Vandaag wil ik je laten zien hoe je je iPad instelt voor je ouders of grootouders, laten we erin duiken! We beginnen door naar het instellingenmenu te gaan en dan scrol omlaag naar algemeen als je er bent.
In het menu algemeen klik op toegankelijkheid en dan gaan we enkele van de meer voor de hand liggende wijzigingen aanbrengen. Toegankelijkheid stelt ons bijvoorbeeld in staat tekst te vergroten, zodat ze beter leesbaar is. Ik (met prima ogen) kan wel vinden dat de lettergroottes goed genoeg zijn, maar voor sommige mensen, zoals mijn moeder (gepensioneerd inclusief bril) , is het soms gewoon niet optimaal. Via Weergave en tekstgrootte is bijvoorbeeld het standaard vergroten van de tekst (grotere tekst aanvinken of het vetmaken van de tekst mogelijk
Let op: de Apple apps (zoals Safari en Mail werken hier uitstekend mee, niet alle andere apps (die van bijvoorbeeld de banken) gaan mee in deze optie.
Knopvormen is nuttig om de knoppen een groter contrast te geven zodat ze beter zichtbaar zijn. Minder transparant en meer benadrukt. In de bediening wel zo handig
Een andere optie die ik aanbeveel, is de optie aanraken. Als mijn moeder ergens op tikt, tikt ze vaak een paar keer rondom de knop. De optie negeer herhaling binnen het menu van Aangepaste aanraking kan dan voorkomen dat dit ongewenste effecten heeft.
Dit zijn opties waarvan je moet zien of en hoe het werkt, dus ga in ieder geval met je ouders of grootouders aan de slag om te zien of ze hierdoor soepeler met de iPad kunnen omgaan en welke toegankelijkheidsfunctie cht werkt.
Een andere functie die ik ten zeerste aanbeveel, die wordt genoemd, wordt begeleide toegang genoemd. Je vindt het ook in het toegankelijkheidsmenu. Dat is handig als je ouders of grootouders per ongeluk op de home knop drukken of de vergrendeling activeren. Hierin blijft de iPad in dezelfde app totdat je deze via een eigen toetsencombinatie beëindigt. Wel zo handig als je ouders hun iPad alleen gebruiken om te internetten (via Safari) of te videobellen (via facetime). Instellen vanuit dit menu hangt natuurlijk af van wat je er precies mee wil bereiken, maar het spreekt praktisch voor zich als je eenmaal de optie hebt gevonden. In alle eerlijkheid is het ook voor te stellen dat deze functie voor zowel jong als oud te gebruiken is, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je kinderen de iPad al te vrij gaan gebruiken.
Laatste tip; zet alle Apps die ze niet gebruiken in een aparte map en plaats de top 3 of 4 apps in de dock zodat die altijd in beeld zijn. Dat doe je door je vinger op een willekeurige app te houden totdat je een menu ziet waarin je kunt selecteren "wijzig beginscherm". Alle apps gaan nu trillen en zijn vrij om te bewegen, deleten of in een map (door twee apps op elkaar te slepen) te zetten.