Dit was ons 2021. Dankzij jou! ♥

Dit was ons 2021. Dankzij jou! ♥

Waar komen al die cijfers vandaan?

Doordat wij zelf natuurlijk weten hoeveel iPhones, MacBooks, iPads en iMacs we verkocht hebben, kunnen we heel makkelijk berekenen hoeveel CO2-uitstoot en E-waste we bespaard hebben in 2021. Wist jij bijvoorbeeld dat het kopen van een refurbished iPhone gemiddeld zo'n 58 KG CO2-uitstoot bespaart ten opzichte van het kopen van een nieuwe iPhone. En de aankoop van een refurbished MacBook bespaart gemiddeld zelfs zo'n 250 KG CO2-uitstoot. Maar waar komt al deze CO2-uitstoot vandaan dan? Verreweg de meeste CO2 wordt uitgestoten tijdens het productieproces van nieuwe elektronica. Denk maar eens aan al die machines die ervoor zorgen dat die nieuwe iPhone uit een fabriek rolt.

Daarnaast wordt er ook nog een enorme lading CO2 uitgestoten tijdens de transportatie van de producten. Want al die nieuwe iPhones en MacBooks moeten allemaal vanuit China komen, terwijl de meeste refurbished producten Nederland niet meer verlaten! Zo besparen we, samen met jou, enorme ladingen CO2-uitstoot, elk jaar opnieuw, elk jaar meer.

E-waste?! Wat is dat dan weer?

Goede vraag, E-waste is ook niet een term waar de meeste mensen bekend mee zijn. Toch is het een steeds belangrijker onderwerp, daarom leggen we het je graag even uit. E-waste is een elektronisch product, dat eigenlijk gerecycled zou moeten worden, dat ergens anders stof ligt te vangen. Veel mensen weten namelijk niet precies wat ze met hun elektronische apparaten moeten doen nadat ze een vervangend product hebben gekocht. Denk maar eens aan die ene smartphone uit 2012 die jij nog in een lade hebt liggen, of die oude PC die al sinds 1999 op je zolder staat. Die smartphone uit 2012 en PC uit 1999 noemen we E-waste.

Maar waarom is het belangrijk dat we hierop gaan besparen?

In (bijna) alle elektronische producten zitten onderdelen die hergebruikt kunnen worden. Denk hierbij niet alleen aan het scherm van je iPhone of het toetsenbord van je MacBook, maar ook aan wat er binnen in je product zit. Er zitten namelijk allemaal kleine hoeveelheden van waardevolle metalen in jouw elektronische apparaten, denk hierbij aan goud, koper, zilver en platina. Dit kunnen producenten allemaal heel goed gebruiken! Echter, proberen wij bij leapp deze laatste stap zoveel mogelijk uit te stellen, wij willen ons namelijk focussen op de levenscyclus zoals passende bij de circulaire economie:

Reduce, Reuse, Recycle.

Zo proberen we eerst mensen te laten Reducen: zorg ervoor dat je Apple-product zo lang mogelijk mee gaat! Voldoet-ie echt niet meer aan jouw standaarden? Dan gaan we door naar de volgende stap:

Vervolgens gaan we namelijk Reusen: we maken je oude(re) Apple-product klaar voor een tweede leven. Zo kan iemand die iets minder hoge eisen stelt aan zijn/haar apparaat er nog een tijd lang van genieten. Is het toestel na een periode van hergebruik dan toch écht op? Dan gaan we door naar de laatste stap van het circulaire proces:

Dan gaan we namelijk Recyclen: we halen alle onderdelen die hergebruikt kunnen worden uit de apparaten en zorgen ervoor dat deze een goed, nieuw thuis krijgen. Zo zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden. Want het winnen van nieuwe grondstoffen zorgt voor ontzettend veel belasting op het milieu. Dus help jij moeder aarde ook een handje? Koop dan zoveel mogelijk refurbished!

 

Wil je meer te weten komen over de circulaire economie en refurbishment? Bekijk dan deze pagina, waar we je alles uitleggen. 

 

Voor nu wensen we je een heel gelukkig 2022 toe, waarin we samen nog meer stappen kunnen zetten richting een toekomst waarin refurbishment de standaard is!


 

Terug naar blog