Niets zo makkelijk om de kinderen een iPad in hun handen te stoppen om zo even je eigen handen vrij te hebben of ongestoord door te kunnen werken tijdens je thuiswerkdag! Alleen blijf ik toch aan het eind van de dag vaak met een knagend gevoel zitten; hoe lang hebben ze vandaag al op de iPad gezeten? En naar welke programmaa's hebben ze eigenlijk gekeken? Ben ik nu een slechte moeder?
Tuurlijk, een kind moet zich ook met andere dingen kunnen vermaken dan met een scherm. Lekker buitenspelen met vriendjes of een spelletje doen. Maar er zijn gelukkig zat 'opvoedkundig correcte' spelletjes en video's te vinden voor je kind die hij of zij op de iPad kan spelen als het niet van dat mooie buitenspeel-weer is!
Hieronder vind je een greep uit de allerleukste kinderapps:
Nijntje
Wie is er niet groot mee geworden: de verhaaltjes van Nijntje. In de App Store zijn meerdere (gratis) apps te downloaden van Nijntje: Kijk en lees mee en de wereld van Nijntje bijvoorbeeld. Deze apps geven je kind een kijkje in het leven van het bekende konijntje. Vooral leuk omdat ze hierbij allerlei herkenbare situaties tegenkomen: tandenpoetsen of het uitkiezen van kleren, op bezoek gaan bij opa en oma en het krijgen van een broertje of zusje. Ook Nijntje Educatieve Spelletjes is erg leuk en leerzaam!
EASY peasy: Engels voor kids
Wordt het tijd dat je kind Engels gaat leren? De EASY peasy app biedt uitkomst. Je geeft bij de start van de app direct het huidige niveau van het kind aan. Vervolgens vul je in hoeveel woorden je per dag wil leren: 5, 10 of 15. Vervolgens kies je een set met woorden en ga je aan de slag. Het is een mooie app die gebruik maakt van flitskaarten om woorden te leren. Mijn eigen kinderen zijn er gek op!
TinyTap
TinyTap bevat leerzame spelletjes, gemaakt door leraren. Deze spelletjes hebben allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld 'Letters leren met Sinterklaas' (helemaal leuk nu!) en 'Muziekinstrumenten herkennen'. Bij het opstarten van de app kun je aangeven dat je een ouder of leraar bent en geef je de leeftijd van je kind aan. De app is onderverdeeld in gratis en betaalde spelletjes. Voor de betaalde spelletjes is een abonnement nodig.
Dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit de talloze apps die je in de App Store kunt vinden! Als je zoekt op educatieve kinderspelletjes vind je ze voor iedere leeftijdsgroep.
Kinderslot
Omdat je er niet altijd naast kunt zitten, is het aan te raden om een beperking in te schakelen voor een kindvriendelijke iPhone of iPad. Hiermee wordt je kind beschermd tegen aanstootgevende content en kun je de toegang tot bepaalde diensten ontzeggen.
Schermtijd
Ok, nu je de iPad helemaal vol met allemaal leuke en educatieve spelletjes hebt gezet, is het ook belangrijk om de schermtijd in de gaten te houden. De schermtijd kun je per toestel gemakkelijk instellen. De richtlijn die wordt geadviseerd door Stichting Mediaopvoeding is:
- 2 a 4 jaar: 5 a 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
- 4 a 6 jaar: 10 a 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
- 6 a 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
- 8 a 10 jaar: maximaal 1 a 1 ½ uur beeldschermtijd per dag;
- 10 a 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
- 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Bescherming
Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk ook de bescherming van de iPad. Bij leapp hebben we speciaal ontworpen kinderhoezen in de leukste kleuren!
Niets weerhoudt je er nu van om thuis te werken en je kind met een gerust hart op de iPad te laten spelen.
Fijne thuiswerkdag!
-----Eva
Chief Smiling Customer bij leapp
en moeder van Mila (11) en Rosalie (10)