Laatste update: 17 maart 2024

Face ID - Hoe werkt iPhone gezichtsherkenning?

face id

Tegenwoordig zijn alle iPhone en iPad apparaten standaard uitgerust met Touch ID of Face ID. Beide identificatiemethodes bieden handige manieren om je apparaat te ontgrendelen, maar ze verschillen in functionaliteit en veiligheid. In deze blog zullen we de belangrijkste punten en voordelen van zowel Face ID als Touch ID bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Touch ID: De oude vertrouwde Vingerafdrukscanner

Touch ID, voor het eerst geïntroduceerd op de iPhone 5S, maakt gebruik van een vingerafdrukscanner in de homeknop. Je kunt maximaal 5 vingers registreren om je apparaat te ontgrendelen en diverse acties uit te voeren. Als je gehecht ben aan Touch ID kan je bijvoorbeeld nog terecht bij een refurbished iPhone SE 2022.

Face ID: De Toekomst van Gezichtsherkenning

Face ID is de opvolger van Touch ID en is de naam voor de gezichtsherkenning van Apple. Deze nieuwe feature werd geïntroduceerd in september 2017 en is geïntegreerd in de modellen vanaf de iPhone X en de iPad Pro vanaf 2018. Om Face ID te gebruiken veeg je een keer over het scherm en laat je jouw registreerde gezicht scannen. Met deze methode kun je, net als bij Touch ID, je device ontgrendelen, maar ook downloaden, inloggen en betalen zonder de toegangscode.

Pro's en con's

Zoals je hierboven kunt lezen, verschillen de twee identificatiemethodes nogal van elkaar. Ze hebben beide dan ook voor- én nadelen. Weet je niet welke methode jij het liefst zou gebruiken? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet, zodat jij kan afwegen wat het beste is voor jou.

  • Met Touch ID kun je 5 vingers registeren, met Face ID maar twee gezichten via 'alternatief uiterlijk'. Deel je jouw device of vindt je het fijn dat meerdere mensen deze kunnen ontgrendelen zonder toegangscode? Dan biedt Touch ID uitkomst.
  • Voor Touch ID maakt het niet uit hoe jij je device vasthoudt; horizontaal, verticaal, schuin en zelfs ondersteboven als je dat zou willen. Je vinger wordt bijna altijd goed gescand zolang je deze maar op de home-knop houdt. Voor Face ID moet je altijd goed in beeld zijn in de bovenste camera, dus je moet je device altijd rechtop houden voor een goede scan.
  • Face ID werkt bijna handsfree, je hoeft alleen over het scherm te vegen. Voor Touch ID moet je de home-knop goed aanraken. Dit kan helaas niet met handschoenen en vieze of natte vingers.
  • Voor Touch ID maakt het (op die handschoenen na) niet uit hoe jij eruitziet. Face ID is daarin wat kritischer: wordt jouw gezicht deels bedekt door een mondkapje of een kekke zonnebril? Dan wordt jouw gezicht niet herkend.
  • En als laatste: Face ID is veiliger en we leggen je uit waarom!

Belangrijkste Overwegingen

  • Registratie van meerdere gebruikers: Touch ID biedt de mogelijkheid om maximaal 5 vingers te registreren, wat handig is als je je apparaat met anderen wilt delen. Face ID daarentegen beperkt de registratie tot twee gezichten via 'alternatief uiterlijk'.
  • Gebruiksgemak en positionering: Touch ID werkt ongeacht hoe je je apparaat vasthoudt, terwijl Face ID vereist dat je je apparaat rechtop houdt, zodat je gezicht goed in beeld is voor een nauwkeurige scan. Face ID biedt daarentegen het voordeel van handsfree gebruik, waarbij je alleen over het scherm hoeft te vegen.
  • Omgevingsfactoren: Touch ID kan consistent werken, zelfs als je handschoenen draagt of je vingers nat of vies zijn. Face ID kan echter problemen ondervinden als je gezicht deels bedekt is, bijvoorbeeld door een mondkapje of zonnebril

Safety first

Face ID is dus veiliger en dat is eigenlijk vrij logisch, want vergelijk je vinger maar eens met je gezicht. Je gezicht heeft veel meer herkenningspunten die worden gemeten met de True-Depth-camera. Volgens Apple is de kans dat iemand anders jouw device ontgrendelt met Face ID daarom 1 op een miljoen en is deze kans voor Touch ID 20 keer groter, namelijk 1 op 50 000. Deze kans is dus nog steeds klein, maar dat maakt Face ID theoretisch gezien al veiliger. Ook ben je in bepaalde vervelende situaties met Face ID beter af, bijvoorbeeld bij een overval. Door de aandachtsfunctie van Face ID is het erg lastig om de scan te forceren, terwijl dit met een vingerafdrukscan een stukje makkelijker gaat. Aan de nadere kant kan een gezichtsscan wel heel stiekem gedaan worden en een vingerscan niet, omdat dit een handeling vereist.  Kortom, voor Touch ID en Face ID geldt: elk nadeel heeft z'n voordeel. Wat veiligheid betreft, gaat Face ID er met de winst vandoor. Maar dat wil niet zeggen dat Touch ID onveilig is. Beide methodes bieden namelijk veel meer veiligheid dan het invoeren van een simpele code. Is het voor jouw belangrijk dat je je device kan delen en dat het niet uitmaakt hoe jij jouw device vasthoudt? Dan past Touch ID beter bij jou. Wil je juist graag handsfree identificeren of is veiligheid voor jou een big issue? Dan kun je misschien beter gaan voor Face ID.

De werking en beveiliging van Face ID

Face ID is een geavanceerd systeem dat gebruik maakt van infraroodtechnologie om een gedetailleerde 3D-kaart van je gezicht te maken. Deze technologie is uiterst betrouwbaar en veilig. Het is bijna onmogelijk om het systeem te misleiden met een foto of masker. Bovendien wordt de informatie over je gezicht alleen op je apparaat opgeslagen en niet op de servers van Apple. Dit betekent dat je privacy volledig beschermd is.

Het instellen van Face ID is eenvoudig. Ga naar Instellingen > Face ID en toegangscode > Configureer Face ID. Volg de instructies op het scherm om je gezicht te scannen. Je kunt Face ID gebruiken om je apparaat te ontgrendelen, aankopen te doen in de App Store en Apple Pay te gebruiken, en om in te loggen bij apps en websites.

De voordelen van refurbished Apple producten bij leapp

Bij leapp kun je refurbished Apple producten kopen die net zo goed werken als nieuwe apparaten, maar dan voor een lagere prijs. Deze apparaten zijn grondig gecontroleerd en indien nodig gerepareerd. Ze worden geleverd met een garantie van 2 jaar, dus je kunt met een gerust hart een aankoop doen. Bovendien draag je bij aan een duurzamere wereld door een refurbished apparaat te kopen in plaats van een nieuw apparaat.

Hoe leapp je verder helpt?

Naast het leveren van kwalitatieve refurbished Apple producten, staan we ook klaar om je te ondersteunen bij het instellen en gebruiken van Face ID op je apparaat. We bieden informatie over Face ID en gerelateerde technologieën en hebben een klantenservice voor vragen en problemen met betrekking tot Face ID en refurbished Apple producten. Kortom, bij leapp ben je in goede handen. Ontdek ons assortiment aan refurbished Apple apparaten met Face ID op leapp.nl en ervaar zelf de voordelen van refurbished!

Terug naar blog