Laatste update: 15 februari 2024

iPad Generaties Overzicht - Ontdek Alle Modellen bij leapp

ipad generaties

De iPad is nu niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven, maar weet je nog toen hij tien jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd? De hele wereld stond op zijn kop, want de iPad was een echte gamechanger! In deze tien jaar heeft 'ie heel wat ontwikkelingen meegemaakt. We nemen je mee over de tijdlijn van de iPad.

2010: de eerste iPad

De eerste generatie van de iPad werd in 2010 in de VS als eerste gelanceerd. Deze iPad had een schermdiameter van 9,7 inch en woog 700 gram. Hiermee kon je kon boeken lezen, muziek luisteren, e-mailen, spelletjes spelen én natuurlijk internetten. Deze iPad kwam toen alleen in een zilverkleurige uitvoering met aan de voorkant een zwarte omranding met thuisknop. Klein minpuntje: deze iPad beschikte toen nog niet over een camera.

2011: de iPad 2

In de iPad-ontwikkelingen komt de iPad 2 als volgende. Deze werd begin 2011 uitgebracht. De eerste iPad was namelijk nogal een bakbeest, dus was de tweede iPad een stuk dunner, lichter en bovendien veel krachtiger. En nog een groot verbeterpunt: De iPad 2 was voorzien van twee camera's, zodat je foto's kon maken en kon videobellen.

2012: de derde en vierde generatie

De opvolger van de iPad 2 werd begin 2012 gelanceerd. De grootste vernieuwing: Een Retina-display voor superscherp beeld. Ook kreeg deze iPad een snellere processor en een betere camera. Nog geen zes maanden later kwam Apple alweer met de volgende. Apple stapte af van de brede 30-pins-aansluiting en koos ook voor de iPad voor een lightning-aansluiting. Bij deze iPad kon je voor het eerst kiezen in welke kleur je 'm wilde: spacegrey, goud of zilver.

2013 & 2014: iPad Air

In 2013 was daar de iPad Air. Deze iPad was een stuk lichter en dunner dan zijn voorgangers. Ook de processor was een stuk sneller. Je kon hem krijgen in de kleuren zilver met wit en grijs met zwart. De tweede generatie iPad Air werd in 2014 aangekondigd en was voor het eerst uitgerust met Touch ID!

2015: iPad Pro

In 2015 kwam Apple met een zwaardere versie van de iPad, geschikt voor professionele gebruikers: de iPad Pro. Deze had een Retina-scherm met een grootte van 12,9-inch en was daarmee groter dan de andere versies. Er zaten vier speakers in, waardoor het geluid een stuk beter was dan voorheen. Ook nieuw was de Smart Connector, waarmee je een keyboard op je iPad kan aansluiten. Bij de iPad Pro kwam ook de Apple Pencil en de kleuroptie roségoud. Een halfjaar na de eerste iPad Pro verscheen een kleine variant van 11-inch: veel compacter maar met een beter scherm.

 

2017: iPad & iPad Pro

Na een pauze van vijf jaar was er weer een 'gewone' iPad: de vijfde generatie. En die is net zo licht en dun als de eerdere iPad Air. Ook deze beschikt over een 9,7-inch Retina-display én Touch ID. In datzelfde jaar kwam de tweede generatie iPad Pro van 12,9-inch. Vergeleken met de eerste generatie heeft deze iPad een scherm dat veel fijner kijkt. Dit komt door True Tone en een hogere beeldverversing.

2018: iPad & iPad Pro

Weer een jaar vol vernieuwingen. De nieuwe zesde generatie van iPad ondersteunt als eerste niet-iPad Pro een Apple Pencil. Ook de nieuwe Pro brengt veel verandering met zich mee. Voor het eerst heeft de iPad een compleet nieuw design gekregen, zonder thuisknop. Hij lijkt zo op een mega iPhone X. Deze iPad beschikt over een Liquid Retina-display met ronde hoeken en je ontgrendelt hem met Face ID. En vanaf dit jaar heeft de iPad Pro ook een usb-c-aansluiting gekregen.

2019: iPad Air & iPad

De iPad Air maakt na vijf jaar een comeback met de derde generatie en is in bijna niets nog te vergelijken met zijn voorganger. Alhoewel: hij is nog steeds vederlicht en ultradun. Deze iPad Air beschikt als eerste niet-iPad Pro over een Smart Connector om een iPad toetsenbord aan te koppelen. Ook komt in dit jaar de zevende generatie alweer van de 'gewone' iPad. Deze iPad stapt af van het oude, vertrouwde 9,7-inch formaat. Door de smallere randen blijf hij compact.

2020: iPad Pro

De iPad Pro heeft er al weer wat verbeteringen bij. De iPad Pro 11-inch en 12,9-inch kregen allebei een sterk verbeterde camera's een dubbele zelfs! Say hello to Augmented Reality-apps.

Een verhaal apart: De iPad Mini

In 2012 was daar onze kleine grote vriend: de iPad Mini. Deze had een geheel nieuwe behuizing en was dus geen letterlijke kopie van de eerdere uitvoeringen. De iPad Mini was met zijn 7,9 inch een stuk handzamer dan de grotere iPad devices van dat moment. Een jaar later in 2013 kwam de iPad Mini 2. Deze was voorzien van een supersnelle processor en een Retina-scherm voor haarscherp beeld. Vanaf de derde generatie uit 2014 beschikte de iPad Mini ook over Touch ID, dus kon je hem ontgrendelen met je vingerafdruk. Weer een jaar later kwam de iPad Mini 4. Er veranderde niet zoveel, behalve dat hij nog een heel stuk dunner was geworden. Bij de vijfde generatie uit 2019, na een pauze van 4 jaar, kreeg Apple het voor elkaar om dit kleinere exemplaar niet zo snel te laten werken als de meest recente iPad Air! Over kort maar krachtig gesproken!

 

 

Terug naar blog