Misschien weet je nog wel dat we enige tijd geleden waren aangewezen op rekenmachientjes óf hoofdrekenen om sommen uit te rekenen.
Met de komst van de smartphone is dat verleden tijd, want hoe makkelijk is het om die berekening even snel in te voeren in een Rekenmachine-app. Je smartphone heb je immers heel vaak gewoon bij de hand. Hoewel dat ook geldt voor de iPad, is het je misschien al opgevallen dat deze geen standaard Rekenmachine-app heeft.
Over de vraag waarom iPad geen standaard Rekenmachine-app heeft, is Apple nooit duidelijk geweest. Rumor has it dat de bestaande Rekenmachine-app van iPhone ooit overgebracht werd op de iPad. Helaas was dit geen succes, want de weergave van de app moest uitgerekt worden om op het scherm van de iPad te passen.
Sindsdien heeft Apple niet meer de moeite genomen om een rekenmachine te programmeren die wél bij de afmetingen van de iPad past. Wat een verhaal.
Welke Rekenmachine-app kan ik dan gebruiken op iPad?
Om toch te kunnen rekenen op je iPad dien je dus gebruik te maken van third-party apps. Als je in de App Store zoekt, zal je tal van rekenmachine-apps tegenkomen. Sommige zijn ontworpen voor engineers en wiskundigen, terwijl andere weer super gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld het berekenen van rente of gewichtsverlies.
Daarom hebben we hier voor jou rekenmachine-apps voor iPad op een rijtje gezet die gewoon geschikt zijn voor dagelijkse berekeningen en die toegankelijk zijn voor veel gebruikers!
PCalc & PCalc Lite
Voor het beste van het beste kun je niet om PCalc heen. Deze rekenmachine-app heeft talloze functies en wordt vaak bijgewerkt. De interface is heel overzichtelijk, maar alles zit erin. Je kunt deze aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeur met verschillende indelingen en thema’s. Ook kan deze app eenheden omrekenen, programmeerbare functies maken en getallen opslaan.
Voor de iPad ondersteunt deze app zelfs Split View en Slide Over. En wat dacht je van een app voor op je Apple Watch? Hebben ze ook. Enige nadeel is dat de reguliere versie van PCalc bijna €11 kost. Geef je dat er liever niet aan uit, dan biedt PCalc ook de Lite-versie. Met deze gratis variant krijg je ook de meeste functies, waar je echt een heel eind mee komt.
Misschien heb je deze naam al weleens gehoord, het is namelijk ook een reken-website waar je terecht kunt met allerlei berekeningen. De app werkt eigenlijk hetzelfde.
Voor lastige sommen krijg je een antwoord met grafiek en alternatieve formuleringen. Helemaal handig is dat deze app ook werkt met spraakassistente Siri. Wolfram Alpha kan verbluffende berekeningen uitvoeren, maar beschikt ook over talloze andere feiten. Je kunt er dus van alles vragen en vinden. Ben je fulltime met berekeningen bezig, dan wil je misschien liever een ‘normale’ rekenmachine-app.
Calcularium
Deze gratis app ziet er op het eerste gezicht simpel uit. Het is ook een vrij standaard rekenmachine-app, die enkele handige tools bevat. Zo kun je je berekening inspreken of zelfs een foto maken van de som. Je kunt al je berekeningen labelen en zo weer terugvinden.
Hoewel de app gratis is, kun je wel een abonnementje afsluiten om de vrij storende advertenties af te kopen.
Zit er niet bij wat je zoekt? Kijk dan eens bij deze andere rekenmachine-apps.
Calc Smart: Geschikt voor dagelijkse berekeningen die je per dag kunt opslaan, speciaal ontwikkeld voor iPad (€6,99).
Numerical2 Geschikt om snel even een berekening te doen tijdens het multitasken (gratis).