Laatste update: 15 november 2024

Valdetectie Apple Watch - Veiligheid & Snel Hulp via leapp

valdetectie apple watch

Maak je een harde val terwijl je de Apple Watch om hebt? Geen zorgen, de Apple Watch detecteert de val, waardoor je snel in contact komt met hulpdiensten indien nodig. Een handige optie die toch zomaar levens zou kunnen redden. Klinkt spannend? Valt wel mee, maar handig is het wel!

 

Hoe werkt valdetectie?

Als je een harde val maakt met de Apple Watch om je pols, detecteert het horloge dit onmiddellijk. Bij deze detectie speelt het horloge een geluid af en tikt het op de pols. Op het scherm van de Apple Watch komt vervolgens een melding tevoorschijn om te checken of alles in orde is. Nu heb je de optie om een noodoproep te doen of om de waarschuwing af te sluiten.

 

Noodoproep doen

Om een noodoproep te doen, schuif je de schuifbalk ‘SOS-Noodmelding’ naar rechts. De hulpdiensten worden automatisch gebeld. De oproep beëindigen kan door te klikken op ‘Stop gesprek’ en vervolgens te klikken op ‘Ja’. Zodra er een noodoproep gedaan is, ontvangen je SOS-contactpersonen ook een melding. Wie deze personen zijn kan je instellen in je medische ID.

 

Waarschuwing afsluiten

Als het niet nodig is om de hulpdiensten in te schakelen, kan de je de waarschuwing afsluiten. Dit doe je door te klikken op ‘Sluit’ of ‘Alles Goed’ op het scherm van de Apple Watch. Ook kan je de waarschuwing sluiten door het knopje rechtsboven aan de zijkant van de Apple Watch in te drukken.

 

Wat bij geen reactie op de melding?

Vanaf het moment dat de val gedetecteerd is, let de Apple Watch op je beweging. Als het horloge beweging waarneemt, wordt gewacht tot een reactie op de melding. Als er na 1 minuut echter nog geen beweging waargenomen is, doet de Apple Watch automatisch een noodoproep naar de hulpdiensten. Als je dus niet meer in staat bent om te reageren na de val, wordt je veiligheid toch gegarandeerd.

 

Wat zijn de voordelen van valdetectie?

Als je tot een doelgroep behoort die meer kans heeft op vallen, kan de Apple Watch medische hulp bieden als dit nodig is. Zo zou de valdetectie handig van pas kunnen komen als je alleen woont of deelneemt aan zelfstandige activiteiten waarbij de kans op vallen groot is.

De aanname dat valdetectie vooral handig is voor ouderen hoeft niet waar te zijn. Ga je wel eens fietsend naar je werk of houd je van extreme sporten zoals klimmen? Aangezien hier de kans ook bestaat dat je valt, kan je de valdetectie hierbij ook inschakelen.

 

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel van de valdetectie is dat de Apple Watch mogelijk een val detecteert als daar geen sprake van is. Aangezien het horloge gelijk een melding geeft wanneer een val wordt waargenomen, kan de melding gelijk gesloten worden zodat niemand wordt gewaarschuwd.

 

Hoe schakel ik valdetectie in?

Valdetectie staat standaard uit op Apple Watches, tenzij je 55 jaar of ouder bent. Aan de hand van de volgende stappen schakel je de valdetectie in:

  1. Open de ‘Watch-app’ op je iPhone
  2. Klik op ‘Mijn Watch’ links onderaan
  3. Klik op ‘SOS-noodmelding’
  4. Scroll naar beneden en schakel valdetectie in: hier heb je ook nog de optie om de valdetectie alleen tijdens workouts in te schakelen

 

Geen overbodige luxe

Al met al, is de valdetectie van de Apple Watch geen overbodige luxe. De functie zou zomaar eens levens kunnen redden. Wellicht ken je zelfs iemand in je omgeving die profijt zou hebben van de valdetectie. Dan zou de Apple Watch een mooi cadeau zijn om de veiligheid van deze persoon te verzekeren.

Terug naar blog