moeilijk was of een handige edit-tool die toch niet zo handig bleek te zijn, we proberen graag van alles. Deze ongebruikte apps nemen alleen wel erg veel ruimte in beslag, waardoor je Mac(Book) trager wordt. Tijd om ze te verwijderen dus.
  • → Ga naar de Finder en kies hier voor Apps/Programma’s. Zoek hier de apps die je niet meer gebruikt en sleep ze naar de prullenmand of doe dit via de rechtermuisknop
 • Stap 2: Downloads verwijderen
  • Op je Mac(Book) download je vast regelmatig bestanden, misschien wel vaker dan je denkt. Deze bestanden worden tijdelijk in de downloadlijst opgeslagen. Je kunt zelf instellen hoe vaak deze tijdelijke map wordt geleegd.
  • → Open Safari en ga via de menubalk naar Voorkeuren. Kies hier het tabblad Algemeen en kies bij de optie Wis downloadlijst hoe vaak de map automatisch geleegd moet worden. Wil je de gedownloade bestanden helemaal verwijderen? Doe dat dan handmatig in Finder.
 • Stap 3: Cachegeheugen legen
  • Ook je internetbrowser Safari slaat tijdelijke bestanden op in het cachegeheugen. Het is verstandig om deze zo nu en dan ook leeg te maken om opslag te besparen.
  • → Ga naar Safari en open in de menubalk bovenin Voorkeuren. Kies hier voor het tabblad Privacy en klik op Beheer websitegegevens. Klik op Verwijder alles en Verwijder nu.
 • Stap 4: Prullenmand legen
  • Nu je alle onnodige apps en bestanden in de Prullenmand hebt gedaan, is het tijd om deze te legen!
  • → Klik op het Dock op de Prullenmand. Klik op Leeg in dit venster en kies dan Leeg Prullenmand.
 • Stap 5: Bureaublad opschonen
  • Elk desktop-icoontje gebruikt een beetje RAM-geheugen. Je RAM-geheugen is het kortetermijngeheugen van je MacBook. Dus vraag jezelf af of je elk desktop-icoontje nou echt nodig hebt. Marie-Kondo die handel. Zo houd je je MacBook schoon en snel. Clean desk policy voortaan!

Tip: Heb je alle onnodige bestanden verwijderd, maar mis je nog vrije opslagruimte of blijft je Mac(Book) traag? Dan is het misschien een goed idee om bestanden, foto’s en video’s die je niet weg wilt gooien op te slaan in iCloud, of op bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Doordat de foto’s in volledige resolutie in iCloud staan, is het niet per se nodig om volledige kopieën lokaal op je Mac(Book) op te slaan. Zo bespaar je opslagruimte. Ga hiervoor naar Instellingen > Foto’s en kies voor Optimaliseer Mac-opslag. Ook kun je je bestanden opslaan op een externe harde schijf. Op die manier houd je je bestanden ook nog eens veilig.

Blijft jouw Mac(Book) toch te traag nadat je hem opgeschoond hebt? Kijk dan eens bij ons ruime assortiment refurbished iMacs en MacBooks voor een goedkoper en duurzamer alternatief.

Succes met opruimen!

Maar wat maakt een MacBook initieel snel?

Een belangrijke vraag bij het kopen van een nieuwe MacBook is: hoe snel is-ie? Logisch, want je wilt natuurlijk supersnel navigeren en al je programma’s laten draaien als een zonnetje. Maar de ene MacBook is de andere niet. Waar de MacBook Air misschien traag aanvoelt bij het gebruiken van zware programma’s, is deze net zo snel als een MacBook Pro wanneer je de standaard programma’s gebruikt. Hoe dat kan? We leggen het je uit!

De processor

De processor is het ‘brein’ van je MacBook en bepaalt dus hoe snel je MacBook is. Deze processor bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal bijdragen aan deze snelheid. Bij het vergelijken van processoren vliegen de nummers en termen je om de oren. Best ingewikkeld dus. Hieronder lees je daarom wat de belangrijkste specificaties betekenen voor de snelheid van de processor.

