Laatste update: 3 april 2023

Wat is de beste MacBook voor studenten?

apple studentenkorting

Welke MacBook je als student het beste kunt kopen? Dat hangt af van je budget en eisen. Voor de meeste studenten zal de MacBook Air het meest voor de hand liggend zijn, gevolgd door de MacBook Pro en iMac. Laten we eens inzoomen op alle relevante overwegingen.

 

Waarom zou je kiezen voor een MacBook in plaats van een laptop?

Mogelijk denk je als student meteen: waarom zou ik kiezen voor een MacBook als een Windows-laptop goedkoper is? Nou, omdat kwaliteit ook telt. Een laptop van Apple loopt namelijk nooit vast, gaat waarschijnlijk jaren langer mee, is in veel hogere mate hack- en virus-proof én je kunt ermee gezien worden in de collegezaal. En kies je voor een refurbished MacBook, dan ben je helemaal niet zoveel geld kwijt.

 

Prijs: wat kost-ie?

Bij de meeste studenten zullen prijs en draagbaarheid waarschijnlijk doorslaggevende factoren zijn. Over de prijs hoeven we niet lang uit te weiden, studenten zitten immers zp goed als altijd krap bij kas. Het volstaat om te zeggen dat een MacBook Air stukken betaalbaarder is dan een MacBook Pro - en voor de meeste studenten meer dan genoeg kwaliteiten in huis heeft, waarover later meer. 

 

Draagbaarheid: hoe makkelijk sjouwt-ie?

Collegezalen, de bibliotheek, koffiezaakjes, je ouders, et cetera. Je neemt je laptop overal mee naartoe, dus is de draagbaarheid belangrijk. Die wordt vooral bepaald door het gewicht, het formaat en de batterijduur. Dat is zowel bij een MacBook Pro als bij een MacBook Air dik in orde. Als je je pc wilt meenemen, valt een iMac in ieder geval meteen af.

 

Specificaties: hoe presteert-ie?

Een MacBook Pro heeft betere specificaties dan een MacBook Air. Denk bijvoorbeeld aan rekensnelheid, werkgeheugen en opslaggeheugen. De krachtige specs (en premium features zoals de Touch Bar) van een MacBook Pro zijn leuk, maar voor het gros van de studenten niet nodig. Zaken als papers schrijven, presentaties maken, video's streamen en online research doen kunnen allemaal prima met een MacBook Air.

Dit is natuurlijk anders wanneer je iets als Multimedia Design studeert en veel bezig bent met beeld- en videobewerking. Dan heb je immers een laptop nodig met behoorlijk wat pk's onder de motorkap zodat je applicaties als Photoshop, Illustrator, InDesign en Final Cut Pro feilloos kunt draaien. MacBook Pro's blinken niet alleen uit door hun performance en stabiliteit, ook is bepaalde nichesoftware zoals Sketch alleen beschikbaar voor Apples besturingssysteem macOS. 

 

Hoe zit het dan met de iMac?

De iMac is de alles-in-één pc van Apple, die sinds 2002 ontworpen wordt als plat scherm. Je hebt dus alleen een monitor (en een toetsenbord en muis), en geen computerkast. Een iMac heeft een groot scherm, geen batterij en is al snel zwaarder dan 5 kilo, waardoor hij niet is bedoeld om mee te nemen. Je ziet ze dan ook vooral in kantooromgevingen en vrijwel nooit in studentenhuizen. 

Wil je je computer alleen thuis gebruiken en is een groot scherm voor jou een vereiste? Dan is een iMac mogelijk een betere keuze dan een MacBook met een externe monitor.

 

Dus samenvattend: Wat is de beste MacBook voor studenten?

Over het algemeen geldt dat een MacBook Air de beste keuze is voor studenten. Je betaalt er beduidend minder voor dan voor een MacBook Pro, terwijl de extra pk's en premium features van een Pro voor de gemiddelde student niet nodig zijn. Een MacBook Air die op dit moment erg in trek is, luistert naar de productcode MQD32. Het is een MacBook Air uit 2017, met specificaties die vandaag de dag nog ruim voldoende zijn voor een gemiddelde student. Groepsopdrachten tikken, internetten, Zoom-colleges volgen en nog veel meer gaat meer dan prima op deze MacBook Air. De opslag van 128GB betekent dat je veel bestanden in de cloud moet opslaan, maar vaak doe je dat toch al. Doordat de configuratie redelijk licht is, is de prijs extra sappig!

Voor studenten die zware applicaties draaien loont het wel om een MacBook Pro te kopen. Een mooie MacBook Pro is deze, met touchbar. De 16GB RAM (dat is het kortetermijngeheugen) zorgt ervoor dat je veeleisende programma's moeiteloos naast elkaar kunt draaien. Met 1 terrabyte intern geheugen (dat is meer dan 1.000 gigabyte!) sla je alle video's, gigantische afbeeldingen en andere bestanden zorgeloos op.

 

Refurbishment: voordelig én duurzaam

Wil je als student extra besparen? Kies dan voor refurbishment. Een refurbished MacBook heeft een eerdere eigenaar gehad. Na een opknapbeurt door onze experts is 'ie weer als nieuw. Vaak zijn refurbished MacBooks afkomstig uit het bedrijfsleven en inruilprogramma's. Ze worden uitgebreid gecontroleerd, getest, schoongemaakt, gerepareerd, vervangen en geüpgraded waar nodig. 

Daardoor zijn ze tot maar liefst 60 procent voordeliger en ben jij milieubewust bezig. Win-win! En met twee jaar garantie weet je zeker dat je onbezorgd van je laptop kunt genieten!

 
Terug naar blog

De toppers van leapp

Een betrouwbaar en duurzaam Apple-avontuur met Leapp

Leapp levert duurzame (refurbished) Apple producten die jouw dagelijkse leven makkelijker maken. Daarbij ondersteunen we je als je onverhoopt toch vastloopt, zoals met inloggen op iCloud. Je kunt bij ons terecht voor de beste service en producten voor een aantrekkelijke prijs. 

Dankzij een opknapbeurt van onze experts en twee jaar garantie weet
je zeker dat je zorgeloos van je MacBook, iPhone of iPad kunt genieten.  

Samen zorgen we voor een veilige en vertrouwde Apple-ervaring!

Wil je weten wat refurbishment precies inhoudt? Bekijk dan de video hieronder: