Heb je wel eens last van geïrriteerde, droge of pijnlijke ogen als je een tijdje op je iPhone aan het scrollen bent? De laatste paar jaar is er veel discussie gaande rondom de schadelijkheid van elektronische apparaten voor je ogen. Aangezien we allemaal volop gebruikmaken van deze technologie verdiepen we ons in dit artikel in de gevolgen die iPhones en iPads kunnen hebben voor je ogen. En niet te vergeten, mogelijke oplossingen om deze effecten tegen te gaan.
Netvliesproblemen
Deskundigen op het gebied van oogzorg geven aan dat er een toename is van problemen met het netvlies, met name onder kinderen. Doorlopende spanning in de oogspier door veelvuldig gebruik van schermen kan resulteren in het ontwikkelen van bijziendheid of in extreme gevallen zelfs tot het verlies van zicht.Cognitieve ontwikkeling bij kinderen
Studies tonen aan dat kinderen tot 4 jaar die frequent naar schermen staren, hindernissen ondervinden in hun groei. Vooral hun taalvaardigheid en denkvermogen staan onder druk. Ze ontdekken dat schermen hun ongemak kunnen kalmeren, maar dit gaat ten koste van andere essentiële vaardigheden zoals aandachtig luisteren of zich concentreren. Bovendien, door veelvuldig schermgebruik, vermindert het directe oogcontact tussen ouder en kind, wat nadelig is voor hun onderlinge relatie.Scherm te dichtbij
Als we een film kijken, iets lezen of gewoon simpelweg op onze iPhone aan het scrollen zijn, houden we deze vaak erg dichtbij ons gezicht. Dit leidt ertoe dat we gefixeerd raken op zicht van dichtbij. Naast dat dit heel inspannend is voor je ogen, kan het ook leiden tot bijziendheid. Iets om dus bij stil te staan, probeer je telefoon wat verder van je gezicht te houden als je deze gebruikt.
Minder knipperen
Wanneer we naar ons scherm kijken, knipperen we een stuk minder dan normaal. Zo blijkt dat we vier keer minder met onze ogen knipperen tijdens telefoongebruik dan dat we normaal doen. Die droge, geïrriteerde ogen na het urenlang staren naar je scherm, zijn hierdoor dus te verklaren. Dit is natuurlijk ook te voorkomen, knipper bewust wat meer terwijl je naar je scherm kijkt.
Blauw licht
Het scherm van je iPhone of iPad straalt verschillende kleuren licht uit om je scherm helder en leesbaar te houden. Eén van de vele kleuren die uitgestraald wordt, is blauw licht. Te veel blootstelling aan dit soort licht kan slecht zijn voor je ogen. Maar waarom? Het blauwe licht dat je iPhone uitstraalt, passeert de lens en het hoornvlies van je oog voordat het geabsorbeerd wordt. Hierdoor kunnen cellen in je oog beschadigd raken. Dit leidt vervolgens tot verminderd gezichtsvermogen, iets wat je liever tegengaat. Naast een direct effect op je ogen zou blauw licht ook invloed hebben op je slaapritme. Of dit een feit of fabel is, kom je te weten in dit artikel.
Wat kan ik doen tegen het blauwe licht?
Gelukkig heeft Apple iets bedacht om de vervelende gevolgen van het blauwe licht tegen te gaan. De iPhone en iPad hebben namelijk een ingebouwde functie genaamd Night Shift waarmee je het blauwe licht uitschakelt. Ideaal om je ogen wat extra ontspanning te bieden. Hieronder leggen we uit hoe je Night Shift inschakelt.
Night Shift inschakelen
Via de Instellingen-app
- Open de Instellingen-app van je iPhone
- Navigeer naar ‘Scherm en helderheid’
- Klik vervolgens op ‘Night Shift’
- Plan hier in wanneer je de Night Shift aan wilt hebben staan
- Optioneel: pas de kleurtemperatuur van je scherm aan aan door het bolletje op de schuifbalk onderaan de pagina te verschuiven
Via het bedieningspaneel
- Veeg omlaag vanaf de rechterbovenhoek van je scherm om het bedieningspaneel te openen
- Druk stevig op het balkje waarmee je de helderheid reguleert
- Tik op de middelste cirkel onderaan het scherm om de Night Shift aan te zetten
Schermtijd: Weten is voorkomen
Hoe lang zou je naar een scherm moeten kijken? Oogspecialisten adviseren de 20-20-2-methode. Dit betekent: na elke twintig minuten schermtijd, kijk je twintig seconden naar een punt in de verte. Het is raadzaam voor kinderen om bovendien dagelijks twee uur buiten te spelen. Hun zenuwstelsel, inclusief de oogzenuw, is nog steeds in groei en profiteert van beweging in de buitenlucht. Op je Apple device kan je het meten van schermtijd instellen.Conclusie
Dat iPhones en iPads slecht kunnen zijn voor je ogen klopt dus, maar daarom hoeven we ze gelukkig niet in de ban te doen. Met een extra beetje aandacht voor de oorzaken en natuurlijk oplossingen zoals de Night Shift functie, kunnen we verantwoord gebruik blijven maken van onze elektronische apparaten.