Laatste update: 5 april 2023

Keuzestress: Wat is de beste iPad voor ouderen?

ipad voor ouderen

De iPad komt in veel verschillende modellen met verschillende opslagcapaciteiten. Wil jij weten welke iPad nou het beste geschikt is voor degenen onder ons met een meer respectabele leeftijd? Lees dan snel door!

Waarom een iPad voor ouderen?

Steeds meer ouderen gaan digitaal: ze hebben een smartphone, regelen van alles online en ze Skypen erop los. Wat voor de jongeren onder ons allemaal heel vanzelfsprekend lijkt, is dat zeker niet voor iedereen. Zeker als je niet in het digitale tijdperk bent opgegroeid, kost het gebruik van deze technologie ietsje meer moeite. Gelukkig maakt de iPad het allemaal net wat makkelijker. Er kan namelijk weinig misgaan tijdens het gebruik ervan. En zijn grote scherm, fijne bediening en logische navigatie zorgen ervoor dat je het zo onder de knie hebt.

De beste iPad voor ouderen

Nu snappen we dat je het kopen van een iPad misschien wel een flinke investering vindt. iPads kunnen inderdaad vrij prijzig zijn. Gelukkig ben je al goedkoper uit als je het gewoon bij de standaard toepassingen houdt. Ook het aanschaffen van een iets ouder of tweedehands model scheelt veel. Wil je graag een iPad zo goed als nieuw aanschaffen met garantie, maar niet de volle mep betalen? Kijk dan snel bij ons ruime aanbod van refurbished iPads!

 

Welke iPad is geschikt voor ouderen?

Opslagcapaciteit

Om te bepalen welke iPad nou geschikt is, is het van belang dat je weet waar de iPad voor gebruikt gaat worden. Iedereen heeft namelijk andere hobby's en interesses. Velen spelen graag een potje Wordfeud, anderen verzamelen spullen met Catawiki. Zelfs creatieve hobby's zoals tekenen en schilderen kunnen gemakkelijk op de iPad. Voor alle hobby's is er wel een app te vinden. De iPad kan ook perfect gebruikt worden als fotoalbum, tv-gids of krant, maar dan digitaal. Al deze activiteit bepalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig zult hebben.

Ga je de iPad gebruiken voor toepassingen zoals hierboven: internetten, een aantal apps downloaden en een mooie selectie foto's opslaan? Dan heb je vaak genoeg aan de laagste opslagcapaciteit van 32GB of 64GB. Wil je later nog meer foto's en video's opslaan? Dan kun je ook gebruik maken van iCloud.

WiFi of 4G?

Bij het kiezen van een iPad kun je gaan voor een model met WiFi of 4G. 4G houdt in dat je ook onderweg gebruik kunt maken van het internet. Deze modellen zijn vaak wel wat duurder. Beschikt je iPad niet over 4G, maar over alleen WiFi? Dan kun je alleen gebruik maken van het internet als je verbinding kunt maken met een netwerk, zoals die bij je thuis, bij anderen thuis of op sommige publieke plekken. Als je dus veel thuis gebruik maakt van je iPad, kun je gerust kiezen voor een WiFi iPad.

Formaat

Of een iPad geschikt is voor ouderen hangt natuurlijk ook af van het formaat, en dan met name van de schermgrootte. Hoe kleiner het formaat, hoe lastiger het is om de juiste toetsen in te drukken. Kies dus eerder voor een groter formaat iPad, zoals eentje van 10 inch of groter. Dat is een scherm van bijna 25 centimeter diagonaal.

Onze suggesties

 • iPad Air 2 met WiFi, een opslagcapaciteit van 64GB en een scherm van 9.7 inch
 • iPad 2018 of zijn broertje iPad 2017, beide beschikken zij over 4G, 32GB aan opslagcapaciteit en een scherm van 9.7 inch

 

Hoe stel je een iPad in?

Het is gelukt: Je hebt de perfecte iPad gevonden! Nu gaan we je laten zien hoe je je iPad instelt voor je ouders of grootouders, laten we erin duiken! We beginnen door naar het instellingenmenu te gaan en dan scrol omlaag naar algemeen als je er bent. 

In het menu algemeen klik je op toegankelijkheid en dan gaan we enkele van de meer voor de hand liggende wijzigingen aanbrengen. Toegankelijkheid stelt ons bijvoorbeeld in staat tekst te vergroten, zodat deze beter leesbaar is. Ik (met prima ogen) kan wel vinden dat de lettergroottes goed genoeg zijn, maar voor sommige mensen, zoals mijn moeder (gepensioneerd, inclusief bril), is het soms gewoon niet optimaal. Via Weergave en tekstgrootte is bijvoorbeeld het standaard vergroten van de tekst (grotere tekst aanvinken of het vetmaken van de tekst mogelijk.

