De iPad Voor Ouderen: Een Gids
De iPad komt in veel verschillende modellen met verschillende opslagcapaciteiten. Wil jij weten welke iPad nou het beste geschikt is voor degenen onder ons met een meer respectabele leeftijd? Lees dan snel door!
Waarom een iPad voor ouderen?
Steeds meer ouderen gaan digitaal: ze hebben een smartphone, regelen van alles online en ze Skypen erop los. Wat voor de jongeren onder ons allemaal heel vanzelfsprekend lijkt, is dat zeker niet voor iedereen. Zeker als je niet in het digitale tijdperk bent opgegroeid, kost het gebruik van deze technologie ietsje meer moeite. Gelukkig maakt de iPad het allemaal net wat makkelijker. Er kan namelijk weinig misgaan tijdens het gebruik ervan. En zijn grote scherm, fijne bediening en logische navigatie zorgen ervoor dat je het zo onder de knie hebt.
Nu snappen we dat je het kopen van een iPad misschien wel een flinke investering vindt. iPads kunnen inderdaad vrij prijzig zijn. Gelukkig ben je al goedkoper uit als je het gewoon bij de standaard toepassingen houdt. Ook het aanschaffen van een iets ouder of tweedehands model scheelt veel. Wil je graag een iPad zo goed als nieuw aanschaffen met garantie, maar niet de volle mep betalen? Kijk dan snel bij ons ruime aanbod van refurbished iPads!
Welke iPad is geschikt voor ouderen?
Om te bepalen welke iPad nou geschikt is, is het van belang dat je weet waar de iPad voor gebruikt gaat worden. Iedereen heeft namelijk andere hobby's en interesses. Velen spelen graag een potje Wordfeud, anderen verzamelen spullen met Catawiki. Zelfs creatieve hobby's zoals tekenen en schilderen kunnen gemakkelijk op de iPad. Voor alle hobby's is er wel een app te vinden. De iPad kan ook perfect gebruikt worden als fotoalbum, tv-gids of krant, maar dan digitaal. Al deze activiteiten bepalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig zult hebben.
Ga je de iPad gebruiken voor toepassingen zoals hierboven: internetten, een aantal apps downloaden en een mooie selectie foto's opslaan? Dan heb je vaak genoeg aan de laagste opslagcapaciteit van 32GB of 64GB. Wil je later nog meer foto's en video's opslaan? Dan kun je ook gebruik maken van iCloud.
Bij het kiezen van een iPad kun je gaan voor een model met WiFi of 4G. 4G houdt in dat je ook onderweg gebruik kunt maken van het internet. Deze modellen zijn vaak wel wat duurder. Beschikt je iPad niet over 4G, maar over alleen WiFi? Dan kun je alleen gebruik maken van het internet als je verbinding kunt maken met een netwerk, zoals die bij je thuis, bij anderen thuis of op sommige publieke plekken. Als je dus veel thuis gebruik maakt van je iPad, kun je gerust kiezen voor een WiFi iPad.
Of een iPad geschikt is voor ouderen hangt natuurlijk ook af van het formaat, en dan met name van de schermgrootte. Hoe kleiner het formaat, hoe lastiger het is om de juiste toetsen in te drukken. Kies dus eerder voor een groter formaat iPad, zoals eentje van 10 inch of groter. Dat is een scherm van bijna 25 centimeter diagonaal.
Hoe stel je een iPad in?
Heb je onlangs een nieuwe iPad gekocht in de winkel? Dan is deze klaar voor gebruik. Ontgrendel de iPad en volg de stappen. Neem je een iPad over van iemand anders? Dan kun je deze het beste volledig opnieuw instellen. Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in. Tik hier op 'Wis alle inhoud en instellingen'. De iPad wordt opnieuw opgestart en je kunt nu de stappen volgen. Je kunt ervoor kiezen om de iPad als nieuw instellen, hij is dan helemaal leeg. Je kunt ook kiezen om een reservekopie terug te zetten vanuit je iCloud account, als je deze al hebt. Alle deze gegevens en inhoud worden dan op je nieuwe iPad gezet.
Lettergrootte aanpassen
De letters op een iPad kunnen misschien wat aan de kleine kant zijn. Je kunt dan het lettertype vergroten.
- Ga naar Instellingen
- Ga naar Toegankelijkheid (of Algemeen bij iOS 12 of eerder)
- Tik op 'Weergrave en tekstgrootte'
- Open 'Grotere tekst'
- Schakel eventueel 'Grotere tekstgroottes' in
- Gebruik de schuifschakelaar om de tekstgrootte aan te passen
Tip: De leukste apps voor ouderen
-
Wordfeud
Oftewel, Scrabble! Was jij daar vroeger ook zo goed in? Het is hartstikke leuk om dit klassieke bordspel nog eens op je iPad te spelen. Installeer de app en speel tegen vrienden of tegen onbekenden. Mocht je de app nog niet kennen, lees dan hier hoe je hem kunt installeren! -
Einsteins hersengymnastiek
Wist je dat je hersenen ook kunt trainen, net als een spier? Deze app doet precies dat. Met dagelijkse kleine hersenoefeningen houd je je geest scherp en flexibel! Er zitten een aantal kleine puzzeltjes in, variërend van hoofdrekensommetjes tot ruimtelijk inzicht.
Aan het eind van elke oefening kun je je hersenscore bekijken. Leuk om je voortgang bij te houden! Download de app hier. -
NOS Teletekst
Moeten we deze nog uitleggen? Teletekst, maar dan op je iPad. Volg het laatste nieuws via het vertrouwde Teletekst, zonder je televisie te hoeven gebruiken. Scrollen door het menu van Teletekst is op een iPad nog fijner! -
Facetime
De gratis videochat-app van Apple. Deze handige app zit standaard op een iPad. Met deze app kun je gratis video- of audiogesprekken voeren met iedereen die een iPhone, iPad of Mac heeft. Het enige je nodig hebt is een 4g-internetverbinding of Wifi-verbinding.
Het kleine cameralensje aan de voorkant van je iPad maakt een opname van je gezicht en het scherm toont het gezicht van degene met wie je belt. Je kunt zelfs groepsgesprekken voeren met meerdere personen, tot een max van 32 mensen. Meer weten over Facetime? In dit handige artikel wordt precies uitgelegd hoe je Facetime gebruikt. -
Solitaire
Ook wel bekend als Patience. Deze app brengt het verslavende kaartspel dat je in je eentje kunt spelen naar je iPad. Als je even genoeg hebt van Patience kun je ook andere kaartspellen spelen, zoals Freecell of hartenjagen.