Tuurlijk, je kunt net zoals iedereen Google Maps gebruiken. Of lekker makkelijk kiezen voor Apple Maps. Maar andere navigatie-apps steken weer net wat anders in elkaar en hebben zo hun eigen voordelen, die jou misschien wel beter bevallen. We lichten de 5 beste navigatie-apps voor je iPhone uit!
Waze
Is het je ooit opgevallen dat je niet alleen op straat bent? Waarom dan niet samenwerken met al die andere weggebruikers? Dat is het idee achter de 'community based' navigatie-app voor je iPhone Waze. Niet alleen kunnen gebruikers ongelukken, alternatieve routes, wegblokkades en politiecontroles met elkaar delen, maar ze kunnen Waze ook gebruiken om te carpoolen. De actieve gebruikerscommunity zorgt ervoor dat de app altijd accuraat en up-to-date is. Fijn is verder dat de app weinig data gebruikt en ook offline te gebruiken is, mits je thuis alvast de route laadt.
HERE WeGo
"Een van de meest gebruiksvriendelijke gratis navigatie-apps", wordt HERE WeGo door de Consumentenbond genoemd. Geroemd worden onder andere het duidelijke menu, de overzichtelijke route-aanwijzingen, de offline-modus waarin je geen data verbruikt en het duidelijk tonen van de maximumsnelheid. Het viel de consumentenorganisatie overigens wel op dat de routes niet altijd 100 procent correct waren. De app biedt daarnaast openbaar vervoerinformatie voor meer dan 1300 steden.
TomTom GO Navigation
Een stukje Hollandse trots: TomTom GO is een van de beste en fijnste navigatie-apps voor iOS. Mits je althans bereid bent om een paar euro per maand te betalen, want het maximumaantal van 75 kilometer in de gratis versie vliegt er zo doorheen. De route-aanwijzingen zijn uitstekend, het is handig dat je wordt gewezen op snelheidscontroles en de app is compatibel met Apple CarPlay, waarmee jij je iPhone veilig onderweg kunt bedienen.
Google Maps
Oké, oké, het is goed om naar andere navigatie-apps te kijken, maar we kunnen niet om Google Maps en Apple Maps heen. Laten we beginnen met Google Maps, dat wereldwijd honderden miljoenen gebruikers heeft. Door de gigantische hoeveelheid data waar Google over beschikt, is deze navigatie-app extreem accuraat en bevat het ongekend veel informatie over bijvoorbeeld wegafsluitingen, verkeersdrukte, winkels, tankstations, hotels en bezienswaardigheden. Daarnaast is het ook gewoon een hele fijne app. Nadelen zijn het hoge batterijverbruik en de grootte van de kaarten voor offline navigatie: die zijn al snel honderden MB's per stuk.
Apple Maps / Apple kaarten
Tot slot die andere navigatie-app van formaat: Apple Kaarten. Toen het in 2012 van start ging, was het letterlijk en figuurlijk nog een beetje de weg kwijt vergeleken met Google Maps. Maar tegenwoordig is Apples plattegrond-app met navigatiefunctie, die standaard op je iPhone staat, een volwaardig alternatief voor Google Maps. Grote voordelen zijn dat je niet of nauwelijks wordt afgeleid op het navigatiescherm alsmede het fraaie en intuätieve design. Verder is het fijn dat er steeds meer openbaar vervoerinformatie beschikbaar is, je al je favoriete locaties overzichtelijk kunt opslaan en dat Apple Maps pro-actief met fijne suggesties komt.
Bonus: MapQuest
MapQuest bestaat al een tijdje, dus de kans is groot dat je bekend bent met het bedrijf. De nieuwste versie van deze navigatie-app bevat realtime verkeersupdates, inclusief live verkeerscamera's, zodat je zelf kunt zien hoe druk het op je route is. De app toont je ook de maximumsnelheid terwijl je rijdt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je aan de kant wordt gezet. Maar MapQuest blinkt pas echt uit met zijn hulpmiddelen voor road tripping: je kunt rechtstreeks via de app een hotel boeken, de wegenwacht bellen en de prijzen van benzinestations in de buurt controleren, zodat je de beste deal krijgt wanneer je tankt.