Wat moet ik doen als mijn MacBook niet meer kan updaten?

Wat moet ik doen als mijn MacBook niet meer kan updaten?

Het uitvoeren van een nieuwe update is goed voor de stabiliteit en de prestaties van je MacBook. Het kan echter voorkomen dat het niet lukt om een nieuwe update door te voeren. Dit kan aan verschillende dingen liggen; hieronder zullen er een paar worden uitgelicht en worden er oplossingen besproken.

Onvoldoende vrije ruimte

Een van de problemen kan zijn dat je niet voldoende vrije ruimte hebt. Sommige updates kunnen namelijk redelijk wat ruimte in beslag nemen. Om traagheid te voorkomen is het sowieso goed om wat ruimte over te hebben. Via ‘Over deze Mac’ en dan ‘Opslag’ kan je checken hoeveel ruimte je hebt en of dit voldoende is voor de update die je wilt uitvoeren. 

Mocht je niet genoeg ruimte hebben voor de update, dan is het probleem gevonden, maar de oplossing natuurlijk nog niet. Daarvoor kan je een van de volgende dingen proberen.

1.     Check je mappen. Heb je nog allerlei bestanden in je prullenbak staan, veel onnodige zaken in je map met downloads of oude documenten die je niet meer gebruikt? Dan zou je deze kunnen verwijderen.

2.     Mocht je geen bestanden hebben die je niet gebruikt, of deze niet willen verwijderen, dan zou je deze kunnen verplaatsen naar een externe schijf. Het is hierbij aan te raden om eerst te kijken naar grotere bestanden, zoals video’s of lange documenten, omdat dit voor meer data op je MacBook zal zorgen. 

3.     Sla een update over. In sommige gevallen is een volgende update kleiner en kan deze wel gedownload worden. Het is ook zeker geen ramp om een update over te slaan, je kan altijd de volgende update wel meepakken!

4.     Probeer een app als Clean Your Mac om caches en andere overbodige zaken van je Mac te verwijderen. 

5.     Mocht je echt niks meer kunnen verwijderen, dan is een laatste optie om een MacBook te kopen met meer opslagruimte. 

Veilige modus

Wat ook kan werken is het gebruiken van de veilige modus om de update door te voeren. Als je de Shift-toets ingedrukt houdt bij het opstarten van je Mac, kom je in de veilig modus.

Te oude apparatuur


Een andere mogelijke reden is simpelweg dat je MacBook verouderd is en daardoor de update niet aankan. In de eerste aantal jaren zal de MacBook in principe alles kunnen updaten; na een jaar of 5 à 6 zal dit wat lastiger worden en komt er een mogelijk veiligheidsrisico bij kijken. Na een tijd zal de Mac echt geen updates meer kunnen draaien, zo vanaf een jaar of 8 à 10, dus vanaf dan is het wel echt tijd voor een nieuwe Mac. Als je twijfelt of je Mac nog wel compatibel is met de nieuwe update, is het altijd aan te raden om dit op te zoeken. 

 

Terug naar blog