Tekstgrootte aanpassen op de iPad

Let op: de Apple apps (zoals Safari en Mail werken hier uitstekend mee, niet alle andere apps (die van bijvoorbeeld de banken) gaan mee in deze optie. 

Knopvormen aanpassen kan nuttig zijn om de knoppen een groter contrast te geven, zodat deze beter zichtbaar zijn. Minder transparant en meer benadrukt. In de bediening wel zo handig.

Een andere optie die ik aanbeveel, is de optie aanraken. Als mijn moeder ergens op tikt, tikt ze vaak een paar keer rondom de knop. De optie negeer herhaling binnen het menu van Aangepaste aanraking kan dan voorkomen dat dit ongewenste effecten heeft.

Aangepaste aanraking

Dit zijn opties waarvan je moet zien of en hoe het werkt, dus ga in ieder geval met je ouders of grootouders aan de slag om te zien of ze hierdoor soepeler met de iPad kunnen omgaan en welke toegankelijkheidsfunctie cht werkt.

Een andere functie die ik ten zeerste aanbeveel, die wordt genoemd, wordt begeleide toegang genoemd. Je vindt het ook in het toegankelijkheidsmenu. Dat is handig als je ouders of grootouders per ongeluk op de home knop drukken of de vergrendeling activeren. Hierin blijft de iPad in dezelfde app, totdat je deze via een eigen toetsencombinatie beëindigt. Wel zo handig als je ouders hun iPad alleen gebruiken om te internetten (via Safari) of te videobellen (via Facetime). Instellen vanuit dit menu hangt natuurlijk af van wat je er precies mee wil bereiken, maar het spreekt voor zich als je eenmaal de optie hebt gevonden. In alle eerlijkheid is het ook voor te stellen dat deze functie voor zowel jong als oud te gebruiken is, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je kinderen de iPad al te vrij gaan gebruiken.

begeleide toegang

Laatste tips: Zet alle Apps die ze niet gebruiken in een aparte map en plaats de top 3 of 4 apps in de dock, zodat die altijd in beeld zijn. Dat doe je door je vinger op een willekeurige app te houden, totdat je een menu ziet waarin je kunt selecteren "wijzig beginscherm". Alle apps gaan nu trillen en zijn vrij om te bewegen, deleten of in een map (door twee apps op elkaar te slepen) te zetten.

 

De verdere handleiding

Nu we de eerste instellingen achter de rug hebben, wordt het tijd voor wat andere basis functionaliteiten gericht op ouderen waarmee je extra (makkelijke) geniet van een iPad. Met onderstaande handleiding heb jij alles binnen no time onder de knie. 

1. iCloud account aanmaken

Voor je aan de slag gaat met je iPad is het aan te raden te beschikken over een iCloud account, ook wel Apple ID genoemd. Hiermee kun je al je instellingen, bestanden en gegevens bewaren en overzetten. iCloud is gratis en kun je via deze stappen aanmaken.

 • Ga naar appleid.apple.com
 • Scrol omlaag en klik op 'Maak je Apple ID aan'
 • Vul de gevraagde gegevens in en klik op 'Ga door'

Je hebt nu je eigen Apple ID aangemaakt, gekoppeld aan een bestaand e-mailadres. Je iCloud account kun je gebruiken om aankopen te doen in de iTunes- en App Store en om gratis apps te downloaden. Je kunt daarnaast nog allerlei extra gegevens koppelen, denk bijvoorbeeld aan je betaalmethode.

2. Nieuwe iPad instellen

Heb je onlangs een nieuwe iPad gekocht in de winkel? Dan is deze klaar voor gebruik. Ontgrendel de iPad en volg de stappen. Neem je een iPad over van iemand anders? Dan kun je deze het beste volledig opnieuw instellen. Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in. Tik hier op 'Wis alle inhoud en instellingen'. De iPad wordt opnieuw opgestart en je kunt nu de stappen volgen. Je kunt ervoor kiezen om de iPad als nieuw instellen, hij is dan helemaal leeg. Je kunt ook kiezen om een reservekopie terug te zetten vanuit je iCloud account, als je deze al hebt. Alle deze gegevens en inhoud worden dan op je nieuwe iPad gezet.

stel je iPad opnieuw in

3. Lettergrootte aanpassen

De letters op een iPad kunnen misschien wat aan de kleine kant zijn. Je kunt dan het lettertype vergroten.

 • Ga naar Instellingen
 • Ga naar Toegankelijkheid (of Algemeen bij iOS 12 of eerder)
 • Tik op 'Weergrave en tekstgrootte'
 • Open 'Grotere tekst'
 • Schakel eventueel 'Grotere tekstgroottes' in
 • Gebruik de schuifschakelaar om de tekstgrootte aan te passen

lettergrootte aanpassen

4. Applicatie downloaden

De iPad is nu klaar voor gebruik! Je zult nu moeten beginnen met het downloaden van de applicaties die je leuk vindt.

