Wat is Wi-Fi en hoe gebruik ik het?

Wat is Wi-Fi en hoe gebruik ik het?

Wi-Fi is een draadloos netwerkprotocol dat apparaten gebruiken om te communiceren zonder directe kabelverbindingen. Het is een industrieterm die staat voor een type draadloos "local area network" of  LAN protocol gebaseerd op de 802.11 IEEE netwerkstandaard.

Vanuit het oogpunt van de gebruiker is Wi-Fi internettoegang vanaf een apparaat dat geschikt is voor draadloze communicatie, zoals een iPhone, iPad of MacBook. Alle moderne toestellen ondersteunen Wi-Fi zodat de toestellen zich bij een netwerk kunnen aansluiten om internettoegang te krijgen en onderling gegevens kunnen uitwisselen


Wi-Fi is het meest gebruikte middel om gegevens draadloos te communiceren op een vaste locatie.  Ben je onderweg, dan is 4G of 5G het meest gebruikt, dit gaat via de telecommasten van bijvoorbeeld KPN, T-mobile en Vodafone

 

Hoe Wi-Fi werkt

De eenvoudigste manier om Wi-Fi te begrijpen is door te kijken naar een gemiddeld huis of bedrijf. De belangrijkste vereiste voor Wi-Fi is een apparaat dat een draadloos signaal ontvangt en verzendt, meestal een router.


In een doorsnee huis of klein bedrijf ontvangt en verzendt een router een internetverbinding van een internet service provider (KPN, Ziggo en dergelijke) buiten het netwerk. Hij levert die dienst aan apparaten in de buurt die het draadloze signaal kunnen bereiken. De meeste huizen hebben één router en meerdere apparaten, waaronder smartphones, desktop- en laptopcomputers, tablets en smart-tv's, die hun internetverbinding via wifi van die router ontvangen.


In sommige gevallen kan een gebruiker zonder router een telefoon of computer instellen als een Wi-Fi-hotspot, zodat deze de draadloze of bekabelde internetverbinding van het apparaat kan delen met andere apparaten, vergelijkbaar met de manier waarop een router werkt. A

Het maakt niet uit hoe Wi-Fi wordt gebruikt of de bron van de verbinding, het resultaat is altijd hetzelfde: een draadloos signaal dat andere apparaten verbinding laat maken met de hoofdzender voor communicatie, entertainment, bestandsoverdracht, spraakberichten, of andere gegevensoverdracht.

 

Is Wi-Fi gratis?

Er zijn tal van plaatsen om gratis Wi-Fi-toegang te krijgen, zoals in restaurants en hotels, maar Wi-Fi is niet in alle gevallen gratis. Dat komt omdat Wi-Fi alleen werkt als de router of een ander apparaat dat het signaal uitzendt een internetverbinding heeft, die niet gratis is.


Als u bijvoorbeeld thuis een internetverbinding heeft, betaalt u een maandelijks bedrag aan uw provider. Als u Wi-Fi gebruikt om uw iPad en smart TV met het internet te verbinden, betaalt u niet voor het internet voor deze apparaten afzonderlijk. De inkomende lijn naar de thuisrouter kost geld, of u nu Wi-Fi gebruikt of niet.

Veel internetverbindingen thuis hebben geen dataplafonds, waardoor het geen probleem is om elke maand honderden gigabytes aan gegevens te downloaden. Telefoons hebben echter vaak dataplafonds. Telefoongebruikers zoeken vaak naar gratis Wi-Fi-signalen en gebruiken Wi-Fi-hotspots wanneer ze maar kunnen om hun mobiele datagebruik te beperken. Zeker in het buitenland


Het is steeds gemakkelijker geworden om toegang te krijgen tot gratis hotspots, vooral in grote steden. De truc is om er een te vinden in de buurt van waar u ze wilt gebruiken.

Wi-Fi Hotspot zelf maken onderweg

Apple devices zoals iPhones hebben een functie ingebouwd onder de naam Persoonlijke Hotspot om de internetverbinding te delen met andere apparaten. Handig als je onderweg bent en je met je MacBook even online wil gaan via je eigen iPhone. 

Zo maak je je eigen hotspot op je iPhone;

 1. Ga naar "Instellingen" op je iPhone
 2. Selecteer "Persoonlijke hotspot"
 3. Klik "Anderen mogen verbinden" aan
 4. deel het wachtwoord om in te loggen
 5. Ga op het andere apparaat op zoek naar de Wifi naam van je iPhone en verbind!
 6. Nu ben je klaar om bijvoorbeeld je net gemaakte screenshot te versturen.

Als je overal met hetzelfde Apple ID bent ingelogd, dan zie je je persoonlijke hotspots al tussen je Wifi netwerken staan zonder dat je extra handelingen hoeft te doen

Als uw telefoon een datalimiet heeft en u andere apparaten toestaat om verbinding te maken met uw telefoon als een hotspot om toegang te krijgen tot het internet, is uw datalimiet van toepassing op alle gegevens die via deze telefoon gaan. Door deze activiteit kan een mobiel data-abonnement snel over de limiet gaan en extra kosten met zich meebrengen. Vaak kunt u wel bij de telecom provider een plafond instellen qua kosten.

 

Wi-Fi-toegang instellen thuis

Om thuis Wi-Fi in te stellen, hebt u een draadloze router nodig en toegang tot de beheerpagina's van de router om de juiste instellingen te configureren, zoals het Wi-Fi-kanaal, het wachtwoord en de netwerknaam. Sommige van deze gegevens worden verstrekt door uw internetprovider.

Het is meestal eenvoudig om een draadloos apparaat te configureren om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk. De stappen omvatten het controleren of de Wi-Fi-verbinding is ingeschakeld en vervolgens het zoeken naar een netwerk in de buurt met de juiste SSID en het juiste wachtwoord om de verbinding te maken.

Voordelen van het gebruik van Wi-Fi

De meeste computers en mobiele apparaten die worden verkocht, zijn uitgerust met draadloze mogelijkheden, waaronder Wi-Fi. De voordelen van het gebruik van Wi-Fi ten opzichte van een bekabelde verbinding zijn onder andere:

 • Gemak: Wi-Fi maakt het mogelijk voor apparaten om verbinding te maken met het internet overal waar ze een Wi-Fi-signaal kunnen vinden. Die locaties worden steeds groter.
 • Productiviteit: Wi-Fi kan werknemers in bijna constant contact houden met het kantoor en met elkaar.
 • Uitbreidingsmogelijkheden: Nog een tablet kopen? Geen probleem. Schakel Wi-Fi in via de instellingen, en het is klaar om te gaan.
 • Mobiliteit: Gebruikers zijn niet gebonden aan kantoor of thuis voor hun communicatiebehoeften.

 

Nadelen van het gebruik van Wi-Fi

De voordelen van het gebruik van Wi-Fi wegen op tegen de nadelen, maar er zijn ook enkele nadelen.

 • Bereik: Een Wi-Fi-signaal bereikt een beperkt bereik, dat mogelijk niet uw hele huis of kantoor bestrijkt.
 • Beveiliging: Omdat draadloze signalen door de lucht reizen, kunnen ze worden onderschept. Het gebruik van encryptietechnologie minimaliseert het gevaar.
 • Verstoring: Grote metalen objecten, zoals een koelkast, kunnen een Wi-Fi-signaal in uw huis blokkeren. Een magnetron kan het signaal verstoren.

Hoe uw Wi-Fi sneller te maken

De snelheid van Wi-Fi is afhankelijk van drie factoren;

 1. de internetsnelheid vanuit de provider
 2. je MacBook, iPhone of iPad
 3. de router

Vaak valt de snelheid tegen doordat de router een ouder model is of te eenvoudig voor de grootte van het huis. Veel providers leveren een model mee met beperkte capaciteit, waardoor er in het huis "blind spots" ontstaan waar het bereik tegenvalt. Hierdoor zal in het beste geval de snelheid dalen en in het slechtste geval is er helemaal geen bereik.

Dat gebrek aan bereik is op te lossen op verschillende manieren;

 1. plaats de router op een meer centrale plaats in het huis
 2. zet de router in het zicht
 3. schaf een nieuwe router aan, die met moderne technieken het bereik optimaliseert. Bijvoorbeeld een van de modellen van Asus
 4. schaf een routerset aan, die met meerdere stations werkt (multi room of Mesh genaamd)

Deze vierde categorie, de Mesh routers bevatten een set van "hoofdrouter" en satellieten die draadloos met elkaar in verbinding staan en op die manier het bereik door het hele huis versterken.  Wij hebben modellen van TP-link en Netgear in ons assortiment.

 

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van hoe Wi-Fi werkt en wat het is. Nog niet genoeg geleerd? Klik dan hier om meer te weten te komen over het maken van screenshots. 

Terug naar blog