 • Processortype: Welk type processor je hebt. In je MacBook zit een Intel Core i5, i7 of i9 processor. Een hoger getal betekent een snellere processor.
 • Cores (ook wel kernen): Het aantal kernen bepaalt hoe goed je processor verschillende taken naast elkaar kan uitvoeren. Hoe meer kernen, hoe sneller zware programma's kunnen draaien. De verschillende MacBooks hebben 2 tot 8 kernen.
 • Kloksnelheid: Een hogere kloksnelheid, gemeten in GHz, zorgt voor een snellere processor. De kloksnelheden van de verschillende modellen variëren van 1.4 GHz tot 2.8 GHz.
 • Turbo snelheid: Bij zware programma's geeft je processor als het ware wat extra gas. Hoe hoger de turbo snelheid, hoe harder je processor gas bij kan geven. De turbo snelheid varieert van 2.9 GHz tot 5.0 GHz.
 • Werkgeheugen (ook wel RAM): Het geheugen waar tijdelijk gegevens worden opgeslagen, zodat je processor de gegevens die je vaak gebruikt snel terug kan vinden. Als je meer werkgeheugen hebt, kun je de processor zwaarder belasten. De minst snelle processor in MacBook heeft 4GB, terwijl de snelste maar liefst 64GB aan werkgeheugen heeft.
 • SSD: Het geheugen dat wordt gebruikt om gegevens voor vast op te slaan. MacBooks zijn standaard voorzien van en SSD, die doorgaans een stuk sneller is dan een traditionele harde schijf. Bij een groter geheugen ligt de snelheid voor gegevensoverdracht veel hoger en werkt je MacBook sneller. SSD-opslag varieert van tot 128GB tot 8TB(!).

Eind 2020 introduceerde Apple de M1-chip. Modellen met deze processor werken nog sneller dan voorheen, doordat deze chip beter aansluit op het besturingssysteem van een MacBook.

Is jouw geliefde MacBook echt té traag geworden en is hij niet meer te redden? Kijk dan eens bij ons ruime aanbod refurbished MacBooks voor een duurzaam en goedkoop nieuwer exemplaar.

leapp helpt je

Bij leapp begrijpen we hoe belangrijk het is om je MacBook in optimale conditie te houden. Daarom hebben we een uitgebreide gids samengesteld met stap-voor-stap instructies voor het veilig opschonen van je MacBook. We bieden ook advies over welke bestanden veilig verwijderd kunnen worden en welke beter bewaard kunnen blijven. Bovendien geven we tips voor het onderhouden van je MacBook, zodat deze in de toekomst minder snel opgeschoond hoeft te worden.

Opschonen van je MacBook: Een stap-voor-stap gids

Het opschonen van je MacBook hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Met onze stap-voor-stap gids kun je je MacBook veilig en efficiënt opschonen.

 • Begin met het opschonen van je bureaublad. Bestanden op je bureaublad nemen niet alleen ruimte in beslag, maar kunnen ook de prestaties van je MacBook vertragen. Verplaats bestanden die je niet regelmatig gebruikt naar mappen of verwijder ze helemaal.
 • Maak gebruik van de ingebouwde opslagbeheer tool van Apple. Ga naar het Apple-menu > Over deze Mac > Opslag > Beheer. Hier kun je zien welke bestanden de meeste ruimte innemen en kun je beslissen welke je wilt verwijderen.
 • Verwijder onnodige applicaties. Ga naar de Finder, klik op 'Programma's' en sleep de applicaties die je niet meer nodig hebt naar de prullenbak.
 • Maak je prullenbak regelmatig leeg. Wanneer je bestanden of applicaties naar de prullenbak verplaatst, worden ze niet direct van je MacBook verwijderd. Vergeet dus niet om je prullenbak regelmatig te legen.
 • Verwijder tijdelijke en cache bestanden. Deze bestanden nemen vaak veel ruimte in beslag en zijn meestal niet nodig. Je kunt ze veilig verwijderen met behulp van een betrouwbare schoonmaaktool.
 • Maak gebruik van cloudopslag. Door bestanden die je niet regelmatig gebruikt op te slaan in de cloud, kun je ruimte vrijmaken op je MacBook.

Hoe leapp je verder helpt?

Bij leapp willen we je niet alleen helpen met het opschonen van je MacBook, maar ook met het onderhouden ervan. We bieden een breed scala aan duurzame (refurbished) Apple producten die je dagelijks leven makkelijker maken. Bovendien staan we altijd voor je klaar als je onverhoopt toch vastloopt. Onze uitstekende service stopt niet na de aankoop van een product. We bieden ook ondersteuning en advies om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je Apple producten haalt. Van tips voor het opschonen en onderhouden van je MacBook tot het oplossen van technische problemen, we zijn er om je te helpen. Dus waar wacht je nog op? Maak je MacBook vandaag nog sneller en efficiënter met onze handige gids. We hebben een breed scala aan (refurbished) Apple producten die perfect bij je passen. Bij leapp zijn we gepassioneerd over Apple producten en we willen deze passie graag met je delen. Dus of je nu een nieuwe MacBook nodig hebt of gewoon wat advies wilt over het onderhouden van je huidige apparaat, we staan voor je klaar.

Terug naar blog