Apple Pay is de gratis betaaldienst van Apple. Hiermee kun je gemakkelijk betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en MacBook. Als je onderweg bent, kan je met je iPhone of Watch contactloos betalen bij geschikte pinautomaten in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Je kunt met de betaaldienst ook gemakkelijk en snel online betalen als je een bestelling hebt geplaatst bij je favoriete online winkel of online eten hebt besteld. Apple Pay is dan een alternatief voor diensten als iDeal of PayPal.
Om gebruik te maken van deze handige dienst, moet deze wel in jouw land én bij jouw bank beschikbaar zijn. Maar geen paniek, want naast Nederland werd Apple Pay in ruim 30 andere landen gelanceerd. In Nederland zijn er maar liefst 12 banken die op dit moment Apple Pay aanbieden, waaronder ING, Rabobank en ABN AMRO. De kans dat jouw bank ertussen zit is dus erg groot. Wil je weten of jij gebruik kan maken van Apple Pay? Check het even bij jouw bank!
Waarom Apple Pay?
We horen je denken: 'Dan kan ik toch net zo goed met een bankpasje betalen?' Dat kan, maar het gebruiken van Apple Pay heeft wel degelijk zo zijn voordelen. Ten eerste: Heb je weleens iets willen betalen en je op dat moment pas beseft dat je je pasje was vergeten? Dan sta je daar, super onhandig. Dat zal met Apple Pay niet zomaar meer gebeuren, want jouw iPhone of Apple Watch gaat sowieso overal mee naartoe.
Ook biedt Apple Pay in sommige gevallen meer veiligheid dan een bankpasje. Met je bankpas kun je namelijk contactloos betalen tot een bedrag van €25 zonder pincode. Steelt iemand jouw pasje? Dan kan hij meerdere keren kleine bedragen pinnen. Bij Apple Pay heb je op de iPhone altijd Face ID of Touch ID nodig en voor de Watch constant huidcontact om te kunnen betalen. Steelt iemand jouw device? Blokkeer al je betalingen bij 'Zoek mijn Device' en de dief kan niks uithalen.
En over dieven gesproken: vind jij het ook altijd zo vervelend dat je je bekeken voelt bij het afrekenen? Je dekt je pincode af voor het geval dat iemand ziet wat je intoetst, maar ook het laten zien van je naam, kaartnummer of beveiligingscode kan gevaarlijk zijn. Met Apple Pay hoef je je daar geen zorgen meer over te maken, want deze gegevens komen niet in beeld.
Hoe werkt Apple Pay?
Wil je ook Apple Pay gaan gebruiken? We leggen je kort uit hoe. Het gebruiken van deze dienst is eigenlijk heel easy. Om te beginnen koppel je jouw bankaccount aan Apple Pay via de app of site van jouw bank. Je koppelt zo je bestaande gegevens en hoeft dus geen account aan te maken of alles opnieuw in te voeren. Op deze manier wordt het geld ook gewoon van je eigen rekening afgeschreven en hoef je niet met tussenpartijen en extra afschrijvingen te werken.
Nu kun je bij alle pinautomaten die contactloos betalen ondersteunen pinnen met Touch ID of Face ID. Heb je een iPhone die Face ID ondersteunt? Druk twee keer op de zijknop, scan je gezicht en houd de iPhone bij de terminal. Heeft jouw iPhone Touch ID? Houd de iPhone bij de terminal, als de kaart niet meteen verschijnt druk je twee keer op de thuisknop en houd je je vinger op de sensor. Heb je een Apple Watch? Druk twee keer op de zijknop en draai je Watch naar de terminal en wacht tot de betaling geslaagd is. In alle gevallen hoor je een toon of voel je een trilling als bevestiging.
Wil je op je iPad of Mac gebruik maken van Apple Pay om bij webwinkels te betalen? Kies bij de betaalmethode voor Apple Pay en bevestigt de betaling. Op de iPad doe je dit met Touch ID of Face ID. Op de MacBook Pro en MacBook Air 2018 gebruik je ook Touch ID. Heeft jouw Mac geen Touch ID-sensor? Dan heb je een geschikte iPhone of Apple Watch nodig om je betaling te bevestigen.
Het is misschien even uitvogelen hoe Apple Pay werkt, maar als je het onder de knie hebt, gaat het je heel veel gedoe met pasjes, bankieren apps en scanners besparen.