Wi-Fi-assistentie: wat is het en wat heb ik eraan?

Wi-Fi-assistentie: wat is het en wat heb ik eraan?

Je kent het wel: je wilt net dat ene viral filmpje checken of die té leuke foto posten, besluit de Wi-Fi-verbinding om jou even lekker dwars te zitten. Alles gaat zo langzaam, dat je maar beter gewoon op 4G verder kunt gaan. En of alles al niet lang genoeg duurde, moet je nu eerst naar instellingen of het control panel om over te schakelen van Wi-Fi naar 4G. Met Wi-Fi-assistentie op je iPad of iPhone is dat verleden tijd. Zodra de Wi-Fi-assistentie merkt dat je Wi-Fi verbinding zwak is, schakelt deze automatisch over op 4G.

Voordelen van Wi-Fi-assistentie

Je kunt natuurlijk weleens last krijgen van een traag netwerk onderweg of slechte dekking op bepaalde plekken bij je thuis. Als je iPhone of iPad constant bezig is met het zoeken van en verbinden met een Wi-Fi netwerk gaat je batterij erg snel leeg. De Wi-Fi-assistentie schakelt in het geval van zwakke verbinding over naar 4G en bespaart daarmee batterij.

Met de Wi-Fi-assistentie kun je dus ongestoord doorgaan met waar je mee bezig was. Je favo serie loopt niet de heel tijd vast en je hoeft deze niet op pauze te zetten, want de Wi-Fi-assistentie schakelt automatisch over naar 4G. Kun jij lekker door met bingen.

Nadelen van Wi-Fi-assistentie

Hoewel Wi-Fi-assistentie een hele nuttige functie op de iPad en iPhone kan zijn, heeft het ook nadelen. Zo geeft Apple niet precies aan wanneer de assistentie in actie komt. En dat brengt ons bij misschien wel het grootste nadeel van Wi-Fi-assistentie: dataverbruik. Je databundel gaat namelijk ongemerkt op wanneer er wordt overgeschakeld naar 4G. Als je bijvoorbeeld zwakke Wi-Fi hebt in de slaapkamer, kun je zo de hele nacht op 4G bezig zijn zonder dat je het door hebt. En dan is je bundel natuurlijk zo leeg.

Gelukkig zal dit voor de meeste gebruikers wel meevallen. De assistentie werkt namelijk niet met alle apps en zal ook niet geactiveerd worden tijdens het roamen. Apps worden dan ook niet ververst op de achtergrond en downloads vinden alleen plaats als je bewust gekozen hebt content te willen downloaden. Op je device kun je ook zelf kiezen welke apps er wel gebruik mogen maken van je 4G-bundel en welke niet. Dit doe je via Instellingen > Mobiel Netwerk onder het kopje Mobiele data. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen dat apps als Facebook of streaming-apps geen gebruik kunnen maken van 4G en dus alleen werken met een Wi-Fi-verbinding. Je databundel wordt dan dus niet ongemerkt leeg getrokken wanneer je Wi-Fi-verbinding wegvalt.

Wi-Fi-assistentie aan-/uitzetten

Wil je graag gebruik maken van Wi-Fi-assistentie op je device? Of wil je controleren of dit al is ingesteld? Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Ga naar Mobiel Netwerk
  3. Onderaan staat Wi-Fi Assistentie
  4. Check of de schakelaar aan staat of zet hem aan als je dat wilt
iPhone Wifi Assistentie instelleniPhone Wifi Assistentie instellen
Terug naar blog