 • Ga naar de App Store
 • Zoek de naam van de app op
 • Kies de juiste app die je wilt downloaden. Je kunt hier ook zien of de app gratis is of niet.
 • Druk op Download
 • Voer het wachtwoord van iCloud in

Je hebt nu de app gedownload en kunt deze terug vinden op het thuisscherm van je iPad. Tip: plaats apps van hetzelfde thema bij elkaar in een mapje, zo vind je ze snel terug.

stappen app downloaden

5. Applicatie gebruiken

Je hebt nu verschillende apps gedownload. Hoe alle deze apps werken, verschilt natuurlijk per app.

Wil je graag Facetimen met vrienden en familie? Download dan de FaceTime app als deze nog niet automatisch op je iPad staat. Zorg ervoor dat het e-mailadres van degene waar je mee wilt videobellen in de contacten op de iPad staat. Open de app en ga naar Contacten. Druk hier op het juiste contact en FaceTime zal beginnen met bellen. Tip: houd het scherm recht voor je gezicht, zodat je hele gezicht recht in beeld komt. Wil je het gesprek beëindigen? Druk dan op 'Stop'. Wordt je gebeld? Druk dan op 'Accepteer' om op te nemen.

Wil je weten hoe je een potje WordFeud kan spelen. Kijk dan eens bij onze hieronder. De werking van deze app op je iPhone is namelijk vergelijkbaar met die op de iPad.

Met deze handleiding kun je de basis functionaliteiten van de iPad gebruiken. Het blijft natuurlijk een leerproces, dus geen zorgen als het niet meteen lukt. Oefen veel en probeer het gewoon eens, je zult zien dat steeds beter gaat. Veel succes en natuurlijk plezier met je iPad!

Over apps gesproken.

1. Wordfeud

Oftewel, Scrabble! Was jij daar vroeger ook zo goed in? Het is hartstikke leuk om dit klassieke bordspel nog eens op je iPad te spelen. Installeer de app en speel tegen vrienden of tegen onbekenden. Mocht je de app nog niet kennen, lees dan hier hoe je hem kunt installeren!

2. Einsteins hersengymnastiek

Wist je dat je hersenen ook kunt trainen, net als een spier? Deze app doet precies dat. Met dagelijkse kleine hersenoefeningen houd je je geest scherp en flexibel! Er zitten een aantal kleine puzzeltjes in, variërend van hoofdrekensommetjes tot ruimtelijk inzicht.

Aan het eind van elke oefening kun je je hersenscore bekijken. Leuk om je voortgang bij te houden! Download de app hier.

3. NOS Teletekst

Moeten we deze nog uitleggen? Teletekst, maar dan op je iPad. Volg het laatste nieuws via het vertrouwde Teletekst, zonder je televisie te hoeven gebruiken. Scrollen door het menu van Teletekst is op een iPad nog fijner!

4. Facetime

De gratis videochat-app van Apple. Deze handige app zit standaard op een iPad. Met deze app kun je gratis video- of audiogesprekken voeren met iedereen die een iPhone, iPad of Mac heeft. Het enige je nodig hebt is een 4g-internetverbinding of Wifi-verbinding.

Het kleine cameralensje aan de voorkant van je iPad maakt een opname van je gezicht en het scherm toont het gezicht van degene met wie je belt. Je kunt zelfs groepsgesprekken voeren met meerdere personen, tot een max van 32 mensen. Meer weten over Facetime? In dit handige artikel wordt precies uitgelegd hoe je Facetime gebruikt.

5. Solitaire

Ook wel bekend als Patience. Deze app brengt het verslavende kaartspel dat je in je eentje kunt spelen naar je iPad. Als je even genoeg hebt van Patience kun je ook andere kaartspellen spelen, zoals Freecell of hartenjagen.

Welke iPads zijn geschikt voor ouderen?

Heb je nog geen iPad? En wil je niet teveel betalen? Misschien is een refurbished iPad dan iets voor jou. Bekijk bijvoorbeeld de iPad 2018 of de iPad 2019. Beide iPad modellen beschikken over een goed binnenwerk, waardoor ze lekker snel reageren. Ze zijn compatibel met de meest recente versie van Apple's besturingssysteem iOS en worden naar verwachting nog zeker een aantal jaren ondersteund. 

Als je niet van plan bent veel op pad te gaan met je iPad, kies dan voor de Wifi-variant en niet voor de variant met Wifi en 4g. Zo bespaar je nog meer op de aankoop van je iPad. 

Een iPad met 32GB (Gigabyte) geheugen is voldoende voor de meeste gebruikers. Mocht je écht zeker willen zijn dat je nooit geheugen tekort komt, kies dan voor 128GB. 

 

Terug naar blog

De toppers van leapp

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: