Je hebt inmiddels vast wel al over 5G verbindingen gehoord, maar waarom wordt de opvolger van 4G zo belangrijk voor ons de komende jaren?
Wat is 5g?
5G is de opvolger van het 4G-internet. Het netwerk maakt het mogelijk om veel hogere up- en downloadsnelheden te bereiken, waardoor het internet op je iPhone veel sneller zal worden. Maar het is niet alleen die snelheid die 5G bijzonder maakt, door de komst van 5G zullen er in de toekomst revolutionaire veranderingen gaan plaatsvinden.
Het 5G-netwerk heeft naast een hogere snelheid dan 4G een grotere bandbreedte. Dit heeft als voordeel dat op drukke locaties (zoals tijdens een concert of in een vol voetbalstadion) de verbinding stabiel en snel blijft. Maar ook tijdens oudjaar is vaak te merken dat het versturen van een bericht lastig gaat. Dit zou met 5G dus allemaal verleden tijd zijn.

Internet of things
Een andere mogelijkheid die een 5G verbinding met zich meebrengt is het 'Internet of Things'. Dit is de mogelijkheid om dagelijkse gebruiksvoorwerpen te verbinden met internet. Op het moment zijn hier al een tal toepassingen voor, denk bijvoorbeeld aan het op afstand aanzetten van een wasmachine, de verlichting van jouw huis op je persoonlijke keuze afstemmen of een printer zelf inkt toners laten bestellen.
Maar bijvoorbeeld zelfrijdende auto's zullen hier ook veel voordeel van hebben. Zo zullen ze sneller en accurater instructies en updates krijgen, waardoor ze de beter op de verkeerssituaties kunnen inspelen. Verder kan door 5G ook de communicatie tussen deze auto's en de verkeerslichten verbeterd worden. Dit zorgt er weer voor dat de doorstroom van het verkeer beter verloopt.
Tijdens de Olympische winterspelen in Pyeongchang werd via een 5G netwerk een video gemaakt van beelden van tweehonderd camera's die langs een ski-piste stonden. De toeschouwers konden live op een 5G tablet hun eigen camera posities kiezen en op deze manier de wedstrijd volgen. Op deze manier creëer je weer een geheel nieuwe manier van beleving bij (sport)evenementen.
Komst van 5G naar Nederland?
Er wordt in Nederland wel al gewerkt aan het 5G netwerk, in 2018 is KPN al begonnen met tests voor een 5G netwerk in Amsterdam, Rotterdam, Drenthe en Brabant. Hier worden de verschillende toepassingen per lokatie getest. Bijvoorbeeld in Amsterdam testen ze toepassingen voor de Johan Cruijff ArenA.
"Dankzij 5G technologie kan de informatie van camerabeelden direct worden ingezet om bezoekers via een andere route naar het stadion te laten komen, sneller op hun stadionstoel te krijgen of naar het treinstation te geleiden. Zo kunnen we de bezoekerservaring verbeteren en de veiligheid van de tienduizenden bezoekers, ordehandhavers en stadionstewards verhogen," aldus Henk van Raan, CIO van de Johan Cruijff ArenA.
Een nadeel van deze 5G verbinding is dat er meer antennes nodig zijn dan bij 4G. Deze antennes zenden allemaal elektromagnetische velden uit. Maar moeten we ons hier dan direct zorgen om maken? Volgens Monique Beerlage (algemeen secretaris van Kennis Platform Elektromagnetische Velden en Gezondheid) niet. Voor mobiele communicatie gelden al jarenlang zogeheten blootstellingslimieten. Hiermee beperken we de stralingshoeveelheden in Nederland.